Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 10., kedd

KISMAMA-BLOG-TERHESSÉGI TANÁCSOK

A SZÜLŐANYA PROBLÉMÁI

Mit tehetek, hogy ne legyek olyan fáradt és ne legyen olyan gyakran hányingerem?

Bármilyen egészséges is vagy, a terhességtől valószínüleg fáradtnak és betegnek érzed majd magad. Ezek a tünetek rendszerint alábbhagynak az első trimeszter után, de tarthatnak tovább is, vagy eltünhetnek, hogy később újra megjelenjenek. Ez azoknak a hormonváltozásoknak a következménye, amelyeknek szintje megemelkedik az első trimeszter során. A legjobb mód a hányinger megelőzésére az, ha gyomrod soha nem túl üres. Egyél keveset és gyakran, olyan ételeket válassz, amelyek lassan szabadítják fel az energiát, mint a szárított gyümölcsök, mogyoró vagy szárított keksz. Igyál rendszeresen vizet, mert a kiszáradás rosszabbítja a tüneteket. Viselj laza ruhát, ami lehetővé teszi a bőröd lélegzését, és hűvösen tart. Figyelj a testedre, szundíts egyet napközben, ha lehet, vagy aludj, amikor hazamész a munkából. Próbálj ki egyszerű relaxációs technikákat, mint a masszázs, reflexológia vagy a jóga - ezek segítenek a stresszoldásban. Relaxálnak téged, hogy éjszaka jól alhass és fokozzák az energiaszintedet hosszú távon.

Mit kellene ennem a terhesség során ?

A terhesség alatti egészséges étkezés fitten tart és biztosítja, hogy a babád a legjobb táplálékokat kapja a növekedéshez és fejlődéshez. Nem kell speciális kúrát kezdened, de ügyelned kell rá, hogy különböző ételeket egyensúlyban fogyassz minden nap ahhoz, hogy az összes olyan tápanyagot bevidd, amire neked és a babádnak szüksége van.

Egyél bőven gyümölcsöt és zöldséget minden nap.

A gyümölcs és zöldség biztosítja azokat a vitaminokat és ásványi sókat, amire szükséged van, tovább azokat a rostokat, amik segítenek az emésztésben és megelőzik a székrekedést. Enyhén főzd meg őket, vagy egyed őket nyersen, hogy a leghasznosabb legyen. A fagyasztott zöldségek is jól megőrzik a vitamintartalmukat.

Tej, sajt joghurt.

A tejtermékek kalciumot és egyéb fontos, neked és a babád egészséges fejődésének egyeránt szükséges tápanyagokat biztosítanak.

Kenyér, burgonya, rizs, tészta és reggeli gabonapelyhek.

A kenyér és gabonafélék nagy szerepet játszanak a kiegyensúlyozott étrendben, fontos forrásai a vitaminoknak és rostoknak. Egyél teljes kiőrlésű kenyeret és gabonapelyheket, amikor teheted.

Kerüld a túl sok cukros ételt.

Az édességek, csokoládé, torták és édeskekszek, az édes szénsavas italok sok kalóriát és kevés egészséges tápanyagot tartalmaznak. Hozzájárulnak a fogszúvasodás kockázatához is.

Csökkentsd a zsíros ételek mennyiségét.

Bár valamennyi zsír lényeges az étrendedben, legtöbben jóval többet eszünk belőle, mint amire szükségünk van. A zsír kalóriatartalma magas, fokozhatja a szívbeteség kockázatát. Keresd a kis zsírtatalmú ételeket. Vegyél sovány húst és grillezd a sütés helyett, az egészségesebb megoldás érdekében.

Külön figyelmet kell fordítani bizonyos ételekre a terhesség során.
Némelyeket a legjobb elkerülni, vagy csak bizonyos óvintézkedések megtétele után fogyasztani, hogy védd magad és a babát.

A tojást gondosan kell elkészíteni, amíg a fehérje és sárgája szilárddá nem válik. Ezzel megelőzhető a szalmonella és élelmiszermérgezés kockázata.

Kerülj minden fajta pástétomot és érett lágy sajtot, mint a brie vagy camambert, továbbá a kecske és birka sajtokat és márványos sajtot a liszteria fertőzés kockázat miatt.

Kerüld a túl sok koffeint tartalmazó italokat, mint a kávé, tea és kóla. Igyál vizet vagy gyümölcslevet egészségesebb megoldásként.

Kerüld a májat és májkészítményeket, mint a pástétom, májashurka, mert ezekben sok A vitamin van. A túl sok A vitamin káros lehet a babádra. A tej legyen pasztőrözött vagy UHT tej, amiben a káros csírákat már elpusztították.

Milyen gyakorlatokat végezhetek a terhesség alatt?

A magaddal való törődés azt jelenti, ügyelsz arra, hogy fitt és aktív legyél a terhesség alatt. Például a séta és úszás kiváló tevékenységek, megkönnyítik számodra, hogy megbírkózz változó alakoddal és súlyoddal - illetve, hogy visszanyerd az alakodat a szülés után. Tartsd meg a normál napi fizikai tevékenységeidet vagy gyakorlataidat: sportot, táncot, vagy csak sétát a boltba és vissza, ameddig csak kényelmesnek érzed. Ne fáraszd ki magadat, ne feledd, le kell lassítanod, ahogy a terhességed előrehalad, vagy ha az orvosod ezt tanácsolja. Ha kétségeid vannak, fordulj az orvosodhoz, vagy a bábához.

Tornagyakorlatok egy fittebb terhességért.

Ha tornázni jársz, figyelj rá, hogy az oktatód megfelelően szakképzett legyen és tudja, hogy terhes vagy, ill. mennyire előrehaladott a terhességed. Számos olyan gyakorlat van, amit megpróbálhatsz beilleszteni a napi rutinodba, és segít egészséges maradni a terhesség alatt.

A lábfej gyakorlatok javíthatják a vérkeringést, lábgörcsöket és a duzzadt bokát. Próbáld meg a lábfejedet mindkét irányban forgatni, vagy a lábfejedet behajlítani és fel-le feszíteni erősen 30 alkalommal.

A medencefenék gyakorlatok segítenek erősíteni a medenceizmokat, melyek terhelés alatt állnak a terhesség során. A gyenge medencefenék izmok az okai a szivárgó húgyhólyagnak, amitől néhány nő szenved a terhesség után. Ezt a gyakorlatot bárhol végezheted: zárd össze a fenekedet, mintha székletmozgást próbálnál megelőzni. Ugyanakkor húzd be a vaginádat és a húgycsövedet, mintha vizeletfolyást próbálnál megállítani. Tartsd meg ezeket az izomokat így, ameddig tudod, majd pihentess. Próbáld megint, ismételt meg legalább tízszer egymás után, naponta ötször.

Mi az a szülési terv, és hogyan írjak egyet?

A szülési terv kitűzi, mit szeretnél, hogy történjen a szülés alatt és utána. Ha megbeszéled a szülési tervedet a bábával, lehetőséged lesz kérdéseket feltenni, és további információkat szerezni. Segít a bábának is megérteni a Te érzéseidet és kívánságaidat. A szülési terved teljesen egyénre szabottan a tiéd - nincs egyetlen helyes mód sem szülésnél! Készen kell állnod szülési terved megváltoztatására, ha a szülés körülményei megkövetelik azt. Az alábbi kérdések vázolnak néhány olyan kérdést, amit át kell gondolnod, ezek lehetnek szülési terved alapjai. - Kit akarsz magad mellett a szülés alatt?

Van valamilyen sajátos helyzet, amiben lenni akarsz a szülés közben?

Akarsz fájdalomcsillapítást? Ha igen, milyen típust szeretnél kipróbálni?

Van más módszer, amit alkalmazni szeretnél, mely segíthet megbirkózni a szüléssel, mint pl. masszázs vagy meleg fürdő?

Milyen különleges lehetőségek állnak rendelkezésre ott, ahol a gyerekedet szülni fogod? Pl. szülőmedence/szülőszék/töltött párnák.

Akarod, hogy a babát egyből a hasadra tegyék, vagy mosdassák meg előbb?

Hogyan kívánod táplálni a babádat?

Van valami, amihez úgy érzed, további segítség kellhet?

Miért vérzek?

Bár minden vérzést ki kell vizsgálni, nem mindig jelenti azt, hogy valami baj van. A vérzés gyakoribb az első három hónapban, mint a később a terhesség alatt, és hacsak nem erős és hasi görcsök nem kísérik, rendszerint nem tekintik problémának. Enyhe pecsételő vérzés számos okból előfordulhat:

Beágyazódási vérzés léphet fel, amikor a megtemékenyült petesejt a méhhez rögzül.

Áttöréses vérzés léphet fel abban az időben, amikor a havivérzésed esedékes lett volna.

Méhlepény vérzés is gyakori és a terhesség korai hetei alatt fordul elő, amikor a tested túl sok méhlepényt termel és pici darabok leválnak.

Minden pecsételő vérzést meg kell említeni az orvosodnak vagy a bábának. Ha vérzésed erős, vagy hastáji fájdalom kíséri, azonnal menj el az orvosodhoz, vagy a kórházba.

Biztonságos a szex, amíg terhes vagyok?

Sokan aggódnak amiatt, hogy biztonságos-e a szex a terhesség során, ám nincs ok, amiért ne lehetne folytatni a szexet végig egy normál terhesség alatt, ha akarod. Az egyedüli problémák, amik arra késztethetik az orvosodat, hogy eltanácsoljon a szextől, ha volt korábbi vetélésed, vagy fennáll a lehetőség rá, volt koraszülésed, megmagyarázhatatlan vaginális vérzésed van, vagy szivárog a magzatvíz. Egyéb okok, amik miatt esetleg kerülnöd kell a szexet az, ha a méhlepényed nagyon alacsonyan fekszik, vagy elégtelen méhnyakad van. Ha kétségeid vannak, hogy biztonságos-e a szex, fordulj az orvosodhoz.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése