Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 18., vasárnap

RÉSZLETESEBBEN A PELENKA /AMMÓNIA / DERMATITISZRŐL

Részletesebben a pelenka dermatitiszről




Az egyszer használatos pelenkák korszakával sok esetben mit sem törődik a babák érzékeny bőre. Kipirosodik, érzékennyé válik, esetleg apró hólyagocskák is kialakulnak a pelenkával fedett bőrterületeken.
Ezek a pelenkakiütés, más néven pelenka dermatitisz vagy pelenka okozta bőrgyulladás jellemző tünetei, tulajdonképpen a leggyakoribb csecsemőkori bőrbetegség ez, amivel egyszer vagy többször, de szinte minden csecsemős anyuka találkozik.
Nem napjainkban felismert, vagy a jelenlegi csecsemőápolás hibáira visszavezethető betegség ez, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy 1905-ben Jacquet, egy francia gyermekorvos már leírta a bőrprobléma főbb tüneteit. Tőle származik a találó – pelenka dermatitisz – elnevezés is.

Hol jelentkezik a pelenkakiütés?

A leginkább dörzsölésnek vagy párás melegnek kitett bőrfelületeken, így a combok belső felületein, a combredőkben, a popsin, a farvágás területén, a nemi szerveken egyaránt jelentkezhet a kipirosodás és a felázottság miatti bőrmeggyűrődés.

Mitől alakul ki?

Több tényező vezethet pelenka kiütésekhez:
·                       A szó szoros értelmében vett pelenka dermatitisz tulajdonképpen a kontakt dermatitisz egy fajtája, azaz a bababőr pelenkával való érintkezése, dörzsölődése hozza létre a bőr gyulladását. A csecsemők vékony bőre bármilyen mechanikai (dörzsölő, súroló stb.) hatásra érzékenyen reagál.
·                       A pelenkák ún. okkluzív hatása, azaz a nedvességet mintegy buraként lezáró tulajdonsága a bababőr legfelső rétegének, a stratum corneumnak, a „felázásához” vezet.
·                       A csecsemők túlöltöztetése vagy akár a nem szellőző anyagból készült terpeszpelenka viselése okozta meleg, párás mikrokörnyezet is hozzájárul a pelenka dermatitiszhez.
·                       A vizelettől, nedvességtől felázott, túlhidrált bőr könnyebben átjárható a különféle vegyületek számára, így az esetlegesen alkalmazott kémiai anyagok (nem megfelelő csecsemőápoló-szerek stb.) számára is.
·                       A székletben jelenlévő baktériumok és gombák az irritált bőr számára fokozott veszélyt jelentenek, különösen a nedves, meleg, zárt pelenka-környezetben.
·                       A csecsemők gyógyszerezése, különösen az antibiotikum-alkalmazás hajlamosít a pelenka-dermatitiszre.
·                       A vizelet, gyengén lúgos kémhatása miatt, a bőrt védő természetes savköpenyt károsítja, illetve olyan, a székletből származó enzimek működését aktiválja, amik a bőrt irritálják.
·                       A pelenkázott csecsemők hasmenése gondos odafigyelés mellett is pelenka-dermatitiszt válthat ki. Egyes megfigyelések szerint a két napig tartó hasmenés mintegy négyszeresére növeli a pelenka dermatitisz kialakulásának a valószínűségét.

Kiket érint leginkább?

Fiú és lány csecsemők egyaránt, közel azonos arányban érintettek a pelenka-kiütésben.
Általában három és tíz hónapos kor között jelentkeznek a pelenkázással összefüggő bőrtünetek. Az említett időszakon belül a hat és kilenc hónapos kor között a leggyakoribb a pelenka dermatitisz.

Hogyan előzzük meg a kellemetlen tüneteket?

A pelenka dermatitiszt kiváltó okok ismeretében a megelőzés, illetve a kezelés lehetőségei is adottak.
·                       Puha fedőrétegű, gélesedő megkötő-réteggel rendelkező, jó minőségű, egyszer használatos pelenkák alkalmazásával a tünetek megelőzhetők, illetve javulnak.
·                       Gyakori pelenka-csere, óránkénti gyakorisággal: széklet esetén azonnali csere szükséges.
·                       Megfelelő szobahőmérséklet biztosítása, megfelelő, szellőző öltözet alkalmazása.
·                       Fenék letörléséhez akár a tiszta víz is elegendő.
·                       Ha a tiszta víztől ódzkodik az anyuka, akkor hipoallergén, jó minőségű csecsemőápoló-szerekalkalmazása.
·                       Szappanok, alkoholos vagy parfümözött készítmények, hintőporok használatának kerülése.
·                       Pelenkázások alkalmával kicsit levegőzni hagyni az egyébként pelenkázott területet.
·                       Egyes esetekben átmeneti étrendi változtatásokra is szüksége lehet, ezt a gyermekorvos állapítja meg.

A pelenkakiütés kezelésére szolgáló hámosító készítmények a patikából

A következőkben felsorolt hatóanyagokat tartalmazó, recept nélkül kapható szereket minden pelenkázás alkalmával a tiszta bőrfelületre vékony rétegben ajánlott felvinni:
·                       Cink-oxidos kenőcsök
A szárító, enyhe bőrösszehúzó és nedvességmegkötő cink-oxid hatóanyagot általában viszkózus, vízlepergető, zsíros jellegű kenőcs tartalmazzák.
·                       (Dex)pantenol tartalmú kenőcsök, krémek
A hatóanyag (amit B5-provitaminként is emlegetnek) a bőrben pantoténsavvá alakul át, ami a sérült hámszövet újraképződését segíti elő.
·                       A- és D-vitamint tartalmazó készítmények, amik a hámréteg regenerálódását segítik elő.
·                       Az előbb említett hatóanyagok mellett a pelenkakiütés kezelésére alkalmas patikaszerek általában zsíros jellegű vivőanyagokat, így pl. fehér vagy sárga vazelint, paraffint, természetes eredetű olajokat (pl. csukamájolaj, napraforgóolaj), gyapjúviaszt tartalmaznak.

Ha nem múlik a kiütés

Amennyiben rendszeressé válik a pelenkakiütés vagy a recept nélkül kapható krémek, kenőcsök alkalmazása nem vezet javuláshoz, gyermekorvoshoz kell fordulni. Gyulladt bőr esetén a gyermekorvos szteroidos kenőcsöket rendelhet. A szteroid komponens ebben az esetben gyulladáscsökkentő hatású glükokortikoid. Ezeket a pelenka dermatitisz kezelésére szolgáló, szigorúan receptköteles szteroidos kenőcsöket, krémeket általában a gyógyszertárban készítik el, ahol a felnőttek számára készült gyári szteroidos kenőcsöket alkalmas vivőanyaggal elkeverik, „hígítják”.
Amennyiben viszonylag nagy bőrfelületen, pelenka alatt lezárva, mintegy dunsztkötésbe helyezve alkalmazzák a glükokortikoidokat tartalmazó bőrgyógyászati készítményeket, a készítmények hatóanyagainak a csecsemő bőrén át történő felszívódása nagymértékű lehet. Így az esetlegesen kialakuló mellékhatások is jelentősek lehetnek (ezek közül a bőr elvékonyodása szembetűnő lehet). Ügyelni kell arra, hogy csak a lehető legkisebb, a kezelés szempontjából feltétlenül szükséges felületen szabad csak alkalmazni a szteroidos készítményeket, és a szokásosnál gyakrabban kell cserélni a pelenkát a készítmény alkalmazásának időtartama alatt.
A szteroid-kezelés kiegészítőjeként (nem egyidejűleg, hanem felváltva), illetve a szteroidos kezelést követően a recept nélkül kapható, fenn is említett hámosító, regeneráló kenőcsök alkalmazhatók.

Gombás fertőzés kialakulása

Előfordulhat, hogy az irritált, sérült, pelenkázott bőrön a gombák is kóros mértékben megtelepednek. Nagyobb az esélye a csecsemő pelenkázott bőrén a gombás fertőzésnek, ha szájpenészes a csecsemő, vagy antibiotikum-kezelés miatt a bélflórája egyensúlya felborul. A gombás felülfertőződés miatt a kipirosodáson túl fénylően vörös színű lehet a bőr, a vöröslő foltok peremén sorakozó kisebb-nagyobb fehér hólyagcsákkal, göbökkel tarkítva. A folyamat legtöbbször a végbélnyílás környékén kezdődik, és innen terjed át egyéb területekre. A gombás fertőzésért felelős kórokozó leggyakrabban a – szájpenészt is okozó – Candida albicans nevű gomba.
Kezeléséhez gombaellenes hatóanyagot tartalmazó kenőcsök alkalmazása szükséges. Bórax, nisztatin és klotrimazol a leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok. A gyógyszeres kenőcsök/krémek mellett a gyakori pelenkacsere és a bőr szárazon tartása segíti a gyógyulást.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése