Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 15., vasárnap

MÁR MEGINT AFTÁM VAN

Hasznos tudnivalók az aftáról

Ugyan, nem nagy dolog mondja számos orvos a rendelőkben !! Valóban, egy-egy pötty az egész. Mégis, igen kellemetlen jelenség a szájban. Ha netán egyszerre több kis fekély is megjelenik, az evést és a beszédet is rettentő fájdalmassá teheti. A legrosszabb, ha rendszeresen kiújul...

HONNAN LEHET TUDNI, HOGY AFTA?

Az afta apró, hólyagszerű, fehéres színű, fekélyes seb, ami rendszerint 7-14 napon keresztül okoz kellemetlenséget, azután lassacskán magától meggyógyul. A kisebbek 1 mm átmérőjűek, de vannak nagyobbak is, sőt beszámoltak 3 cm-es átmérőjű aftás fekélyről is.

Az afta elnevezés görög szóból származik, és annyit tesz: égni, hiszen égő fájdalmat okozó hámsérülésről van szó az ínyen, a nyelven, az ajkakon, a lágy szájpadláson, a szájfenéken, illetve bárhol a szájüregben és a szájnyálkahártyán. Megjelenésekor csupán kellemetlen enyhén fájdalmas érzés tapasztalható, pár napra rá a kicsi hólyagok kifakadnak. A kialakult fekély érintésre szúró, égő érzést kelt, olykor heves fájdalmat okoz. A keletkezés helyétől függően a nyelést is fájdalmassá teheti, még sima víz vagy nyál nyelésekor is. Olykor a mindennapi táplálkozást is meghiúsíthatja, kínná teheti az egyszerű hangképzést és beszédet.

Ha a szájüregben egyszerre több helyen is fellép az apró gyulladás, akkor szájpenésznek) nevezik. Az afta megjelenése rossz általános közérzettel, levertséggel, fejfájással járhat, gyakran kellemetlen szájszag kíséri.Az esetleg kimutatható okának megállapitása,szakorvoa feladata.

A kisebb fekélyek néhány nap vagy egy-két hét alatt hámosodással gyógyulnak, a nagyobbaknak ennél több időre van szüksége.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése