Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 10., szombat

KÉSEI BÁNAT….


KÉSEI BÁNAT…..
Hosszu évtizedek gyermerorvosi ténykedésének során, akkor éltem meg a legmélyebb társadalmi ellentmondás élményét, amikor megszüntették a gyermekgyógyászati karokon a képzést és vele együtt megbénitották egy több évszázados multtal rendelkező gyermek hálózat müködését.Ezzel megrövidittették a társadalom legértékesebb rétegének a jogait.Mert a gyermek nem egy kicsinyitett felnőtt és a komunikációs lehetőségek nehézségeitől kezdve számtalan kórtani sajátossága van.Egy kiadott irásomban a Gyermekgyógyászok Katekizmusában részletesen foglalkozok ezen kérdésekkel.
Már régen emészt az a gondolat, hogy az emberi társadalmak megtalálják a kellő anyagi fedezetet a fegyverkezési hajszára,a mindennapi gyilok végrehajtására,a féktelen pajzánkodások mindenféle nyavalyáira,a léhütő társadalmi ténykedések kénye kedvére, és nem találnak egy tisztességes megoldást a gyermekgyógyászati egyetemi képzés méltó fenntartására és életképes müködésére.
Mert érzékelhető tény az hogy nem mindegy a jelenlegi néhány hónapos gyermekgyógyászati képzés az orvosi egyetemeken, lévén hogy ez nem vetekedhet a három éves ismeretek elsajátitásával amit a gyermekgyógyászati fakultások nyujtanak.A minősitési vizsgák,szakmai továbbképzések,tudományos kutató tevékenység mindmegannyi a gyermekvédelem szent ügyét szolgálták.Mi akik még gyermekgyógyászati fakultásokon sajátitottuk el a gyermekgyógyászat elméleti és gyakorlati elemeit,felmértük a gyermekhálózati ellátás gyakorlati igényeit és szükségszerüségét. Csak mi tudunk autentikus véleményt formálni az avatatlan kezekkel létrehozott társadalmi ürnek a jelentőségéről.
Távol áll tőlem a gondolat hogy a családi orvosaink szakmai tisztességét és szakismereti képességeit marasztaljam el főként azért mert Ők feddhetetlen tisztességgel látják el a nagy felelősséggel járó feladataikat de nem tehetnek arról hogy nem kapták meg az utravalót, a gyermekgyógyászat magas igényü képzerségi fokát..Csupán a mult hasznos élményanyagáról szóltam amit kár volt kiiktatni a társadalom egyharmadát képező népesség rovására.A fentemlitett Gyermekgyógyások Katekizmusának negyedik fejezetében a következőket irom:
4-KÜZDŐKÉPESSÉG A GYERMEKEK PREFERENCIÁLIS ELLÁTÁSÁÉRT ÉS JOGAIKÉRT.-
A sokat hangoztatott-gyermekvédelmi jogok keretein belül visszatérhetnénk ahhoz az elvhez. hogy a gyermekeknek –megkülönböztetett joguk van az őket megillető magas színtű ellátáshoz. Vonatkozik ez a megfelelő szellemi és szomatikus fejlődésre de ugyanúgy a megelőzésre és a veleszületett egyre nagyobb számú fejlődési rendellenességek megoldására is.Ezek állami feladatok és nem a szubiektiv adakozások bizonytalan világának velejárói.
Személy szerint hat évtized tapasztalatának tolmácsolásával az internet 4o ezer oldalán bejegyzet dokumentumaival igyekezek a gyermekvédelem igazainak segitségére sietni.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése