Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 17., szombat

A KELOIDOK KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI

A keloidok kezelési lehetőségei

Kitejedt keloid a mellkason -forrázás következménye-

A keloid heg  csökken az idő múlásával , de  ritkán tűnik el teljesen. Ha valaki aggódik a megjelenése miatt , több kezelési forma áll rendelkezésre . Kezelés nem száz százalékosan  hatékony. Sikertelen kezelés esetén  meg kell próbálni a módszerek kombinálását. .

A kezelési lehetőségek a következők:

Szteroidok
A legtöbb keloid reagál injekció formájában beadott szteroid származékra /triamcinolone/ A kezelést 2-6 hét kell alkalmazni, amíg javulás beáll . Alkalmanként ,az injekciók okozhatják felszíni vénás hálózat kitágulását ( telangiectasias ) , vagy a környező bőr elvékonyodását
 Egy másik módszer, hogy  szteroid - impregnált szalagot alkalmaznak , amely a hegre van tapasztva  12 órán keresztül naponta
Nyomás -és / vagy légmentes ( zárt) kötszerek
Egy kötszer nyomása  megakadályozza, hogy levegővel érintkezésbe kerüljön a heg.  A kötszert 12-24 órán keresztül kell használni naponta,több  több héten át . Készítmények felhasznált szilikon gél vagy impregnált lemez, vagy poliuretán öntapadó tapasz . Más termékek állnak rendelkezésre .

Sebészet

Eltávolítása keloid heg műtéti megoldása még nagyobb műtéti hegghez vezethet.Mindezt figyelembe véve előfordulhat, hogy felajánlják a kiegészítő kezeléseket, mint a szteroid injekciók , zárt vagy nyomás kötszerek vagy sugárkezelés. Gondos sebészeti technikák felhasználásával néhány öltés ( varratok ) , amennyire csak lehetséges , ha a seb zárása jól sikerül segíthet csökkenteni a kockázatot a további keloid képződésre.

Sugárterápia

Ennek a kezelésnek a  kockázata, hogy a hegg elrákosodik.Ezt a kezelési formát fenn kell tartani a nehéz esetek gyógyitására.
Krioterápia-Fagyasztás

Krioterápia a használata egy szondá befagyasztása az érintet szövetbe..  Használják önmagában vagy más kezelésekkel kombinálva , különösen szteroid injekciókkal. . A korai szakaszban leállhatja a keloid növekedését.

Lézeres kezelés

A lézert gyakran keloid kezelésére használják .
 Pulzáló festék lézerek és Nd: YAG lézerek típusokkal érték el a legjobb eredményrket. jelentették , hogy a legjobb eredményt amellett, hogy kevés mellékhatással . Mindazonáltal további kutatásokra van szükség, hogy megtudják, milyen típusú lézerek a leghatékonyabbak, és hogyan kell használni őket . Pulzáló festék lézerek kevésbé hatékonyak a sötét bőrre. .
Interferon terápia

Az interferon alfa egy vírusellenes gyógyszer . Azt észleltük, hogy javítja a a szteroid kezelés hatását de önálló kezelésre nem alkalmas.

Citotoxikus gyógyszerek

Ezek olyan gyógyszerek, amelyek lassítják szövetek növekedését és általában  rákellenes kezelésekre használják. Két általánosan használt típusúk használható keloidos hegek kezelésére- 5 -fluor-uracil és bleomicin
Retinoidok

Általában akne után keltkező keoidok kezelésénél alkalmazzák Az orvosok általában nem használják mint első kezelési formát.

 Megelőzhető-e a keloid ?


Ha már volt egy keloid képzés a betegnél el kell kerülnie a piercinget és a tetoválást Az arra hajlamos betegeknél ha lehet el kell kerülni az exponenciálisan keloid képző külső behatásokat 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése