Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 16., hétfő

HOGYAN BIROM KI AZ ELSŐ PÁR HETET

HOGYAN BÍROM MAJD A SZÜLÉS UTÁNI ELSŐ PÁR HETET?

Hogyan bírom majd a szülés utáni első pár hetet?

Bár nagyon izgalmas, amikor kezdesz megismerkedni kisbabáddal, sok szülőt elrettent a felelősség. Ebben az első pár hétben, rájössz, rengeteg tanulnivalód van és mindent egyszerre kéne megtanulnod. Összeállítottunk néhány szempontot, hogy segítsünk megbirkózni ezekkel a drámai változásokkal:

Koncentráld az energiáidat a babádra és a családra. Próbálj meg nem aggódni minden másért is és ne érezd magad bűnösnek. A babák nagyon időigényesek.

Nyugodtan kérj sok segítséget a partneredtől, anyádtól, vagy barátaidtól, mert ez leveszi rólad a nyomás egy részét az első pár hét során. Ha nincs sok segítséged, próbálj meg csatlakozni egy helyi anya- és babavédő csoporthoz, mert sokszor a saját kisbabával rendelkező emberek a legsegítőkészebbek, ugyanis ők tudják, milyen is ez igazából.

Szabd meg a napirendet a családnak és a barátaidnak. Ha fáradt vagy, szólj a látogatóknak, jöjjenek vissza később.

Tarts készletet olyan tápláló falatokból, mint gyümölcs, tej és teljes kiőrlésű kenyér, amiket megehetsz főzés nélkül.

Gyakorolj be olyan relaxációs technikákat, mint a jóga, és aludj, amikor csak kisbabád megengedi.

Ne feledd, ez az időszak kemény munka, de könnyebbé válik, amint több önbizalmat szedsz össze, és megismered, mi válik be nálad és kisbabádnál De mindenekelőtt minden törekvés az anyatejes téplélás optimális körülményeinek biztositását célozza.

HOGYAN VISELJEM EL AZ ÁLMATLANSÁGOT?

Hiába veted be a legszuperebb altatási trükköket, hiába tanítod jó szokásokra a babát lehetnek olyan korszakok, amikor kénytelen vagy éjszakázni miatta. Például, ha beteg vagy ha egyszerre két gyerek beteg. Ilyenkor viszont túl kell valahogy élni a következő napot, erre mondok most néhány tippet.

Először is: ha nem tudsz éjjel aludni, akkor ne akarj napközben szuperháziasszony lenni. Hagyd a mosott ruhát másra és használj ki minden lehetőséget a pihenésre. Ha pl. a gyerek beteg és lázas, akkor próbálj meg te is aludni egyet, amikor ő alszik napközben, de legalábbis feküdj le egy fél órára pihenni.

Másodszor: ha kávézol, akkor ilyenkor egész nap csak kávét innál, ami nem igazán jó, különösen, ha még szoptatsz. Szoptatás mellett legfeljebb 3 kávéval be kell érned, mert a koffein az anyatejbe is átkerül és máris garantált a következő éberen töltött éjszaka. Próbálj meg koffeinmentes kávét inni inkább, ha már annyira kívánod a kávét. Gyümöcsteát is ihatsz sokat, ezzel is elűzheted az állandó koffeinéhséget.

Harmadszor: jót tesz ilyenkor, ha a vérkeringésedet felpezsdíted, ez felfrissít. Váltott hideg-meleg zuhannyal oldhatod ezt meg, vagy pedig testmozgással (pl. guggolj 10-20-at, vagy végezz karkörzéseket)

Negyedszer: ilyenkor az ember szénhidrátdús ételeket kíván vagy legszívesebben egész nap enne. Ha nem akarsz 2 kilót felszedni egyetlen nap alatt, akkor próbálj meg süti és csoki helyett gyümölcsöt enni, ugyanis ez is sok szénhidrátot tartalmaz.

Ötödször: a legrosszabb, ha egész nap otthon ülsz és nyalogatod a sebeidet. Ha van rá mód, akkor menjetek el sétálni, ha láztalan a kicsi, akkor nyugodtan sétálhattok fél-1 órát, ez felfrissít majd.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése