Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 10., kedd

KISMAMA-BLOG-TÖLCSÉRMALL MŰTÉT


RÉGEBBEN-SUSZTERMELLNEK IS NEVEZTÉK.HA OLYAN MÉRTÉKÜ HOGY AKADÁLYOZZA A MELLKASI SZERVEK MŰKÖDÉSÉT KORREKCIÓS MŰTÉTET KELL VÉGEZNI.

TÖLCSÉRMELL MŰTÉT

A gyermeksebészet utóbbi évtizedeinek legnagyszerűbb újításaként tartja számon dr. Kálmán Attila egyetemi tanársegéd azt a műtéti eljárást, amelyet az országban elsők között az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán alkalmaztak az ezredfordulón. Azóta évente 40-50 tölcsérmell korrekciót végeznek minimál invazív technikával.

A hagyományos tölcsérmellkas-korrekció nagyjából ötven éve terjedt el a világon. A széles elülső mellkasfali feltárással, annak stabilitásának megbontásával járó, két és fél-három órás operáció azonban nagy vérveszteséggel, komoly megterheléssel járt – . – Az említettek miatt csak a legsúlyosabb deformitásokat operáltuk. Holott nagyon sok olyan gyerek volt, akiket zavart az enyhébb fokú elváltozás is, s az egészséges lelki fejlődésük érdekében indokolt lett volna a korrekció. Mégsem vállalkozhattunk erre, mert a műtéti heg gyakran csúnyább képet mutatott, mint az eredeti deformitás és a műtét kockázata, az általa okozott megterhelés aránytalanul nagy lett volna.

Ezt a szakmai dilemmát oldotta meg Donald Nuss amerikai gyermeksebész új eljárása, amelyet – tízévnyi előkészítő munka után – 1998-ban publikált. Az általa kidolgozott módszer pár esztendő múltán világszerte népszerűvé vált, természetes, hogy felkeltette a klinikán dolgozó gyermeksebészek érdeklődését is.

Plasztikminta alapján Az új eljárás egyik nagy előnye – mint hallottuk –, hogy szükségtelen az elülső mellkasfal megbontása. Csupán kétoldalt, a középső hónaljvonalban ejtenek 3-4 centis metszést – ezeken keresztül vezetik be a lemezt, mely kiemeli a besüppedt szegycsontot és azt a mellkasfal átépüléséig megtartja. A lemezt két-két és fél év után távolítják el. A műtétet a mellüregbe vezetett optika segítségével, annak ellenőrzése mellett végzik. A mellkasfalon oldalt elhelyezkedő kis hegek alig láthatóak a műtétet követően. De még ennél is fontosabb szempont, hogy mivel a deformitás korrigálásához szükségtelen csontot, bordát, porcot vágni, így nem kell számolni a mellkasfal későbbi elmerevedésével – mint a hagyományos operációnál –, hanem megmarad annak integritása, tágulékonysága. Summa summarum: sokkal kisebb a műtéti kockázat és a beteg megterhelése, jobb az eredmény Ezért most már azokat az enyhébb fokú deformitásokat is korrigálhatják, amelyek csak esztétikai, ennélfogva pszichés gondokat okoztak a gyerekeknél. Páciens pedig akad bőven.

Újítások terjesztői

Igen gyakori az ilyen jellegű deformitás. Szimmetrikus deformitás esetén a legideálisabb 10-15 éves korban elvégezni a beavatkozást. De nagyon sok olyan fiatal felnőtt van, akiket gyerekkorukban megoperáltunk volna, ha akkor ismerjük ezt az eljárást. Ezért most utólag végezzük el a korrekciós műtétet, mert még 20 éves kor körül is ki lehet emelni a szimmetrikusan besüppedt szegycsontot. Amennyiben viszont kifejezetten aszimmetrikus az elváltozás, akkor jobb hamarabb elvégezni a beavatkozást.

#1 Dr.BauerBela

1 megjegyzés:

  1. Azt szeretném kérdezni, hogy a tyúkmellnél , tehát a kifelé álló szegycsont esetében is alkalmazható-e ez a módszer? köszönöm!

    VálaszTörlés