Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 28., szerda

IQ-TESZT GYERMEKEKNEK

IQ Teszt gyermekeknek

Kijelenthetjük: az intelligencia maga a siker kulcsa. Ám az ajtó csak akkor nyílik, ha képesek vagyunk felismerni, mozgósítani és hasznosítani adottságainkat. 
Most tanácsokkal, valamint egy teszttel próbálunk segítségükre lenni abban, hogy a gyermekükben rejlő hajlamot, tehetséget kellő türelemmel és odafigyeléssel kivirágoztathassák.
Tények és tévhitek - Igaz vagy hamis?
Az IQ bizonyos korban emelkedhet.
Igaz. Az első három életévben az IQ még nem állapodott meg. 10 ponttal változhat lefelé és felfelé, a környezettől függően. Lehetséges tehát az IQ mérsékelt növekedése.
Egy ikerpár tagjainak azonos az IQ-ja.
Hamis.
 Ugyanis a genetikai örökséghez társul a szerzett intelligencia. Az ösztönzés, a bátorítás, a motiváció az IQ-t befolyásoló tényezők.

A gyermekgyógyász válaszol
Szükséges-e ösztönözni a kisbabák értelmi fejlődését?
Általában mindenki el van ragadtatva a kisbabák természetes intelligenciájától. Nincs szükség annak ösztönzésére, a fontos az, hogy igényeiket kielégítsék. Természetesen az igények a szerint alakulnak, ahogyan egyre többet akar a baba a világból megismerni.
Mi a gyermek optimális fejlődésének a kulcsa?
A kisgyermek fejlődésében az anya meghatározó szerepet játszik. Létezik anyai ösztön, így a mama kiemelt képességekkel rendelkezik abban, hogy észrevegye, mi iránt érdeklődik a gyermeke, és információval szolgáljon neki. Állandóan figyelve rá, és kielégítve igényeit, lehetővé teszi számára az optimális fejlődést. Természetesen később az apa és a testvér szerepe is fontos lesz.
Mit kell tenni, ha elmaradást vesznek észre egy gyermeknél?
Kezdetben meg kell próbálni több időt tölteni a gyermekkel. A szülői életvitel, a nagyfokú elfoglaltság az oka általában annak, hogy korábban nem szakítottak elég időt rá. Nem ritka, hogy a szülőkkel töltött vakáció során rendbe jön a gyermek ilyen jellegű problémája. Ha komolyabb a baj, természetesen orvoshoz, pszichológushoz kell fordulni.
IQ Teszt
A gyermeki intelligencia "házi" mérése, típusának felismerése céljából válaszoljon az alábbi 8 kérdésre, a gyermek korának megfelelően. Minden igenlő válasznál nézze meg a táblázat pontjait, és adja össze őket.
2-3 éves korban
1. Mondatot készít egy cselekvő igéből és egy tárgyból
2. Kezdi mondani: én és engem
3. Ismer 300 szót
4. Felismer 6 képet
5. Megismeri a kerek, a négyszögletes és a háromszögletű formát
6. Ügyesen kézbe veszi a ceruzát, és tud függőleges vonalat húzni
7. Fel tudja venni a zokniját, a cipőjét, a nadrágját
8. Építőkockákból tud vonatot készíteni

4-5 éves korban
1. Megkülönbözteti a reggelt, a delet és az estét
2. Hosszan beszél
3. Ismeri a színeket
4. Számol 10-ig
5. Összerak 8 darabos puzzle-t
6. Emlékszik egy egyszerű útvonalra
7. Lemásolja az általa ismert formákat (négyszögletes, háromszögletű, kerek)
8. Megérti az egyszerű játékszabályokat

6-7 éves korban
1. Összeszámol 15 zsetont
2. Ismeri a hét napjait
3. Tudja, hány ujja van
4. Szövegkörnyezetben jól ismeri a hétköznapi szavakat
5. Tud nyomtatott betűt is írni
6. Rajzok hiányzó részeit könnyedén kipótolja
7. A rajzai fedik mindazt, amit ki akar fejezni
8. Megkülönbözteti a jobb és a bal oldalt
A teszt eredménye
Az igenlő válaszok pontjai:
1 = 3 pont
2 = 3 pont
3 = 2 pont
4 = 2 pont
5 = 3 pont
6 = 2 pont
7 = 1 pont 
8 = 1 pont

Értékelés és tanácsok
5 pont alatt
Munka után, amint hazaér, minden önre szakad otthon, egy perce sincs magával törődni, vagy a gyermekével játszani. Ezt az életritmust meg kell változtatnia, mielőtt a gyermeke látná kárát. Több időt kell töltenie vele, ne feledje, hogy gyermeke fejlődése szempontjából ön jelenti az első számú hajtóerőt.
5-9 pont között
Az ön gyermeke eleven, szemfüles. Ha az összes pontját az első négy kérdésből nyeri, az ön gyermeke jó kifejezőkészségű, önt is gyakran meglepi, intelligenciája jelenleg inkább verbális. Ha viszont a pontok a 4 utolsó kérdésből származnak, akkor a gyermeknek inkább gyakorlati intelligenciája van. Jól tájékozódik, tevékeny, ügyesen használja a kezét, és nagyon logikus a gondolkodásmódja.
10 pont fölött
Az ön gyermeke ösztönző légkörben él, környezete figyelembe veszi igényeit és életritmusát. Ön figyel rá, verbális és gyakorlati intelligenciája egyaránt fejlett. Bravó! Ne változtasson semmin!



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése