Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 4., kedd

KORAI MAGÖMLÉS-LEHET-E KÉSLELTETNI ??

Korai magömlés - lehet-e késleltetni?

A férfiaknál a szexuális élmények során bekövetkező orgazmust normálisan az ondó kilövelése /magömlés/ kíséri. Ennek során a prosztata és az ondóhólyagok összehúzódnak ezáltal az ondó a húgycsőbe kerül. Ezzel egyidőben a gáti izomzat ritmusos összhúzódása is bekövetkezik és ennek révén lövell ki az ondó a penisből a húgycsőnyiláson át.

Mikor lehet azt mondani, hogy a magömlés korai?

A hölgyek érthető módon hajlamosak arra, hogy a saját orgazmusuk előtt bekövetkező magömlést korainak minősítsenek akkor is, ha az normális idő után következik be és ennek gyakran hangot is adnak. Ezért sok férfi fordul orvoshoz, orvosilag normális idejű magömlését korainak tarva. Valójában azonban nem a magömlés korai, hanem a hölgy orgazmuskészsége romlott le és ezért igényel a közösülés során az átlagosnál hosszasabb stimulálást.
Korai magömlésről akkor beszélhetünk,ha az ondó kilövelése még a hímvesszőnek a hüvelybe vezetése előtt, vagy közvetlenül ezt követően, illetve rövid időn belül /1-2 perc/ jön létre és ezáltal megnehezíti a női partner kielégülését a közösülés során.
Semmi esetre sem kóros, ha a magömlés a bevezetést követően 3 percen túl következik be. Akkor sem, ha a hölgy ezalatt nem tudott kielégülni. Nem várható el ugyanis minden férfitől, hogy egy nagy fokban automatikus, reflexes idegi reakciót megtanuljon elodázni. Erre nem mindenki képes, de ettől még nem beteg.

Miért jön létre a kívántnál korábban a magömlés?

A magömlés egy bonyolult központi idegrendszeri /agyi/ szabályozás alatt álló reflex. Bekövetkeztének időtartamát az agyi szabályozás, valamint a pénisz idegei révén a hímvessző, prosztata állapota egyaránt befolyásolja.
A korai magömlés okai ezért leggyakrabban központi idegrendszeri eredetűek, de előfordulnak helyi /főleg gyulladásos/ okok is .
Az agyi szabályozást lelki és hormonális hatások befolyásolják. Tudjuk, hogy a központi idegrendszerre ható stressz, a partner részéről érkező visszajelzések, fáradtság, gyógyszerek hatása ezek mind befolyásolják a magömlés létrejöttét az agyi szabályozáson keresztül.
-Nemegy részlete azoban még nem teljesen feltárt ennek a bonyolult működésnek. Mint életünk folyamán csaknem minden életfunkciónkat, ezt is meg kell tanulnunk bizonyos mértékig szabályozni. Ez elsősorban a serdülőkorban végzett önkielégítés során történik meg, hasonlóan a női orgazmus megtanulásához a lányoknál. Sok szól amellett, hogy a serdülőkori önkielégítések során, a magömlés tudatos szabályozásának nem megfelelő megtanulása vezet sok esetben ahhoz, hogy a későbbiekben közüsülés során nem sikerül elodázni a magömlést.
 A serdülők ugyanis gyakran büntudattól vezérelve, illetve a nem megfelelő körülmények /pl.WC/ miatt az önkielégítés során arra törekednek, hogy minél előbb elérjék a magömlést. Később ez rögzül és nem képesek megtanulni az időtartam befolyásolását.
A helyi okok közül elsősorban a gyulladásos betegségek, így a húgycső és prosztatagyulladás, a fityma és makkgyulladás is korai magömlést idézhet elő.
Korai magömlés esetén végzett vizsgálatok

A vizsgálatoknál mindenek előtt ki kell deríteni, valóban korai magömlésről van-e szó, vagy a partner orgazmuszavaráról. Ez a páciens elmondása alapján általában megitélhető. A helyi gyulladásos okok, valamint más a magömlést befolyásoló eltérések urológiai vizsgálattal tisztázhatóak.
Ha ezek nem mutathatóak ki, akkor a problémát nagy valószínűséggel az agyi szabályozás zavarai idézik elő.

Késleltethető-e a magömlés?

Amennyiben tisztázódik, hogy a magömlést csak a partner orgazmusának elmaradása miatt élik meg korainak, a pár felvilágosítása, az orgazmuszavar kezelése jön szóba. Helyi gyulladások esetén azok gyógyítása az elsődleges.
Enyhébb, fentebb említett "tanulási zavarok" esetén jó eredmény érhető el a magömlés elodázásának gyakorlásától. Ennek során a férfi rendszeresen gyakorolja, hogy önstimulációt végezve, a stimulációt a magömlés előtt abbahagyja, majd az izgalom elmúlása után, de a merevedés megszünte előtt folytatja. Ezzel sok esetben megtanulható

A magömlés szabályozása.

Amennyiben az előbbiekkel nem érünk el javulást, akkor helyi érzéstelenítő kenőcsalkalmazását javasoljuk az együttlét előtt,de sokaknál az óvszer használata is elnyújtja a magömlés idejét. E módszerek sikertelensége esetén az agyi szabályozásra ható gyógyszer alkalmazásával próbálkozhatunk. Ennek során 3-6 hónapos kúra javasolt, ami a betegek közel kétharmadánál eredményesen elnyújtja a magömlés idejét.
A korai magömlés okának tisztázása nem igényel bonyolult, vagy fájdalmas vizsgálatokat. A kezelés már az első vizit során elkezdhető.

A korai magömlés magától ritkán szünik meg, nemegyszer kapcsolatok elrontója lehet, sokszor fel nem ismert prosztatagyulladás egyetlen tüneteként jelentkezik.Érdemes orvoshoz fordulni, kivizsgálni és kezelni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése