Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 29., csütörtök

A MACSKAKARMOLÁSI BETEGSÉG TÜNETEI

A macskakarmolási betegség tünetei


A macskakarmolási betegség olyan bakteriális fertőzés, mely a nyirokcsomók duzzanatával jár, és macskakarmolás vagy harapás okoz. A betegséget okozó baktérium, a Bartonella henselae a világ minden táján megtalálható. A betegség leggyakrabban ősszel és télen jelentkezik, mikor a gyerekek többet tartózkodnak a lakásban, így többet játszanak a macskákkal, ami növeli a harapás és karmolás kockázatát.
A baktérium a fertőzött állatok nyálában élnek, de nem betegítik meg az állatot, sőt, egyes macskák akár hónapokig hordozzák azt. Szakértők úgy vélik, a macskák majdnem felének van Bartonella henselae fertőzése élete során, és az egy év alattiak nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg. Noha a bolhák terjesztik a baktériumot egyik macskáról a másikra, nincs bizonyíték arra, hogy az emberre is átadnák a betegséget.
A macskakarmolási betegség jelei és tünetei
Az állatoktól - kutyáktól, macskáktól, más házikedvencektől vagy vadon élő állatoktól- elkapható fertőző betegségek száma száz felett van. Természetesen nem kell megijedni a potenciális veszélyektől, ám bizonyos higiénés alapszabályokat érdemes betartani, különösen gyerekek, terhes anyák, idősek vagy krónikus betegek számára!

Házikedvencek által terjesztett betegségek  

A legtöbb ember, aki elkapja a betegséget emlékszik arra, hogy volt macska közelében, de nem tudja felidézni a karmolást vagy harapást, mely után néhány nappal kis dudor tapasztalható, ami könnyen összetéveszthető valamiféle bogárcsípéssel.
-A seb ott alakul ki, ahol a baktérium a szervezetbe jutott, és leggyakrabban a karon, kézfejen, fejen vagy fejbőrön található. Az elváltozások általában fájdalommentesek. Pár héttel a karmolás vagy harapás után egy vagy több nyirokcsomó is megduzzad és érzékennyé válhat az elváltozás közelében. Például, ha az elváltozás a karon van, a könyök illetve hónalj nyirokcsomója duzzad meg.
A nyirokcsomó duzzanat leggyakrabban a hónaljban vagy nyakon jelentkezik, ám ha a sérülés a lábon történt, az az ágyéki nyirokcsomót érinti. A bőr a duzzadt nyirokcsomó környékén pirossá és meleggé válhat, és időnként gennyezik is.
A legtöbb gyermeknél a betegség tünete a duzzadt nyirokcsomó, és a betegség gyakran enyhe lefolyású. Alacsony láz, fáradtság, étvágytalanság, fejfájás, bőrkiütés, torokfájás és általános rosszullét szintén felléphet kísérő tünetként.
Atipikus esetek előfordulnak, de nem gyakoriak. Az ilyen esetekben máj-, lép-, csont-, ízületi-, vagy tüdőfertőzés illetve egyéb tünet nélküli tartósan magas láz alakulhat ki. Egyeseknél szemfertőzés, kötőhártya sebesedés, szemvörösödés, és a fülek előtti nyirokcsomó duzzanata jelentkezhet. Másoknál nagyon ritkán, de előfordulhat az agy gyulladása, vagy görcsök jelentkezhetnek.
A macskakarmolási betegség ezen szövődményei általában tartós betegség nélkül elmúlnak.

Hogyan terjed a betegség? A betegség nem terjed emberről emberre, a baktérium a fertőzött állat (leginkább kismacska) karmolása vagy harapása által terjed, illetve ha a fertőzött állat nyála a szemmel vagy sérült bőrrel érintkezik. Előfordulhat, hogy a fertőzött állattal való kapcsolat miatt egy családon belül többszörös megbetegedés fordul elő. Egyszeri megbetegedés általában a továbbiakban életre szóló védettséget biztosít. Miképp előzhető meg a macskakarmolási betegség?
 NYIROKCSOMÓ GYULLADÁS ÉS NYIROKCSOMÓ MEGNAGYOBBODÁS
A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén elhelyezkedő, a nyirokrendszer részét képező szervek. Kb. 500-600 nyirokcsomó található diffúzan, illetve csoportosan a nyak, a hónalj, a mellkas, a has és az ágyék régiójában. Szűrő funkciót töltenek be.
Ha tart a betegségtől, még nem kell megszabadulni a házi kedvenctől.
A betegség általában könnyű lefolyású és néhány megelőző lépéssel elkerülhető.
Tanítsa meg gyermekének, hogy kerülje az ismeretlen macskákkal való kapcsolatot, így csökkenti a karmolás és fertőződés veszélyét. A család macskájával soha ne játszanak durván, a karmolások elkerülése érdekében, illetve mindig mossanak kezet a macskával való játék után. Tartsa a házat és macskáját bolhamentesen, így csökken annak esélye, hogy az állat megfertőződik.
Ha a macska mégis megkarmolta a gyereket, szappanos vízzel tisztítsa meg a területet. Nem kell attól tartania, hogy az állatot emiatt elaltatják! Beszélje meg állatorvosával, hogyan kezelheti a problémát.

A betegség lefolyása

 TIPPEK A HÁZIÁLLAT-ALLERGIA LEKÜZDÉSÉHEZ
Ön is szenved a háziállat-allergiától?
Íme, néhány hasznos tanács, melyek betartásával enyhítheti a tüneteket!  Általában a karmolást vagy harapást követően 3-10 nappal jelennek meg az első dudorok a karmolás/harapás helyén, a nyirokcsomók duzzanata pedig 1-4 héttel később tapasztalható. A terület, ahol a baktérium a szervezetbe jutott napok múlva begyógyul, a nyirokcsomók duzzanata pedig 2-4 hónap alatt elmúlik, bár előfordulhat az is, hogy ez sokkal tovább tart. Kezelése A betegséget általában a macskának való kitettség, és fizikális vizsgálat alapján diagnosztizálják.
A vizsgálat során az orvos macskakarmolásra és nyirokcsomó duzzanatra utaló jeleket keres, és az is előfordulhat, hogy vérvizsgálatot kér a diagnózis felállításához.  
ANTIBIOTIKUM - A LEGGYAKORIBB TÉVHITEK
-A legáltalánosabb téves elképzelés, hogy az antibiotikumok vírusok ellen is hatásosak. Ezeket a készítményeket ugyanis sokáig vírusos megbetegedésekre is felírták az orvosok.
-Legtöbb esetben a betegség bármiféle kezelés nélkül elmúlik, ám előfordulhat, hogy a nyirokcsomó duzzanat olyan naggyá vagy fájdalmassá válik, hogy az abban lévő folyadékot egy tű segítségével el kell távolítani. Előfordul, hogy az orvos antibiotikumos kezelést javasol. A beteg gyereket nem kell a család többi tagjától elkülöníteni, illetve ágynyugalomra sincs szükség. A nyirokcsomó duzzanatra melegvizes borogatást alkalmazhat, illetve annak fájdalmát fájdalomcsillapítóval enyhítheti.

Mikor kell orvoshoz fordulni?  

- Forduljon orvoshoz, ha a gyermek testén bárhol fájdalmas, duzzadt nyirokcsomót tapasztal!
-Minden esetben forduljon orvoshoz, ha a gyereket valamilyen állat megharapta, különösen, ha : a harapás vagy karmolás macskától származik és nem akar gyógyulni a seb körülötti pirosság terjed a gyerek a harapást követően több napig lázas

-Ha a gyermeknél már korábban megállapították a macskakarmolási betegséget, hívjon orvost, ha a gyereknek magas láza, erősen fájó nyirokcsomója van, vagy új tünetek jelentkeznek!
Részletek: http://www.webbeteg.hu/

IKONOGRÁFIA

1-
A KARMOLÁS HELYE A GYERMAK ARCÁN-BEHATOLÁSI KAPU

2-
IDEM

3-
VÉDŐKESZTYÜ A MACSKA LÁBAIN

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése