Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 12., hétfő

ÖT TÉVHIT A TANULÁSSAL KAPCSOLATBAN

Öt tévhit a tanulással kapcsolatban






1. tévhit: Tanulni mindenki tud!

Ez igaz, no meg az is hogy a focihoz és a politikához is ért mindenki. A hangsúly inkább azon van, ki HOGYAN tud tanulni. Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a saját képességeinkhez milyen tanulási stratégiák passzolnak leginkább. Ha ezt képesek vagyunk alkalmazni sokkal hatékonyabban fog menni a tanulás. Sőt még élvezni is fogjuk ha nem vigyázunk. Aki szívesen járkál tanulás közben, ám tegye, akit viszont még a légy zümmögése is kizökkent, az mondjuk ne hallgasson zenét miközben tanul. Aki szereti leírni az anyagot, az írja le, aki inkább hallani szereti, az mondja fel magának vagy akár a kutyájának. Lényeg hogy tanuljuk meg saját működésünket, aztán a többi már gyerekjáték lesz.

2. tévhit: Az iskolában felesleges mindent megtanulni, mert úgysem lesz rá szükség később!

Ez is érvényes állítás, ha csak a tananyag elméleti részére gondolunk, mert valóban sok olyan információt szerzünk, amit későbbi életünkben látszólag nem használunk. Ám ha úgy tekintünk a dologra, hogy az oktatásban eltöltött évek alatt képessé válunk az átfogó, és a megértésre törekvő tanulásra, akkor a végeredmény egy olyan tudásanyag lesz, ami tényleg bárhol bármikor használható. Ha máshol nem, hát a televíziós vetélkedőkben biztosan.

3. tévhit: Csak a stréberek kapnak jó jegyeket!

Erre a szituációra mindenkinek van legalább egy vicces története, tehát semmiképp nem tagadhatjuk a jelenség létét. Mégis fontos árnyalni azért a kérdést, oly módon, hogy mivel a pedagógus is emberi lény, így mindenképpen hatással vannak rá a körülötte lévő emberek (diákok, szülők, kollégák) sajátosságai. Emiatt az osztályozás tényleg nem objektív módon történik. Ám ahelyett hogy ezen siránkozni kezdenénk, inkább tanuljuk meg azokat a trükköket, amikkel akár jobb jegyet is kaphatunk, és ezt tuti nem csak a stréberséggel érhetjük el. Legyünk kreatívak, egy kis empátia csodákra képes.
4. tévhit: A tanulás sok időt vesz el, másra nem is marad!

Gyakran hallani diákok szájából, hogy egész délután tanult, aztán valami rejtélyes módon mégsem lett belőle tudás a végére. Néhány keresztkérdéssel könnyedén kiderül, hogy időből valóban sok ment el a tanulásra, de közben azért csak volt egy kis a fészbúk/viber/twitter, no meg  internetrádió/youtube/ipod.
Száz szónak is egy a vége, a tanulás valóban időigényes dolog önmagában is, de korántsem annyira, mint ha feltunningoljuk párhuzamos cselekvésekkel. Sok időt nyerhetünk, ha megtanuljuk optimálissá tenni a tanulásra szánt időt és teret. Mondjuk együnk egy kicsit tanulás előtt, szellőztessük ki a szobát, kapcsoljuk ki (na jó, legalább halkítsuk le) a kütyüket, és készítsünk tervet. Aztán a végén azt fogjuk tapasztalni, hogy időnk is maradt, meg tudásunk is lett.
5. tévhit: A tanulás unalmas!

Nyilván mindenki sok olyan dolgot tudna felsorolni, ami sokkal izgalmasabb és élménytelibb mint a tanulás, de azért a tanulás sem olyan unalmas, mint amilyennek elsőre gondoljuk. Ha az ember olyan dolgot tanul, ami valóban érdekli, vagy amit valamilyen módon a saját hétköznapi életéhez is tud kapcsolni, akkor hirtelen megtelik élettel a tanulás folyamata, és volt nincs unalom. És mielőtt bárki kétségbe esne, a legtöbb tananyagban meg lehet találni azt a pontot, ahol éppen minket szólít meg az adott téma. Csak meg kell találnunk.  


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése