Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 10., vasárnap

A PELENKAKIÜTÉS


A LEGGYAKORIBB CSECSEMŐKORI BŐRBETEGSÉG.A VIZELET ÉS A SZÉKLET IZGATÓ HATÁSA,A PELENKA NEDVES BŐRT ÉRŐ DÖRZSÖLÉSE,A BŐR KIPIROSODÁSÁHOZ,FELMARÓDÁSÁHOZ VEZET.

Gyakran előforduló bőrbetegségek 0-3 éves korú gyermekeknél

Az egészséges újszülött bőre lágy, bársonyos, lilásvörös. Gyakran látszik bőrükön valamilyen eltérés. Ezek nem betegségek, de nagy riadalmat keltenek a szülőkben.

Újszülöttek arcán a serdülőkéhez hasonló gennyes pattanások jelenhetnek meg, melyet hormonhatás okozza, egy hónap alatt magától is meggyógyul.

Nedves meleg környezetben a verejtékmirigyek éretlensége miatt minden újszülött és csecsemő hajlamos verejtékmirigy-gyulladásra. Az arcon, a háton és a popsin apró hólyagocskák, piros foltok látszanak. Megelőzősére megfelelő hőmérséklet biztosítása, szellős, laza ruházat javasolt. A kiütéseket hintőporral lehet beszórni.

A pelenkakiütés a leggyakoribb csecsemőkori bőrbetegség. A vizelet és széklet izgató hatása, a pelenka nedves bőrt érő dörzsölése a bőr kipirosodásához, felmaródásához vezet. A gombák és baktériumok is elszaporodnak ezen a területen. Kezelésében eldobható pelenkák használata javasolt gyakori cserével. Megfelelő, naponta többszöri gyógykenőcsös kezelés és mosakodó krémes tisztítás segít.

A gyermekkori ekcéma miatt jelentkeznek legtöbben gyermek-bőrgyógyászati rendelésen. A veleszületett hajlamon alapuló, gyakran visszatérő bőrgyulladás, főleg arcon, fejen, hajlatokban fordul elő. A bőr testszerte száraz, és nagyon viszket az ép bőrfelület is.
Az ekcémás területek baktériumokkal, vírusokkal is felülfertőződhetnek
, hólyagossá, majd pörkössé válhatnak. Az ekcémás gyerekek egy részének étel- és légúti allergiás panaszai is vannak, gyanú esetén kivizsgálására van lehetőség.

Az anyatejes táplálás jelentős az ekcéma megelőzésében.
Az ekcéma kezelése nehéz feladat, legfontosabb a száraz, viszkető bőr rendszeres ápolása. Mosakodó krémmel, fürdőolajjal gyors fürdés, utána zsírozó kenőccsel szükséges bekenni a bőrt, majd a bőrgyógyász által felírt gyógykenőcsöt kell használni a problémás területre. A viszketést belsőleg adott szerrel csillapítjuk.

Mi árt az ekcémás betegnek?

A gyapjú, moher és műszálas anyagokból készült ruhanemű viselése, télen a lakás száraz levegője fokozza a bőrviszketést. A háziállatok szőrét, a cigaretta füstöt és a poratkát ki kell iktatni a közvetlen környezetből. A stressz is provokálja a viszketést. Néhány étel, mint például a tej, tojás, hal, dió, mogyoró, paradicsom, citrusfélék is ronthatják a bőr állapotát. Javasolt a panaszt okozó étel elhagyása az étrendből.

Gyakori kérdés, hogv mikor növi ki a gyermek az ekcémát. 75%-ban serdülőkor körül kinövik, azoknál, akik légúti allergiában is szenvednek, ez az arány rosszabb.

Az ótvart baktériumok okozzák, a bőrön bárhol előfordulhat. Vörös folt, majd hólyag, aztán nedvedző, pörkös seb keletkezik, mely gyorsan terjed tovább. Erősen fertőz. Kezelése fertőtlenítő oldatos borogatás, pörkeltávolítás, majd az orvos által felírt ecsetelő és krém naponta többszöri alkalmazása. A gyógyulási idő 7-10 nap. Kiterjedt esetben belső, antibiotikus kezelésre is szükség lehet.

A rühes fertőzést atka okozza. Éjszakai kínzó viszketéssel jár. A hason, a kéz- és lábujjak között, a tenyéren és a talpon kis hólyagok, csomók, vakarás-nyomok jelzik a rühatka jelenlétét. A javasolt szerrel az utasításnak megfelelően kell a kezelést több alkalommal elvégezni. Ezután a bőrt a teljes gyógyulásig gyógykrémmel kell kezelni. A viszketés csillapítása is fontos. A betegség fertőz, ezért a tünetmentes családtagokat is le kell kezelni, a ruhaneműket és ágyneműket ki kell mosni, át kell vasalni.

Rovarcsípések

Rovarok, legyek, szúnyogok csípése után erősen viszkető csomók, hólyagok keletkeznek a bőrön, számuk egyre szaporodik. A gyermek érzékennyé válhat a rovar nyálára, és ez okozhat újabb és újabb kiütést, ami hosszú ideig elhúzódhat. Kezelésére belsőleg alkalmazott viszketéscsillapító, helyileg borogatás, ill. nyugtató, fertőtlenítő kenőcs javasolt.

A Naevus flammeus vagy tűzfolt az arcon, fejbőrön vagy a háton jelentkezhet. A bőrből nem emelkedik ki, de ha nagyobb kiterjedésű esztétikikai problémát okozhat. Ha féloldali és nagy kiterjedésű, a fejbőr egyharmadára is kiterjed, gyermekgyógyászati kivizsgálás is javasolt. A kisebb elváltozások nagy része magától felszívódik.

A Haemangioma vagy éranyajegyek leggyakoribb formája születéskor piros foltként látható, legtöbbször a fejen, végtagokon jelenik meg. Néhány hónap múlva gyors növekedésnek indulhat. Málnaszerűen dudorossá válhat, majd lassú visszafejlődés indul meg. 6-7 éves kor körül teljesen el is tűnhet. Amennyiben mérete a fél cm-t meghaladja, mindenképpen mutassuk meg gyermekorvosnak, gyermekbőrgyógyásznak. A testnyílások közelében lévő éranyajegy fagyasztásos vagy lézerkezelése javasolt.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése