Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 31., szombat

A SZÜLŐK SZEREPE A PÁLYAVÁLASZTÁSI DÖNTÉSBEN

A szülők szerepe a pályaválasztási döntésben

Sokak számára talán nem meglepő, de pályaválasztási döntésünket nagymértékben befolyásolja az, hogy milyen kapcsolatot ápolunk a szüleinkkel.
A család, legfőképpen pedig a szülők funkciója nem merül ki abban, hogy  fizikai, anyagi és érzelmi biztonságot nyújtsanak gyermekeiknek. Ideális esetben családunk útmutatást és támogatást nyújt számunkra a kisebb vagy nagyobb lélegzetű döntések meghozatalában.
Az első ilyen nagyobb volumenű döntés pedig mi is lenne más, mint a pályaválasztás…
Kérdés azonban, hogy meddig mehet el a szülő a döntésben való támogatásban, és mi az a pont, amelyen túl a támogatás és tanácsok nem a gyermek igényeit tükrözik többé. Egy elmélet szerint a szülők gyermekükkel való viselkedését négy nagyobb csoportba oszthatjuk attól függően, hogy mennyi kontrollt és mennyi melegséget mutatnak gyermekük felé.
Az autoritáriánus szülők nagyon magas elvárásokkal bírnak, és szigorúan bánnak gyermekeikkel, mindemellett pedig viszonylag kevés érzelmi támogatást nyújtanak a számukra.
Az autoritatív szülők, bár szintén meglehetősen szigorúak, jelentős érzelmi támogatást és elfogadást tanúsítanak gyermekeikkel szemben.
Az engedékeny elnéző szülők alacsony kontroll mellett szeretettel és megértéssel fordulnak gyermekeik felé, míg
a közömbös engedékeny szülők sem a kontroll sem pedig a melegség/elfogadás területén nem jeleskednek.

Egy 2014-es kutatás arra kereste a választ, hogy vajon a szülői bánásmódnak ez a négy csoportja befolyásolja-e valahogy a pályaválasztási hatékonyságot, illetve, hogy milyen egyéb más faktorok számítanak még a döntésben. Az eredmények szerint a szülői bánásmód nagymértékben befolyásolja a karrierdöntéssel kapcsolatos én-hatékony A nyugati kultúrákban, a szülői szigor mellett a támogató, elfogadó hozzáállásnak is óriási szerepe van a gyerekek döntésének sikerességében. A kutatás eredményei alapján mindemellett úgy tűnik a fiúk és a lányok különböző szülői bánásmódból profitálnak a legjobban. Ameddig a lányok számára fontosabb az elfogadó, szeretetteljes légkör, addig a fiúk akkor a leghatékonyabbak karrierdöntésükben, ha elegendő autonómiát biztosítanak a számukra.
Egy dolog  mindenesetre biztos: szülőként el kell fogadnunk, hogy a saját elképzeléseink és gyermekünk elképzelései különbözhetnek.
Ne próbáljuk meg tervünket ráerőltetni a gyermekre, hiszen figyelemmel, elfogadással és nyitottsággal sokkal hatékonyabban tudjuk támogatni a pályaválasztás folyamatát.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése