Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 16., hétfő

-MIÉRT HADJÁK ABBA A SZOPTATÁST

MIÉRT HADJÁK ABBA LEGTÖBBEN A SZOPTATÁST

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetségének felmérésében 32 ezer anyát kérdeztek ki a szoptatás körülményeiről. A kutatás bebizonyította, hogy a szoptatással kapcsolatos hiányos ismeretek és a megfelelő tanácsok hiánya miatt kénytelen sok anya abbahagyni idő előtt a szoptatást.

A szoptatás nem nehéz dolog, mégis sok anyának nehezen megy, ami egyértelműen a környezetből érkező rossz tanácsok és hatások következménye. A kísérletben résztvevő nők 30%-a el sem kezdte a szoptatást, 4% már az első héten abbahagyta, 13%-uk pedig 4 hétnél rövidebb ideig szoptatott.

Az anyák többsége az szoptatás abbahagyásának indokaként az alábbiakat említette: kevés volt a tej, a baba nehezen szopott, nem ízlett neki a tej, a szoptatás fájdalmas volt, a mellbimbók fájtak és kisebesedtek.

Mindezek olyan indokok, amelyek megfelelő tájékoztatással kiküszöbölhetőek lettek volna, hiszen az első hetekben valóban fájdalmasabb a szoptatás, de erre fel lehet készülni, a kisebesedett mellbimbókat kezelni lehet. Az első napokban valóban kevesebb a tej, de a gyakoribb szoptatástól gyarapodni kezd, a “nem ízlett a babának a tej” pedig tévhit, ami abból adódhat, hogy a kicsi az első napokban még nehezebben, lassabban szopik, gyakran elengedi az anyamellet, illetve, ha hozzátáplálják cumisüvegből, akkor cumizavar alakul ki, ami szintén megnehezíti a szoptatást.

A felmérés adatai szerint nagyobb arányban hagyják abba a szoptatást a dohányosok és a másodlagos dohányfüstnek kitett édesanyák, a fiatalok, az egyedülálló anyák, a középiskolánál alacsonyabb végzettségűek és azok, akiknek a babája az átlagosnál kisebb súllyal született.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése