Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 6., kedd

A GYERMEKKORI KANCSALSÁGRÓL

A gyermekkori kancsalságról


Mindkét szem összetérő/konvergáló/kancsalsága

Az újszülött még nem lát élesen, két szemét még nem használja együtt. Ezt is, mint a járást vagy a beszédet, meg kell tanulnia. A látásélesség a szemgolyó növekedésével sokat javul az első életév folyamán, a térlátás képessége azonban csak kb. 5-7 éves korra alakul ki.

Kezdetben a két szem mozgásai még nem összehangoltak, esetleg kancsalít a kisbaba. Sok szülő, nagyszülő ilyenkor csak legyint, „nem baj, majd kinövi" – mondják. Azonban a legkisebbeknél is komolyan kell venni ezt a tünetet. Sajnos ebben az életkorban is állhat komoly szembetegség a kancsalság hátterében (pl. veleszületett szürkehályog, ideghártya-gyulladás, retinoblastoma stb.).
Érdemes tehát minél hamarabb szemészeti vizsgálatra – lehetőleg gyermekszemészetre – vinni a piciket.
A koraszülötteknél ez adott, a rendszeres szemészeti szűrővizsgálatoknak köszönhetően. Az érett újszülöttek esetében, ha a családban előfordult veleszületett szembetegség, már a születéskor ajánlott a szemészeti vizsgálat elvégzése. Később, ha a szülő, a védőnő vagy a gyermekorvos kancsalítani látja a csecsemőt, legkésőbb 6 hónapos koráig célszerű szemészeti vizsgálatra elvinni. Szerencsés esetben minden gyermeknek 1 éves (de legkésőbb 2 éves) koráig el kellene jutnia szemészetre.

Tompalátás

A kancsalság gyakorlatilag a kétszemes együttlátás hiányát jelenti.
A látás során a fixált tárgyról mindkét szem ideghártyáján keletkezik kép. A két képet azonban csak akkor látjuk egynek, ha azok a két szem ideghártyáján egymásnak megfelelő pontokra esnek.
A kancsalító gyermek a két szem ideghártyáján keletkező képet nem tudja egy képpé egyesíteni, ezért a kancsal szem képét elnyomja. Ennek súlyos következménye – megfelelő kezelés hiányában – a tompalátás (amblyopia) kialakulása. Sajnos a tompalátás kialakulása szempontjából nem számít a kancsalság mértéke! Alig észrevehető, kisfokú kancsalság vagy az ún. rejtett kancsalság is épp olyan súlyos amblyopiát okozhat, mint a nagyfokú kancsalság. Sőt! A manifeszt kancsalság jobban zavarja a szülőket, hamarabb szemorvoshoz viszik gyermeküket, idejében elkezdődhet a kezelés. A kisfokú, periodikus, nem állandó kancsalság esetén hajlamosabbak halogatni a problémát. Sajnos még manapság is találkozunk olyan esettel, amikor csak az iskolai szűrővizsgálaton derül ki, hogy a gyermek nem lát az egyik szemével. Az ilyenkor (6-7 éves korban) elkezdett kezelés rendszerint már nem olyan eredményes, hiszen a látásfejlődés szempontjából legértékesebb éveket már elvesztettük.
Kísérő kancsalság
A gyermekkorban észlelt kancsalság legtöbbször ún. kísérő kancsalság (strabismus concomitans).
-Ennek jellemzője , hogy mindkét szem – a kancsalító szem is – minden irányban jól mozog, a kancsalság szöge minden tekintési irányban közel állandó.
-Kialakulásában sok tényező játszhat szerepet – pl. az öröklött hajlam, fénytörési hiba (leggyakrabban hypermetropia, anisometropia), az izomműködés zavara stb.
-A kancsalság lehet egyoldali (monocularis) vagy kétoldali (alternáló).
-A kancsalság iránya szerint leggyakoribb az összetérő (convergens) és a széttérő (divergens) strabismus. Előfordul, hogy a két szem között magassági eltérés van, mely lehet felfelé térő vagy lefelé térő kancsalság.

Kettőslátás

A kancsalság kezdetekor a tünetek rendszerint nem állandóak. Mit vehet észre a szülő?
-Sokszor, a kancsalság kompenzálása céljából, szokatlan fejtartást vesz fel a gyermek, vagy az állát emeli, esetleg az egyik szemével gyakran hunyorog stb.
-Ritka, de nagyobb gyermekek esetében előfordul, hogy az ilyenkor esetleg kialakuló kettőslátásról panaszkodnak.
Fontos tehát hangsúlyoznunk, hogy a gyermekkori kancsalság nem nőhető ki, de az időben elkezdett kezeléssel jól gyógyítható. A kezelés célja, hogy mindkét szemen a lehetséges legjobb látásélességet érjük el és ezzel együtt a kancsalságot is megszüntessük.
 Az első lépés a fénytörés meghatározása, amit, ha szükséges, a megfelelő szemüveg felírása követ.
A kancsalság kezelésének alapvető része a „szemtakarás", melyet sajnos nem lehet „megúszni". A kancsalság kezelése egy hosszú hónapokon, éveken át tartó folyamat. Jó eredmény csak akkor várható, ha az orvos , a szülő, a gyermek egyaránt megfelelő erőfeszítést tesz a siker érdekében.

Operáció

Műtétre akkor kerül sor, ha a szemüveg viselése és a szemtakarás ellenére is kancsalít a gyermek.

A műtét során a „túlműködő" izmot meggyengítjük, rendszerint az izom tapadási helyének áthelyezésével. Az „alulműködő" izmot pedig megerősítjük, mintegy az izmot feszesebbre húzzuk. A műtéttel azonban a kezelés nem ér véget, a szemüveg viselésére továbbra is szükség van, és általában még néhány évig részleges szemtakarás is javasolt. 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése