Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 7., csütörtök

-CSECSEMŐKORI NEDVEZŐ EKCEMA


Csecsemőkori ekcéma

Címkék: bőrbetegségek ekcéma gyerek

Ez egy igen gyakori bőrbetegség, amelyet néha atópiás dermatitisnek is neveznek, mely kb. minden tizedik gyereket érinti, és kb. egyéves kor körül alakul ki.

Az atópiás ekcéma az ekcémák sajátos fajtája, amely erős örökletese vonásokat mutat, és feltehetőleg allergiás reakció okozza, amelytől a bőr a szokásosnál érzékenyebbé válik egy sor környezeti tényezőre. A legtöbb gyerek csak enyhe irritációt tapasztal, és ki is növi a betegséget, de ha az ekcéma súlyos, meg is keserítheti a kicsi mindennapjait.

Tünetek

Az ekcémás gyerekek bőre általában sápadtabb, mint másoké, és többnyire sokkal szárazabb és érzékenyebb is. Az ekcéma bárhol előfordulhat, de rendszerint a gyermek arcán jelentkezik száraz, irritált, viszkető foltok formájában.

Előfordulhat a fül mögött és térdhajlatban, a nyakon és a könyökhajlatban is. A gyerek bőre lehet vörös és gyulladt, apró pattanásokkal vagy hólyagokkal teli. Az ekcéma lehet nedvező, de a bőr lehet száraz, megvastagodott is. A bőrterület erősen viszket, előfordulhat hámlás és vérzés is.

Ha a gyermek ekcémája krónikus – azaz hosszú ideje fenáll -, a sok vakarózás végül a bőr megvastagodását, kéregszerűvé válását eredményezi. Így védekezik a test belső mechanizmusa, hogy megakadályozza a bőr további károsodását. A kiütés terjedése gyerekenként változó.

Súlyos esetekben az egész estre kiterjedhet, és néha erősebben, néha kevésbé jelentkezhet. Az ekcéma súlyos formájában szenvedő gyerek érzékenyebb a bőrfertőzésekre is. A fertőzés jele, amikor hirtelen rosszabbodik az ecéma, gennyel teli hólyagok jelennek meg, megduzzadnak a nyirokmirigyek, és hőemelkedés is fennáll.

Kiváltó okok és tényezők

Az atópiás ekcéma oka ismeretlen, de többnyire öröklődik a családban, és erős összefüggést mutat az asztmával és a szénanáthával. A betegséget több tényező is előidézheti, többek között a házi poratka, macska-kutyaszőr, a pollen a bőrirritáló anyagok, mint például a gyapjú és nejlon, a mosópor, a szappan és a habfürdők. Az ételallergiát is össze szokták kapcsolni az ekcémával, de hogy milyen szerepe van az élelmiszereknek, az nagyon bonyolult. Habár a kutatások szerint, sok ételféleség gerjeszthet ekcémát, a leggyakrabban a tehéntej, az atópiás gyerekek többsége nem reagál az élelmiszerekre.

Ha a családban már előfordult a betegség, akkor ne adjunk a gyereknek:

  • diót,
  • mogyorót,
  • földimogyorót, mert ezek allergiás reakciót válhatnak ki.

Alternatív megoldások

Mindig orvoshoz kell fordulni, ha felmerül az ekcéma gyanúja. Az orvos határozott diagnózis tud felállítani, ám nem árt megismerkedni az alternatív megoldásokkal is. Az ekcémás tünetekre enyhülést hozhatnak a különböző kiegészítők, amelyeket önmagukban, egymással keverve vagy hagyományos gyógy­szerekkel együtt is alkalmazhat.

A kedvező hatás már három-négy napon belül jelentkezhet. és a táplálékkiegészítők a betegség kiújulásának meg­előzésére hosszú időn keresztül használhatók. A gyulladás megakadályozására és az allergiás reakciók enyhítésére többféle, szájon át szedhető kiegészítő is rendelkezésre áll. Próbáljon ki többet is, és válassza azt, amelyik a leghatásosabb.

A halolajak és a Ii­getszépeolaj a bőrt regeneráló esszenciális zsírsavakat tartalmaz, ame­lyek enyhítik a gyulladást és viszketést. Az E-vitamin enyhíti a bőr szá­razságát és viszketését.

A gyógyulást a cink is elősegíti, mivel erősíti az immunrendszert, de a zsírsavak felhasználásához is szükség van rá. Hosszú távú alkalmazása esetén rézzel együtt szedje, mivel önmagában kimeríti a szervezet réztartalékait.

A kúrát érdemes még szőlőmag­kivonattaI is kiegészíteni, ami a szervezet allergiás reakcióit gátló anti­oxidáns hatású flavonoidokban gazdag. Helyileg kamilla- és édesgyökérkrémet is alkalmazhat, mivel gyulla­dáscsökkentő hatásúak, és meglepően jól enyhítik a berepedezett bőr fájdalmát.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése