Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. május 26., hétfő

FÉLÉNK,ÖNBIZALOMHIÁNYOS A GYERMEKE ??

Félénk, önbizalom hiányos a gyermeke?

Hogyan oldható a gátlásosság és növelhető az önbizalom?

A gátlásos, félénk, önbizalom hiánnyal küzdő gyermek élete során, ha nem küzdi le ezt az akadályt, sokszor kerül számára nehéz, kihívásokkal teli helyzetekbe. Ezek a helyzetek még inkább megnehezítik a változás lehetőségét, a gyermek még visszahúzódóbbá válik. Pedig ebből van kiút!

Félénk, gátlásos gyermek

Kezdjük rögtön azzal, hogy mint mindennek, a félénkségnek is vannak előnyei. A természeténél fogva visszahúzódó gyermek, bár nem aktív irányítója a mindennapoknak, mégis nagyon jó megfigyelője. Már kamasz korára sok tapasztalattal rendelkezik a mindennapok forgatagában rohanó, extrovertált (a világ felé nyitott) társaihoz képest. Ezekből a gyermekekből gyakran kiváló elemző szakemberek, írók, művészek lesznek.
Az önbizalomhiánnyal küzdő gyermekeknek, akik most néznek szembe ezzel a problémával, ez egyáltalán nem megnyugtató. Hiszen ők nap mint nap szembesülnek félelmeikkel, gátlásaikkal.

Az önbizalom fogalma

Az önbizalom a saját magunkba vetett hit mértéke.
Amit gondolunk, és hiszünk a világról, magunkról, és a világban elfoglalt szerepünkről, arról, hogy mi mire vagyunk képesek.

Örökölhető-e az önbizalomhiány?

Az öröklés nagyon kétértelmű fogalom.
Jelentése: valamely jelleg, tulajdonság átadása az utódok számára.
Vajon minden csak az öröklésen múlik? Amennyiben a szülők is önbizalomhiánnyal küzdenek, akkor a gyermek is biztosan beleesik ebbe a csapdába?
Érdemes olyan lehetőségeket is számításba venni, hogy az a kisgyermek, akit önbizalomhiánnyal küzdő szülők nevelnek, a gyermek alkalmazkodásának révén (hasonulás a környezetéhez, mely számára a biztonságot adja), szintén gátlásossá, félénké válhat.
Azt állítani, hogy: „Ezt örököltem!”, nagy felelősség, mivel így már félig-meddig kizártuk magunkat a változás lehetőségéből.

Miért olyan nehéz a gyermeknek megszabadulni az önbizalomhiánytól?
Mert ez adja számára a biztonságot. A folyamat hasonló a szorongáshoz, mivel az önbizalomhiány a szorongás egy tünete is egyben. A gyermekek szorongásáról itt olvashat.
A gátlásos gyermek számára az új helyzetek mindig komoly kihívást jelentenek. A kihívások viszont csökkentik a gyermek biztonságérzetét, ezért visszahúzódik, vár. Csak akkor lép, ha már tudja, hogy a lépése biztosan kockázatmentes.
Mint szülő, többféle módon bíztathatjuk gyermekünket. Célunk az lehet, hogy gyermekünk elengedje gátlásait, és merje vállalni önmagát. A biztatásnak sokféle módja van, melyek közül az alábbiakat biztosan érdemes kerülni:
„Ne vacakolj már annyit!” „Szedd már össze magad!” „Na, ne légy már ilyen félénk!” Ez a mód ahelyett, hogy előre vinné gyermekünk önbizalmát, csak ingerültséget és dühöt vált ki belőle. Sőt további „megerősítéseket eredményez”: „Azért sem!”

Milyen hátrányt szenved az a gyermek, akinek nincs elég önbizalma?

Társas kapcsolatok beszűkülése.
A világról alkotott kép egyoldalúsága.
Önmagába vetett hit csökkenése.
Kritika, visszajelzés nem elviselhető a számára.
Belső feszültségek, elfojtások, félelmek növekedése.
Önérvényesítő képesség csökkenése (nem tud nemet mondani).
Másoknak való megfelelni vágyás növekedése.

Önbizalomhiány okai

A családból fakadó önbizalomhiány okai
A közhiedelemmel ellentétben nem csak ott jelentkezik az önbizalomhiány, ha a szülők túlságosan tekintélyelvűek, és elnyomóak a gyermekkel szemben.
A túlságosan megengedő helyzetek szintén eredményezhetnek gátlásosságot, mivel a gyermek nem volt korlátok elé állítva, és nem tudta megtapasztalni lehetőségei határait.
 A túlságosan elfoglalt szülők esetében a gyermek szintén jelez (nem tudatosan) valamilyen problémával, melynek egyik tünete lehet az önbizalomhiány. Ennek „segítségével” szeretné megkapni elfoglalt (és esetleg túlzottan is magabiztos) szülei figyelmét.
A fel nem dolgozott, elfojtott családi események szintén eredményezhetnek önbizalomhiányt.
Válás, haláleset, baleset, trauma, testvér születése, stb. Természetesen ettől még elvált szülők gyermeke is lehet önbizalommal teli. Nem az esemény megtörténte a mérvadó, hanem az, hogy az események a szülők és a gyermek életében is fel legyen dolgozva.

A gyermek társas kapcsolataiból, szocializációjából származó önbizalomhiány okai

A család biztonságából az új közösségbe kerülés megterhelő lehet a gyermeknek. Bölcsőde, óvoda, iskola. Általános tapasztalat, hogy ha a szülőnek nehéz elengedni a gyermekét, akkor az kihat a gyermekre is, ő is nehezen veszi ezeket az akadályokat.

A társak, pedagógusok is hatással vannak a gyermek önbizalmára. 10-11 éves korig a felnőttek szerepe jóval meghatározóbb a gyermek életében, mint a társaké. Bár a társak szerepe az életkor előre haladtával fokozatosan növekszik. Ebben az időszakban pozitív visszajelzésekkel egy pedagógus csodákat tehet, amihez hozzájárul a támogatói légkör is a csoporton, osztályon belül.

Amire igazán szüksége van a gyermeknek, hogy önbizalma legyen

Támogató szeretet.
Megértés, elfogadás
A gyermeknek is lehet igaza
Korlátok, melyek nem érnek az égig, mégis rögzítik a legfontosabb elvárásokat
Korlátok ismerete a gyermek számára
Korlátok átlépésének a következményei és azok betartása
Biztonság


Az önbizalom növelése „házilag” a szülő által
Minősítés kerülése, ehelyett a gyermek viselkedésére adjunk visszajelzést. Például:
„Milyen buta vagy!” helyett „Ez nem volt a legokosabb viselkedés ebben a helyzetben!”
A negatív helyzetek kiemelése helyett érdemes a pozitív dolgokat hangsúlyozni.
 Például:
„Már megint elejtetted azt a labdát!” helyett „Most leesett, de előtte számoltam, ötször el tudtad kapni!”
Legyen tisztában a saját változásával a gyermek:
„Azt vette észre a tanító néni, hogy az utóbbi két hétben egy kicsit mosolygósabb lettél, már ő is látja rajtad azt, amit mi Apával!”
Hagyjuk a gyermeket a saját ütemében fejlődni. A túlzó elvárások csak még jobban elbizonytalanítják őt.
Érdemes pozitív mesék, igaz történetek beépítése a mindennapi életükbe. A népmese és mondák hősei megküzdöttek elsősorban saját magukkal („belső” sárkány, ördög, stb.), ezután válhattak igazi hőssé.
A mindennapi beszélgetések során őket is hallgassuk meg. Néha a gyermek véleménye, más gondolkodásából fakadóan, komolyan segíthet nekünk. Egy ilyen beszélgetés során már a gyermek véleményének a meghallgatása, esetleg ötletének megfogadása nagyot lendíthet az önbizalmán.
Olyan területek (közös) felkutatása, ahol ő valamiben jó, és érdekli. Ha ezeken a területeken fejlődik, az kiemelheti a mindennapi gátlásos helyzetből.
A számítógép, TV mindennapunk része. Kezeljük óvatosan, mert hajlamosak lehetünk arra, hogy a másik helyett csak ezekre figyeljünk. Ezek a média eszközök gyermekünk magába fordulására is „rásegíthetnek”. Érdemes minél többször „megtalálni a STOP gombot” a készüléken.
A gyermek önbizalom hiányos, gátlásos viselkedésének az oldásában nem mindig elegendőek a jól megfogalmazott ötletek, néha ennél többre van szükség.

 A gyermek önbizalom növelése EFT-vel
Az EFT (Érzelmi Felszabadítás Technikája) egy olyan, gyors változást eredményező módszer, mely az önbizalom hiányos viselkedés alapvető okait szünteti meg. Az önbizalom növelés, önismeret témakörében a már ismert tanácsok helyett, egyszerű és elegáns. Az EFT segítségével megszünteti a csökkent önbizalomhoz kapcsolódó negatív érzelmeket (félelem, bizonytalanság, aggodalom, stb.)
Az önbizalom növeléséhez hozzátartozik az is, hogy a félénkséget támogató, valójában önkorlátozó hiedelmeket (Például: „Nem vagyok jó!” „Félős, gátlásos vagyok!”)változtatja meg az EFT, és segít a gyermek saját életéből származó pozitív példákon keresztül új, támogató hiedelmek beépítésében.
Ez egyben azt is jelenti, hogy az EFT-vel nemcsak az önbizalomhiányt okozó negatív érzelmektől, de az azt támogató önkorlátozó hiedelmektől is képes megszabadulni a gyermek, és ezek helyett pozitív, önmegerősítő, az önelfogadást serkentő érzelmek és hiedelmek „tulajdonosa” lesz a foglalkozások alatt. Ebben van az EFT igazi egyedisége, és ez teszi az EFT-t napjaink leghatékonyabb segítő módszereinek egyikévé.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése