Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 4., hétfő

AZ AKNE-MITESZER-PATTANÁS


AZ AKNE/FAGYUMIRIGY/SEMATIKUS ÁBRÁZOLÁSA

Az akne-miteszer-pattanás

A 12-24 éves korosztályban ötből négy betegnél alakul ki legalább egyszer aknés megbetegedés. Bár ezt a bőrbetegséget gyakran a kamaszkornak tulajdonítják, bármely életkorban előfordulhat, így nemritkán a 20-30 éves felnőttekben is kialakulhat, sőt 40-50 éves korban is fennállhat.

Az akne egy gyakori bőrbetegség. Jellegzetessége az, hogy a bőrben eltömődnek a pórusok és pattanások jelennek meg. Bár az akne ritkán számít súlyos megbetegedésnek, jelentős érzelmi stresszt okozhat és a bőr hegesedését eredményezheti. Felnőtt nőknél néha enyhe-közepesen súlyos akne alakulhat ki a terhesség során, a menstruációs ciklussal egyes fázisaiban illetve a hormonális fogamzásgátlók szedésekor vagy abbahagyásakor a hormonális változások hatására is. A megfelelő kezeléssel azonban az akne kordában tartható, illetve csökkenthető az akne miatt kialakuló hegesedés is.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Panaszok és tünetek

Az akne jellegzetesen az arcon, a nyakon, a mellkason, a háton és a vállakon alakul ki, mivel ezeken a területeken van a legtöbb faggyútermelő mirigy. Az akne az alábbi formákat öltheti:

o Zárt comedók. A szőrtüsző nyílását eltömítik az elhalt hámsejtek és a faggyú, emiatt a szőrtüsző kitágul, a szokásosan termelt váladék felgyülemlik.

o Miteszerek (nyílt comedók). Ezek hasonlítanak a zárt comedókhoz, azonban sötétre elszíneződnek és a bőr felszíne felé nyíltak, így a tartalmuk ki tud ürülni.

o Pattanások. A pattanások a bőr felszínéből kiemelkedő pirosas foltok, melyek a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése miatt alakulnak ki.

o Ciszták (tömlők). A ciszták a bőr felszíne alatt található köteges csomók, melyeket mélyen a szőrtüszőben felgyülemlő váladék tölt ki.

Miért alakul ki az akne?

Alapjában véve három tényező vezethet az akne kialakulásához. A faggyú túltermelése, az elhalt hámsejtek nem megfelelő hámlása, emiatt a bőr szőrtüszőinek irritációja, illetve a baktériumok elszaporodása.

Akne alakul ki akkor, amikor a szőrtüszőket - a bőr pórusait - elhalt hámsejtek és faggyú tömíti el. Minden szőrtüszőbe belenyílik egy faggyúmirigy. A faggyúmirigy által termelt váladék (a faggyú) egészséges bőr esetén a szőrtüszőn keresztül kijut a bőr felszínére, és itt egy védőbevonatot képez mind a bőrön, mind a hajas fejbőrön. Ha a szervezet fokozott mennyiségű faggyút termel, ez az elhalt hámsejtekkel együtt felgyűlve felhalmozódhat a szőrtüszőben, ott megszilárdulhat, mintegy dugót képezve.

A dugó elzáródási akadályt képez, és a szőrtüsző falának kiboltosulását eredményezheti, így kialakul a zárt comedo. Más esetben a dugó közlekedik a bőrfelszínnel, majd elszíneződik, ezáltal létrehozva a miteszert (nyílt comedo). A bőrfelszínből kiemelkedő fehér közepű piros foltok, a pattanások, akkor alakulnak ki, ha az elzáródott szőrtüszők begyulladnak vagy felülfertőződnek. Mélyen a szőrtüszőben kialakuló elzáródás és gyulladás vezet a bőr mélyén meghúzódó ciszták kialakulásához. A bőr egyéb pórusai - az izzadtságmirigyek kivezetései - általában nem vesznek részt az akne kialakulásában.

Az, hogy mi vezet a fokozott faggyútermeléshez jelenleg még nem egyértelműen tisztázott. Számos tényező, így a hormonok, a baktériumok és bizonyos gyógyszerek illetve genetikai tényezők mind szerepet játszhatnak.

Kik hajlamosabbak az akne kialakulására?

A szervezet hormonális változásai akne kialakulásához vezethetnek, illetve a ronthatják a betegséget.

Ilyen jellegű változás megy végbe:

o tizenéves fiúk és lányok szervezetében;

o a menstruációt megelőző néhány napban a lányok és felnőtt nők esetében;

o terhes nőkben;

o bizonyos gyógyszerek, például a kortizon szedése esetén.

További rizikófaktor lehet:

o a bőr zsíros, olajos hatóanyagokkal való ápolása, bizonyos kozmetikumok használata;

o ha másnak már volt akneja a családban;

o a bőr dörzsölődése, vagy tartós nyomása például telefon, mobil telefon, bukósisak, szoros inggallér vagy hátizsák által.

Az akné kezelése
Az egyszerű tisztítástól a hegek kezeléséig

A mitesszerek nem a mosdatlanság büntetései, sőt a tisztaságmániások túlzott mosakodása, a bőr dörzsölése inkább ront az állapoton. Miután gyakorlatilag mindenkinek kijön kamaszkorban egy-egy pattanása, ismernünk kell az ilyenkor helyes tisztálkodást.

Tiszta pattanás az egész - a tisztálkodásról

Tény, hogy a nyílt mitesszerekben sötét pontokként megülő faggyú és elhalt bőrrészecskék mellé a napi por is berakódik, és a kitágult szőrtüsző-nyílásokat ki kell tisztítani, de nem mindegy, hogy ki és hogyan. A napi mosakodás alkalmával ezeket nem kell bolygatni.
Amit viszont tehetünk: Naponta kétszer érdemes megmosni az arcot valamilyen bőrbarát, lehetőleg illatszermentes, nem allergizáló, bőrközeli, 5,5-ös pH-jú tisztítószerrel.
A lúgos szappan a bőrfelület túlzott zsírtalanítása révén végső soron fokozza a faggyútermelést, és mellesleg a faggyúmirigyek kivezető járatának elzáródásában sem ártatlan. Helyette arctisztító tej és tisztítókrém vagy lúgmentes lemosógél is ajánlott. A simogató mozdulatokkal felvitt lemosó szereket langyos vízzel öblítsük le.
Nyilván nem mondtunk sok újat, ez a mindennapi arcmosás receptje. A lemosó felvitelekor a vattapamaccsal kerülni kell az erőteljes dörzsölést. Minden erős nyomás, dörzsölés csak terjeszti a gyulladást azáltal, hogy eloszlatja, bejuttatja a kórokozókat a mitesszerekbe.
Ha az arcbőr megizzad, iktassunk be egy ráadás öblítést langyos vízzel.

Még néhány praktikus tanács

Ne engedjük, hogy a haj az arcba lógjon. Óvjuk a bőrünket az erős hidegtől, melegtől, a tűző napsütéstől.
Csalódást kell okoznunk annak
, aki abban reménykedett, hogy ha beszünteti a csokievést és lemond a sós mogyoróról, eltűnnek a pattanásai. Nincs rá bizonyíték, hogy bizonyos ételek kihoznák a pattanásokat, ha csak nem valami ételallergiáról vagy gombás fertőzésről van szó. Ez esetben viszont a kezelés is más. A napfény és friss levegő kedvezően hat a pattanásokra, mert a mérsékelt napfény visszaszorítja a faggyútermelést - mondják sokan. Nos, ez is inkább csak fél igazság. Ha ugyanis eleget sétálnánk nappal a friss levegőn, akkor ez elég is volna.
Bőrünket kifejezetten napoztatni vagy szoláriumoztatni nem szükséges, sőt káros is lehet. A napfény csökkenti ugyan a faggyútermelést, de később, pl. ősszel a tünetek kiújulnak.
Nem kizárt, hogy a pattanás néhány nap alatt magától elmúlik, de ha nem, akkor érdemes kezelésbe venni.

Nyomós érvek

Akne

Általában nem tanácsos a pattanást kinyomni, különösen, ha mélyen van. Mégis, valljuk be, hiába a jótanács, - "Bízzuk inkább szakemberre!" - nehéz megállni, hogy ne nyomjuk ki, ne piszkáljuk. Hiszen nem lehet minden bibircsókkal kozmetikushoz rohanni, mikor úgy kínálják magukat, hogy...Ha már hozzányúlunk akkor helyesen!
A mitesszerek közül házilag kinyomni csak a fekete közepű, nyíltakat volna szabad, a fehér közepűeket csak kivételes esetben
. Mivel azonban ezek zártak, nem mindig pattannak ki, erőltetni pedig tilos.
A bőr letisztítása után, mintha inhalálnánk, ki kell gőzölni a bőrt, amitől a pórusok kinyílnak.
A kinyomkodás után (Ujjbeggyel, a körmök ne vájjanak bele a bőrbe felsebesítve azt!) alkoholos fertőtlenítő, pórusösszehúzó hatású oldattal töröljük le a bőrfelületet. Utána jól alkalmazhatók a faggyúmirigy-működést szabályzó, pórusösszehúzó gyógykozmetikumok, krémek is. A műveletet az egész arcon bőven elég egy hónapban egyszer végezni. Ha ennél gyakrabban "nyúzzuk" a bőrt a tisztítással és főleg pórusösszehúzó szerek nélkül, akkor bár mitesszermentes, de hosszú távon tág pórusú maradhat, ami könnyebben eltömődik és nem esztétikus.

Szert tettem a pattanásra... - de milyet? - a házi kezelés

Nagyanyáink módszereivel a pattanások kezelésénél csínján kell bánni, mert némelyik a bőr túlszárításával végül pont az ellenkezőjét éri el, a fokozott faggyútermelést és az állapot rosszabbodását.
Először is minél kevesebb kozmetikum az érintett területeken, annál jobb, természetesen a speciális ápoló vagy gyógykozmetikumok kivételek. Arcápoláshoz vizes alapú fényvédő és hidratáló krémeket használjunk. A zsíros és olajos krémek eltömik a bőr pórusait, ezért kerülendők.
A nappali ápolás célja a hidratálás mellett a bőr fénylését csökkentő (ún. mattosító) hatóanyagok felvitele. A fényvédelem azért fontos, hogy a gyulladt pattanások területén ne pigmentálódjon a bőr.
Ha szükséges sminkelni
, a folyékony hidratáló alapozó és a színezett nappali krém a megfelelő, mert a por- és kőpúder eltömheti a pórusokat.
A szaruréteg túltengésének ellensúlyozására, hámlasztó készítményeket, valamint szárító pasztát, rázófolyadékot tehetünk a pattanásokra, általában éjszakára. Az erősen hámlasztó készítmények, a bőr természetes fényvédelmét biztosító szaruréteg vékonyításával a fényérzékenység fokozódását idézhetik elő. Azonkívül az A-vitamin származékait tartalmazó krémek kifejezetten fényérzékenyítő hatásúak is, ezért is fontos, hogy kizárólag éjszakára kenjük föl őket. Ezeket ne vigyük fel a teljes bőrfelszínre, mert túlzott kiszáradást vagy irritációt okozhatnak.
Kamaszkorban jó eredményeket lehet elérni a többnyire recept nélkül kapható, külsőleg alkalmazandó szerekkel. Nem mindegy, hogy csak a pattanásra, vagy az egész bőrfelületre kell alkalmazni a kedvező hatás érdekében. Akkor is, ha az akne javul, és az eredetileg érintett terület csökken!

Vény nélkül, eredmény nélkül?

Ha egyedül már nem boldogulunk a pattanásokkal, 2 hónap elteltével sem javul semmi, netán rosszabbodik, nem kerülhetjük el a bőrgyógyászt. Ugyancsak ez a helyzet, ha nagyon zavaró a jelenlétük, ha bőrünk hajlamos a hegesedésre, vagy ha a pattanások fájdalmasak. Noha az akne mindennapos jelenség, mégis jobb, ha a diagnózis után az orvos dönti el, hogy csupán kozmetikusi, orvosi segítségre vagy mindkettőre szükségünk van.

o

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése