Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 23., péntek

A GYÓGYITÁS TÁRSADALMI ÉRTÉKRENDJE

A  GYÓGYITÁS TÁRSADALMI ÉRTÉKRENDJE

GONDOLATOK EGY GYÓGYITÓ ÉLETÚT ALKONYÁN.



AZ ORVOS  HITE,VILÁGNÉZETE, A MINDENNEMÜ ÉS MINDENFÉLE EMBERI GYARLÓSÁGAI ELŐTT AZ EGYEDÜLÁLLÓ ÉS LEGSZENTEBB                                               KÖTELESSÉGE-A GYÓGYITÁS.

54 év elteltével mióta beteg gyermekeket gyógyítok tiszta lelkiismerettel kijelenhetem hogy  engem egyetlen szülő vagy hozzátartozó sem kérdezett meg amikor beteg gyermekével hozzám fordult,hogy mi a nemzetiségem,vallásom az éppen aktuális hatalom kénye kedvének megfelelő politikai álláspontom. Arról sem kérdeztek soha hogy honnan származok, kik voltak a szüleim meg volt e a mindennapi kenyerem,jelenleg van-e villám  yachtom vagy milyen márkájú a luxus autóm. Nem kellet senkinek ecsetelnem a társadalom történelmileg mindig létező gyarlóbb felének álnokságait,a történelmi időszakok hol feléledő,hol virágzó hitványainak hatalomvágyát vagy szertelen rosszindulatát.

A kérdés minden alkalommal egysíkú volt és az emberi lét védelmére vonatkozott-tudok-e segíteni a szenvedő beteg gyermekükön.??
-A TÁRSADALOM MEGBECSÜLÉSÉT AZ ORVOSNAK KELL  KIÉRDEMELNI.
 Egy orvos gyógyító értéke és törekvése egy különös és egyedülálló helyet biztosított a társadalomban a rendnek.. Az orvos ismerheti az embernek azt az intim fizikai és lelki állapotát ami a bizalom és –orvosi titoktartás lényege Ezért az orvos nem lehet indifferens a közvélemény számára. A közvélemény lépésről-lépésre követi az életét,a figyelem középpontjában tartja. Szigorú tisztánlátással besorolja rövid időn belül szakmailag,emberi magatartás,erkölcsi érték szempontjából Erre a társadalmi értékmérőre odafigyelésre minden magára valamit adó orvos vigyázzon. Ez a megbecsülés egy élet munkáján és törekvésein keresztül történik meg. Ez bennünk tudatosult és sokan így is élünk. De azt a tényt feltétlenül kell jeleznünk hogy van egy olyan tendencia ,  egy bűnös alábecsülése a hivatásunknak. Az utóbbi időben az volt a pláne hogy ki tud nagyobbat rúgni belénk Hosszú éveken át a mindenkori hatalmak a társadalom minden nyomorát az egészségügyre ruházták Nézzük meg kórházainkat,azoknak műszereltségí állapotát a gyógyszerellátást .Csak az utóbbi 2 évben 3ooo orvos távozott külföldre –és csodák csodája mind  kiválóan megállja a helyét.
Mi itthon valamennyien részben vagy egészben tovább tudtuk örökíteni az orvoslás Pápai Páriz Ferenc által megfogalmazott erényeit, azaz: „az egészséges tudomány, a tökéletes lelkiismeretesség, a hűséges szorgalom és a hiánytalan jóakarat” példáját, melynek hiányai nemcsak rendünk, hanem egész világunk fennállását veszélyeztethetik.
Mindennemű oldalíságok vigyázzatok-mert mindannyian ott somfordálunk a 2x1 méteres gödör körül és a végén olyan mindegy hogy jobb oldalról vagy bal oldalról huppanunk bele.


                                                                        
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése