Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 4., vasárnap

MÉG MINDIG KÁROS A KÖRÖMLAKK HASZNÁLATA EZÉRT KERÜLJÜK GYERMEKEKNÉL ÉS TINIKNÉL

Még mindig káros a körömlakk

SZEM KÖRÜLI BŐRGYULLADÁS -A KÖRÖMLAKK HASZNÁLATÁNAK KÖVETKEZMÉNYR

A körömlakk három alapanyagát mérgező trióként emlegetik, de találhatók benne egyéb vegyületek is, amelyek kockázatot jelenthetnek az emberi szervezet számára.

A mérgező hármas egyike a körömlakk kötőanyagaként szolgáló formaldehid, amely ismert rákkeltő hatású (karcinogén) vegyület. A második a színanyagok egyenletes eloszlásáért felelős, belélegezve közepesen vagy erősen mérgező, az agyat és idegrendszert károsító toluol, a harmadik pedig a körömlakk rugalmasságát és ragyogását biztosító dibutil-ftalát (DBP), amely viszont a szaporodási képességre és a gyermekek fejlődésére hathat kedvezőtlenül.
Az elmúlt években a nagy kozmetikai cégek el kezdték önként eltávolítani ezeket a vegyületeket a körömlakkok hozzávalói közül, de egy 2012-es vizsgálatból kiderült, hogy néhányan csak a címkéket módosították, ám a veszélyes hozzávalókat továbbra is alkalmazzák a gyártás során. Ezzel az Egyesült Államokban még csak törvényt sem sértenek: bár az EU betiltotta a DBP-tartalmú kozmetikumok gyártását, az amerikai szakhatóság ezt nem tette meg.
A három legveszélyesebb vegyület mellett a körömlakk további hozzávalói is kiválthatják a bőr, a szem vagy a légzőszervek irritációját. Ilyen alapanyag például a butil-acetát, a kámfor, az izopropil-alkohol vagy a sztirol.

Gyerek inkább ne lakkozzon

Nem kell azonban azonnal a szemétbe dobni a körömlakkokat, hiszen alkalmankénti használatuk nagy valószínűséggel nem okoz egészségkárosodást. Nem ismert viszont, hogy a rendszeres lakkozás következtében a bőrön át felszívódó, vagy belélegzés útján a szervezetbe jutó anyagok milyen hosszú távú hatással vannak a szervezetre. Az eddigi kutatások elsősorban azoknál regisztráltak közvetlen egészségügyi kockázatot, akik manikűrösként szépségszalonban, „körömstúdióban” dolgoznak. A gyermekekre nézve különösen veszélyes a DBP, mivel fejlődési rendellenességet okozhat, ha a szervezetükbe jut a vegyület
. A gyermekorvosok ezért fiatal lányok számára nem ajánlják a köröm lakkozását, különösen olyan korai életkorban nem, amikor a gyermek még rágja a körmét. A körmüket rendszeresen lakkozók számára pedig azt javasolják, hogy alaposan tájékozódjanak a körömlakkok összetételéről szakmai és fogyasztóvédelmi forrásokból, és igyekezzenek megtalálni a biztonságosan alkalmazható márkákat.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése