Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 9., péntek

VÁLÁS ÉS A GYERMEK

Válás és a gyermek

Mit tehetek, mint szülő a válás után? Hogyan tovább?


A válás nem csak a gyermeket, hanem mindkét szülőt érinti. A lelki gyógyulás akkor a leghatékonyabb, ha a válás után magunkra és a gyermekünkre is szánunk elég időt.

Hogyan beszéljem meg a válást a gyermekemmel?

Az alábbi két dolgot szem előtt tartva, képesek leszünk hatékonyan megbeszélni a kialakult helyzetet a gyermekünkkel:
·                  Őszinteség: „Őszintén az Ő szintjén”. Merni kell közösen feltárni a problémát, olyan szinten, amit a gyermekünk is megért. Biztosítsuk arról, hogy mi szülők szeretjük őt, bármi is történt köztünk. És ez így van, és így is marad.
·                  A Tudat: Legyünk annyira erősek az ő érdekében, hogy merjünk úgy kilépni a kapcsolatból, hogy a gyerek szerethesse azt a szülőt is, aki nem neveli őt tovább a mindennapokban.
Varrjuk el a szálakat, ez a saját érdekünk is, hiszen még sok-sok év áll előttünk. Jogunk van ahhoz, hogy ezeket az éveket boldogan töltsük el.

Hogyan kezeljem a saját és a gyermekem problémáit a válás miatt?

A válás közben komoly nehézségeket okozhat, hogy még a gyermek igényeit, sérelmeit is képesek legyünk figyelembe venni, hiszen ehhez saját sérelmeinket kell félretenni, hogy képesek legyünk rá.

A helyzet felmérése

Fontos magunkban tisztázni a dolgokat:
·                  Mi történt?
·                  Mit tegyek?
·                  Milyen lehetőségeim vannak?
·                  Hogyan akarom, hogy a gyermekem is túljusson ezen az időszakon?
Mérlegeljen, adjon magának időt és gondolja át a dolgokat! Ezzel esélyt adhat Önmagának és a gyermekének is a további boldogulásra az életben! Mindig a megoldást érdemes keresni!

Legfontosabb teendők krízis esetén


Előfordulnak olyan helyzetek is, mikor a válás során az egyik fél eltűnik, a gyermek szenved, és ettől az őt nevelő szülő is szenved.
Az ilyen helyzetekben Ön azt teheti, hogy mint szülő biztosítja gyermekét a saját szeretetéről! Tudassa vele, hogy számíthat Önre, Ön a biztos pont az életében.
Ha kérdez a volt párjáról, merjen róla nyíltan beszélni a gyermekével. Fontos, hogy a gyermek ne csak a negatív, hanem a pozitív dolgokról is tudjon az eltűnt féllel kapcsolatban.
A gyermeknek (mivel az egyik szülőjéről van szó), joga van, hogy megismerhesse a másik fél pozitív oldalát is. (Még akkor is, ha az adott pillanatban csak kevés ilyen dolgot tud mondani.) Csillapítsa gyermeke érzelmi kitöréseit.
Bármi történt is, adjon magának időt gondolkodni és felállni a helyzetből!

Hogyan hat a gyermekem (leendő) párkapcsolataira a válás?

A válás, és az ezt megelőző események miatt rögzülhetnek a negatív párkapcsolati minták a gyermekeinkben.
Senkinek nem érdeke, hogy a kellemetlen családi történeteket viszontlássuk gyerekeink életében és leendő családjában. Ezeken érdemes és lehet is változtatni!
A gyermekünk egészséges énképébe beletartozik, hogy merjen egészséges, boldog és tartós kapcsolatokat kezdeni és elhiggye magáról, hogy képes meg is tartani azokat.

Hogyan tudok ebben szülőként segíteni neki?

Először magamat kell kihoznom a helyzetből, hiszen ekkor tudok igazán hatékonyan segíteni a gyermekemnek.
Értékrendemmel pozitívan támogathatom gyermekem. Párkapcsolati problémái esetén mindig a konfliktushelyzetek megoldására bíztathatom. Ha tanácstalan, segíthetek neki: vezetem, hogy ő jöjjön rá a megoldásra!
Ezzel elérem, hogy gyermekem nyitottá válik a kapcsolatteremtésre, tudni fogja a konfliktusait kezelni. A szülői helyzetekből tanult, levonta a következtetést. Hisz magában. Biztosan minden szülő ezt szeretné.

A lelki gyógyulás útján.


Az ilyen kritikus helyzetekben gyakran gondolhatjuk, hogy követtünk el komoly hibákat.
Tudnunk kell megbocsátani magunknak, hiszen emberből vagyunk. Senki sem tökéletes. Elég, ha biztosítjuk gyermekeinket a feltétlen szeretetünkről.
Szánjunk rájuk elég időt, merjünk beszélni az érzéseinkről, terveinkről gondolatainkról. Erre épül a bizalom a szülők és gyerekek kapcsolatában. Ez többet ér bármi másnál, hiszen ekkor érzik a gyermekeink, hogy fontosak a számukra, és számíthatnak ránk, bízhatnak bennünk.
Valahol legbelül, akár tudattalan szinten érdemes megengedni, hogy a lelki sebek napról napra gyógyuljanak. Az a szeretet amely ott dobog minden ember szívében láthatatlanul eljut mindenhova a lelkünkben és újraépíti azt.
Bízzanak magukban és a gyerekeikben, mert a Nap egyszer úgyis kisüt!

Mit tegyek akkor, mint felnőtt, ha nem találok kiutat a válás után?


A válás és a párkapcsolatok témakörében felmerülhetnek akár olyan súlyos helyzetek is, mint a bántalmazás, vagy a szexuális erőszak, függőség (alkohol, kábítószer, szerencsejáték).
Ilyenkor jogosan kérdezzük magunktól, hogy miért pont én, miért pont velem?
Mindennek oka van, így ennek is. A megoldás a saját önkorlátozó hiedelmeinken keresztül vezet (pl.: „Nem vagyok elég jó!” vagy „Nem érdemlek ennél jobbat.” „Hagyom magam, hogy bántsanak, mert én csak azt érdemlem meg.”).
Ezek a hiedelmek biztonságosan átalakíthatóak és formálhatóak. Eljuthatunk oda, hogy megtaláljuk a megoldást.

A válás feldolgozása hosszú távon legalább annyira fontos, mint a pillanatnyi helyzetben. Ez Önnek és a gyermekének is az érdeke!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése