Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 9., szombat

A GYERMEKKORI -LUSTASÁG-KÁROS HATÁSAI.

A gyermekkori lustaság káros hatásai

Komoly szívbetegséget okozhat felnőttkorban, ha valaki mozgásszegény életmódot folytat gyermekként - figyelmeztetnek svéd szakemberek.

A malmöi Skane Egyetemi Kórház szakemberei 223 gyermeket vontak be a tanulmányukba. A résztvevők átlagosan tíz év alattiak voltak. Az eredmények szerint a napközben legkevesebbet mozgó gyerekeknél jóval magasabb testzsír százalékot és nyugalmi pulzusszámot észleltek, mint a legtöbbet mozgó társaiknak. A szakemberek szerint különösen a lányok kockáztatják jövőbeli egészségüket, ha nem sportolnak rendszeresen fiatalkorukban.

A vizsgálatba bevont fiúk naponta átlagosan 45, míg a lányok 35 percet töltöttek testmozgással. Ebből a fiúknál 15, a lányoknál 11 perc volt az erőteljes sportolással töltött idő. A lányoknak magasabb volt a testzsír százalékuk, mint a fiúknak: előbbieknél 22,6, utóbbiaknál 16,2 százalékot mértek a szakemberek.

Az Acta Paediatrica című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője, elmondta, azt nem tudják meghatározni, hogy ezek az eltérések mennyiben vezethetőek vissza a nemi-, illetve testmozgásbeli különbségekre. Az eredmények azonban egyértelmű figyelmeztetésként szolgálnak a mozgásszegény életmódot folytató gyerekek szüleinek.

"Közismert, hogy a felnőttkori mozgásszegény életmód egy sor betegséggel és halálokkal van összefüggésben. Tanulmányunk rámutat a gyermekkori fizikai inaktivitás, valamint a későbbiekben szív- és érrendszeri betegséget okozó tényezők kialakulása közötti összefüggésre" - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: nem gyermekkori szívbetegségről van szó, hanem a mozgásszegény életmód miatt ebben az életszakaszban alakulhatnak ki olyan tényezők, amelyek a későbbiekben komoly betegségeket okozhatnak.

"Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy a rendszeres testmozgásnak minden életszakaszban megvannak a jótékony hatásai. Gyermekkorban a későbbi betegségek kialakulása ellen is véd, fejleszti az iskolai teljesítőképességet, a mentális egészséget és összességében a közérzetet". "Ez a tanulmány újra megerősíti a gyermekkorban előírt, napi egyórás aktív testmozgás szükségességét" - tette hozzá.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése