Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 2., vasárnap

A FÜRDETÉSRŐL BŐVEBBEN

A fürdetésről bővebben.



Az újszülött első fürdéseit a szülőintézményben éli meg, ahol jellemzően csap alatt fürdetik meg a nővérek. Első olvasatra rideg megoldásnak tűnhet, és az otthon töltött következő néhány napban érződik is a babákon, hogy nem őriznek róla kellemes élményeket, de fogadjuk el, hogy higiénés szempontból a legjobb megoldás. Továbbá gyors is.
Vannak intézmények, ahol az először szülő kismamáknak tartanak az intézeti védőnők baba-fürdetős foglalkozást a hazabocsájtás előtt. Sok praktikus tanácsot, ötletet mondanak el a szakemberek. Ha nem történt ilyen, vagy ha nem sikerült mindent megjegyezni, vagy csak egyszerűen a baba-kalauz véleménye is érdekel, íme! :)

A fürdetés funkciója kora csecsemőkorban

Egy újszülött nem piszkos. Nem izzad. Nem eszi le magát mogyorókrémes palacsintával. Nem maszatolja össze az arcát a homokozóban, és nem is pancsol a pocsolyában. Mégis naponta fürdetjük.
Igen, a fürdés nem csak a tisztálkodással egyenértékű. Egy forró kád víz bennünket is ellazít. A pici pedig rövid idő után rájön, milyen élvezet a vízben lubickolni. A szülők közelsége, hogy vele, csak vele foglalkoznak, a bőr érintése, a hangulat, mind-mind jóleső érzést váltanak ki belőle. Különös jelentősége van a rituáléknak már kicsi korban is. Közülük a fürdés az egyik legfontosabb.
Hogy reggel – délben – vagy este, nincs különösebb jelentősége. Ahol esetleg több gyerek van, este a nagyok tisztálkodása sok időt vesz igénybe, nyugodtan tehetjük reggelre a legkisebbét, amikor a többiek már közösségben vannak. De ha egyszerűen csak a családi ritmus kívánja úgy, hogy mondjuk délben történjen, akkor történjen délben. A lényeg a kiszámíthatóság, a rendszer, a rítus.
 Na meg a körülmények. Ne közvetlenül étkezés után, jóllakottan fürdessünk, de ne is az etetés előtti percekben, mert akkor már biztosan nagyon türelmetlen lesz a csecsemő.

Az előkészületek

Az egyik legfontosabb, a hőmérsékleteket meghatározni.
- A víz legyen testhőmérsékletű (35-37oC körüli).
-A szoba hőmérséklete kicsit bonyolultabb. A fürdetéshez ideális a 26-27oC, az alváshoz meg inkább a 20-22oC.
-Akkor nehezebb a helyzet, ha a kádat a hálószobába visszük és ott fürdetünk. Akkor utána érdemes kiszellőztetni, ehhez pedig átvinni addig a gyereket egy másik helyiségbe, meg ne fázzon. Nyáron nyilván kicsit más a helyezet, akkor adott a meleg.
A másik, hogy minden szükséges ruhadarabot, pelenkát, krémet készítsünk elő, tegyük a pelenkázóra
.
- Amikor a vízből kivesszük a kicsit, nem lesz idő és lehetőség a lakásban keresgetni a hálózsákot, a popsikrémet, az új csomag nadrágpelenkát. Egyrészt a gyerek fázik, gyorsan kell törölni és öltöztetni. Másrészt nem hagyhatjuk ott egyedül. Harmadrészt pedig hamarosan éhes lesz már, szóval ezért sincs idő késlekedni.
Egy kellemes időtöltés méltatlan befejezése a kapkodás, idegeskedés. :)

Amit NE!

Az előkészületek közé sorolják többen (akár itt az interneten is olvashatóak) a baba bőrének, hajlatainak olajos áttörlését. Nos, az újszülöttek, kis csecsemők bőre, ha száraznak érezzük, akkor a vízhiány miatt az. Tehát hidratálást igényelnek inkább.
- Ráadásul az olaj nem szívódik bele a bőrbe. Így felesleges az olajozás! Esetlegesen a hajas fejbőrt lehet, ha koszmó kezd megjelenni rajta. Máshol nem kell.
A másik, ami meglepő, hogy ide sorolják a fülkagyló vattapálcával való kitörlését is.
A fülbe nem szabad nyúlni. Majd fürdés során az ujjunkkal, vízzel amennyire sikerül kimoshatjuk, törölközővel kitöröljük, de ennyi. Vattapálcákkal belenyúlni tilos! Még a biztonságinak nevezett fültisztítóval is! Gyakorlatilag csak befelé toljuk vele a szennyeződést a fül belsejébe. Ne tegyük!
Kisfiú baba esetén pedig semmiképpen ne foglalkozzunk a fityma bőrének hátrahúzásával
. Se fürdetés előtt, se alatt, se után.
Régi álláspont, hogy születéstől kezdve rendszeresen hátra kell húzni a bőrt, megmosni, esetleg krémezni (!) a makkot. Sokat árthatunk ezzel. A fityma bőrének körkörös, ún. sejtes letapadása teljesen természetes ebben az életkorban. Egyelőre egészen biztosan semmilyen teendőt nem igényel!

Mivel fürdessünk

A babák bőrének áteresztőképessége, permeabilitása nagyon nagy.
- Így mindenféle anyag nagyon könnyen átjut rajtuk, sokkal érzékenyebbek. Kezdetben ezért főleg gyógyszertári készítmények használatát javasoljuk bőrápolásra és fürdetésre is.
- Egyesek 3, mások legalább 6 hónapos életkorig bolti készítményeket nem ajánlanak, de a legbiztosabb, ha megvárjuk az 1 éves kort.
Hiába írják a bolti
habfürdőkre, krémekre, testápolókra, hogy babáknak készítették, illatanyag, tartósító, egyéb allergizáló komponens lehet bennük.
A gyógyszertári készítmények közül a fürdetőkenőcs, amit leggyakrabban receptre felírnak a gyermekgyógyászok.
-Teljesen illat és tartósítószer-mentes készítmény. Ahogy a nevében is szerepel, fürdésre és testápolásra egyaránt alkalmas. Hidratál, ezért pont a vízhiányra lehet megoldás, ami az újszülöttek bőrének leggyakoribb problémája.
- Alkalmazása többféle lehet.
- Van, aki fürdés előtt bekeni vele a baba teljes testét, majd ezt mossa le a kádban.
- Mások a fürdővízben, mintegy habfürdőt elegyítik el. Lehet olvasni a mikróban felmelegítéséről is. Megpróbálhatjuk a kádban is rákenni a gyerekre, de talán ez a legmacerásabb.
Ha egyik megoldás sem szimpatikus, mert mondjuk a gyerek halacska módjára kicsúszik a kezünkből, ha előtte használjuk, a lefolyónk meg eldugult, ha a kádban morzsoltuk el a krémet, vannak még lehetőségek.
Gyógyszertárakban beszerezhetőek egyéb, kifejezetten újszülötteknek kifejlesztett készítmények. Pl. a Babé, illetve az Emolium termékcsalád ilyen. Ezek is színezék-, illat- és tartósítószer-mentesek, bátran használhatók. Áruk magasabb, mint a patikai készítésű, receptes készítményeknek, de sokáig elegendőek is.
- Többféle baba fürdető létezik, egészen a nagyon problémás bőrű babáknak is kínálnak megoldást.
Szükségünk lesz még természetesen fürdőkádra
. Divatos dézsák, bébi kádak, formatervezett csodák kínálják magukat a boltok polcain.
- Ne feledjük, a picik rekord sebességgel nőnek az első félévben, rekord sebességgel ki is növik ezeket!
-Egy nagyobb kádba is tehetünk kevés vizet kezdetben. És egy egyszerű műanyagkád is lehet a legpompásabb játszótér a csecsemőnek, ha néhány játékot beleteszünk, vagy csak egyszerűen ott vagyunk vele, foglalkozunk vele.
A fürdővíz mennyisége kezdetben ne legyen sok. Félelmet vált ki a babákból a nagy tömegű víz, éppen a kád aljára tegyünk egy keveset. A csúszkálás megelőzésére csúszásgátlót, vagy egy egyszerű textilpelenkát tehetünk a kádba.
Fürdőlepedő, sapkás sarkú törölköző, tetra „kifogó", valamilyen textília a gyerek megtörléséhez. Ez mindenkinek nyilvánvaló.
Vízhőmérő. Eleinte megnyugtató lehet, később a könyökünk, kezünk tudni fogja az ideális vízhőmérsékletet.

A fürdetés

Minden eszközt előkészítettünk, a fürdővíz, a szoba/ fürdőszoba hőmérséklete megfelelő, jöhet a fürdés.
. Egyik kezünkkel ha átnyúlunk a nyaka alatt és ún. madárfogással megmarkoljuk a vállát, akkor a tarkója pont a csuklónkon nyugszik majd. Tökéletesen stabilan tudjuk így fogni a picit, másik kezünkkel a feneke alá nyúlva elvihetjük a fürdőkádig, ott szintén a másik kezünkkel minden testrészét meg tudjuk mosdatni. És még a csúszós fürdetőkrémet is ki lehet vele cselezni. Érdemes ezt a biztonságos megoldást választani!
A kádban eleinte csak a gyerek mosdatása zajlik. Később, mikor kedvet kap a pancsoláshoz, ez kiegészülhet a játékkal szórakozással.
Amíg a köldökcsonk nem esett le, úgy tartsuk, hogy ne ázzon a hasának ezen része.
Hogy hajat milyen gyakran lehet mosni, megoszlanak a vélemények. Megdöbbentő, hogy van aki szerint a túl gyakori hajmosás vezet a koszmósodáshoz.
Javaslatunk szerint a gyógyszertárakban beszerezhető, jó minőségű készítményekkel akár naponta érintkezhet a hajas fejbőr is. Nem lesz gond belőle.
-Sőt! Ha koszmós, rendszeresen le is kell dörzsölni az elhalt hámréteget.
A sorrend: a legtisztább testrész felől indulva haladunk a legkevésbé tiszta felé. Azaz az arcuk, fejük, nyakuk mosása után következik a has/hát, majd a végtagok, és legvégül a fenék, nemi szervek környéke. A fentebb említett fogással tartva a babát tehát a másik kezünkkel minden porcikáját elérjük. Fontos figyelni a hajlatokra (nyak az áll alatt, a fül mögött, a hónaljban és a combok esetleges redői között), ezeket alaposan mossuk meg.
Az első napokban ez éppen elegendő lesz a csecsemőnek.
A fityma bőréhez ne nyúljunk!
Később, ha megbarátkozott a vízzel, jöhet a játék. Ekkorra már a köldöke is szép, semmi akadálya a felszabadult pancsolásnak.

A fürdetés után

A fürdés befejezésével következik az öltözködés. Ezt már kevésbé szokták szeretni a kicsik. A legfontosabb, hogy feltétlenül töröljük alaposan szárazra mindenütt a bőrt. Legfőképpen a hajlatokban, itt ugyanis nem szellőzik a bőr, ha nedves marad, kórokozók telepedhetnek meg benne. Az alapos szárazra törlés nem dörzsölést jelent, inkább a nedvesség felitatását puha törölközővel. A lényeg, hogy egyetlen testrészt se hagyjunk ki. A hajas fejbőrt viszont nyugodtan, határozottan dörzsölhetjük, ezzel elejét vehetjük a koszmó kialakulásának. Ne féltsük a kutacsot, nem lesz semmi gond.
Egyes vélemények szerint ezután a hajlatokat púderezzük át hintőporral. NE tegyük! Szárítja a bőrt, ha nem csomómentesen oszlattuk el a hintőport, még jobban kidörzsöli a hajlatokat. Szükségtelen! Alapos szárazra törlés, és ha van rá mód (még van annyi türelmünk, jól sikerült az időzítés), akkor egy jó testápolóval hidratáljuk a bőrt. Más nem kell!
A pelenkázás, öltözködés gyorsan szokott ilyenkor már történni, majd jöhet az étkezés.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése