Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 11., vasárnap

A NEHEZEN KEZELHETŐ GYEREKEK JELLEMZŐ VONÁSAI.

A nehezen kezelhető gyerekek jellemző vonásai



Sok szülőnek ismerős a gond, a kicsi gyakran sír, sokat fáj a hasa, nem alussza át az éjszakát, túl mohón, vagy éppen lustán szopik. Nem hajlandó a járókában, a szobájában egyedül maradni. Akaratos, türelmetlen, a játszótéren elveszi a többiek játékát, az óvodában verekszik, nehéz figyelmét lekötni, izeg-mozog, nem képes csendben, elmélyülten játszani. Az iskolából rendszeresen intővel tér haza, képességei alatt teljesít. A szakemberek azt mondják az ilyen gyerekre, nehezen kezelhető.

1. Gyakran fáj a hasuk csecsemőkorukban.
2. Alvásuk, étkezésük rendszertelen.
3. Már enyhe csalódottság esetén is sírnak, hisztiznek, verekszenek.
4. Éjszaka gyakran felriadnak.
5. Még óvodás korukban is cumiznak, bepisilnek.

A magatartászavarok leggyakoribb oka:
- A szorongás. A gyerekkori szorongásnak lehetnek alkati és környezeti okai. Vannak emberek, akik szorongó lelki alkatot örökölnek, mások olyan családi körülmények között növekszenek, amely állandó szorongásra adnak okot. A szorongás legyőzésének egyik eszköze az agresszivitás.
- Az éntudat fejlődése: az éntudat kialakulásával párhuzamosan növekszik a gyerek igénye arra, hogy önállóvá, függetlenné váljon. Azonban ehhez a képességei lehetőségei még korlátozottak, a szülőktől még nem tud elszakadni. Egyszerre követeli és utasítja el a segítséget. Ez az érzelmi-akarati válság sokszor dühkitörésekben nyilvánul meg.
- Türelmetlen szülői magatartás: a szülőnek úgy kell bátorítani az önállósági törekvéseket, hogy közben ne legyen elutasító. Kevés anya képes azonban ebben a helyzetben kiegyensúlyozott maradni. Amennyiben a szülő indulatos, türelmetlen, ha büntetéssel, szeretetmegvonással, veréssel akadályozza a tapasztalatszerzésre irányuló önállósági törekvéseket, akkor a gyermek az ismétlődő frusztrációkra egyre erősebb agresszióval válaszol.

Hogyan kezeljük?
- A legfontosabb, hogy fogadjuk el gyermekünket. Igyekezzünk szorongását csökkenteni. Ha egy gyerek biztos lehet abban, hogy szülei feltétel nélkül szeretik, megszelídül. A szeretet, a biztonság megvonásával soha ne büntessünk.
- Érdemes az erőszakos gyereket feladatokkal ellátni. Ez segít levezetni a feszültséget és megszüntetni magányát. Mivel a kisgyermek anyja iránti figyelme, empátiája csak lassan fejlődik, kettőjük közül az édesanya az, aki tudatos viselkedésével javíthat a helyzeten.

- Amennyiben a szülők erőfeszítése hatására sem változik a helyzet, a kisgyerek alapos vizsgálatát szakemberre, gyermekpszichiáterre, gyermekpszichológusra kell bízni.
A hiperaktív gyerek
A nehezen kezelhető, úgynevezett hiperkinetikus zavar, a gyerekek 1–6%-át érintő betegség. A fiúkban háromszor gyakrabban fordul elő.
Jellemzői:
1. A figyelem összpontosításának és fenntartásának nehézsége.
2. Túlzott aktivitás, mozgékony nyugtalanság.
3. Indulatosság, rosszul szervezett viselkedés: nem képes a sorát kivárni, másokat zaklat, félbeszakít, a feltett kérdésre még annak befejezése előtt válaszol
4. A figyelem gyengeségének jelei: a gyermek figyelme szóródik, nehezen követi az utasításokat. Hamar elveszti érdeklődését a tevékenységek iránt, amelyeket végez, gyakran befejezetlenül hagyja ott azokat és vált egy új feladatra.

A betegségnek hatékony kezelési lehetőségei vannak. Enyhébb esetekben a szülőt kell felkészíteni a sajátos nevelési módszerekre, illetve a gyermek megfelelő viselkedésmódosító tréningen vesz részt. Súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelésre van szükség.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése