Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. június 6., csütörtök

OBSTRUCTIV ALVÁSI APNOE GYERMEKKORBAN

Az obstruktív alvási apnoe-szindróma



Az obstruktív alvási apnoe-szindróma egy olyan, gyermekkorban is előforduló specifikusan alváshoz kötött betegség, amelynek lényege, hogy kizárólag alvás alatt, alvásóránként több mint 5 alkalommal légzéskimaradás lép fel, és ez mikroébredéseket eredményez.

Mikroébredések

Ezek az ébredések széttöredezik a fiziológiás alvás ritmusát, ami kihat az anyagcserére, valamint a szervezet átmeneti, súlyosabb esetben tartós oxigénhiányához vezet.
- Kifejlõdéséhez az alvás alatt kialakuló természetes változások mellett (csökkent izomtónus, a keringés és a légzés szabályozásának instabilitása) a betegségre hajlamosító alkati tényezõk (elhízásra való hajlam, arckoponya fejlõdési rendellenességei: nagyobb nyelv, alulfejlett állkapocs, garatelzáródást elõsegítõ anatómiai eltérések) együttállása szükséges. Megfelelõ kezelés hiányában a betegség egyre súlyosabb lesz, végül visszafordíthatatlan stádiumba kerülhet.

Tünetek

Tipikus éjszakai tünetekkel jár, amelyek közül a leggyakoribb és a leginkább szembetûnõ a rendszertelen, hangos, szaggatott légzéskimaradással járó horkolás. -Gyakran elõfordul a nyugtalan alvás, a gyermek dobálja magát, furcsa testhelyzeteket vesz fel, súlyosabb esetben alvajárás, ágybavizelés is elõfordulhat.
-A nappali tünetek közül gyermekkorban ritkábban fordul elõ a fokozott napközbeni aluszékonyság, ezzel szemben elõfordulnak nem specifikus magatartászavarok, mint például a hiperaktivitás, vagy agresszió.
- Gyakori még a fizikai és szellemi teljesítmény csökkenése, tanulási nehézségek, fáradékonyság, koncentrálóképesség csökkenése, elhúzódó ébredés. tompultság, esetleg reggeli fejfájás, szájszárazság, makacs felsõ légúti gyulladások kialakulása. Súlyos esetben, kezelés nélkül szív, érrendszeri, valamint tüdõbetegségek, esetenként légzési elégtelenség alakulhat ki.

Nappali tünetek
 Hiperktivitás, agresszió
 Fizikai, szellemi teljesítménycsökkenés
 Tanulási nehézségek
 Koncentrálóképesség csökkenése
 Elhúzódó ébredés, tompultság, fejfájás

Éjszakai tünetek                           
Horkolás                                          
Nyugtalan alvás                              
Furcsa testhelyzet alvás közben   
Alvajárás                                         
Ágyba vizelés                                 
Makacs felsõ légúti gyulladások
 Szív, és érrendszeri betegségek
Légzési elégtelenség
Okok

Okai A gyermekkorban kialakuló betegség leggyakoribb oka a megnagyobbodott orrés garatmandulák, amelyek alvás közben légzési akadályt képeznek.
- Az arckoponya fejlõdési rendellenességek gyakran fordulnak elõ a kiváltó okok között, valamint szintén gyermekkorra specifikus a nagy, laza gégefedõ, amely belégzéskor a hangrésre boltosulva elzárja a levegõ útját.
- Az orrlégzést nehezítõ tényezõk közé sorolható még az orrpolipozitás, ami gyermekkorban leggyakrabban mukoviscidózisban fordul elõ.

-A gyerekek szûrése, a kezelés.

 A gyerekek szûrése, kezelés 1997 óta mûködik alvásdiagnosztikai labor, ahol szûrjük a hirtelen csecsemõhalál, valamint az obstruktív alvási apnoe miatt veszélyeztetett gyermekeket.
-A kivizsgálás során részletesen kikérdezik a szülõket a gyermek éjszakai szokásairól, az esetleges magatartásbeli változásokról.
-Részletes laborvizsgálatot végeznek, majd egy éjszakai alvásvizsgálaton vesznek részt a gyermekek, ahol a gép folyamatosan regisztrálja a szívmûködést, a pulzust, az orron keresztül történõ levegõvételt, a horkolást, a mellkasi légzõmozgásokat, a vér oxigéntelítettségét. Ezeket az értékeket számítógéppel értékelik.
- A betegség kezelése a kiváltó októl függ. A leggyakrabban végzett beavatkozás tehát az orrból. a garatmandulák mûtéti eltávolítása.
-A gégefedõ betegsége esetén annak mûtéti megkisebbítése szintén gyógyuláshoz vezet. -Az orrpolipozitás esetében a polipok eltávolítása megszûnteti az orrlégzési akadályt, ami csökkenti a betegség súlyosságát, vagy gyógyuláshoz vezet.
- Az arckoponya fejlõdési rendellenességei az esetek nagy részében nem igényelnék beavatkozást, a gyermek növekedésével a probléma általában megszûnik, ha mégis olyan mértékû az elváltozás, ami súlyos alvási rendellenességet okoz, akkor szájsebészeti beavatkozások, végsõ esetben ideiglenes légcsõmetszés válhat szükségessé.
-A gyermekeket a kezelés után folyamatosan ellenörzik, fél év múlva kontroll alvásvizsgálatra hívják, és az eredménytõl függõen követik õket tovább.
-Az obstruktív alvási apnoe gyermekkorban meglehetõsen gyakori kórkép. Fontos, hogy idõben felismerésre kerüljön, mivel így maradványtünetek nélkül gyógyítható. A szülõknek nagy szerepe van a betegség felismerésében, mivel a nappali tünetek nem specifikusak, a kórképet diagnosztizálni csak alvás alatt tudjuk. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a szülõk ismerjék ezt a betegséget, és gyanú esetén minél hamarabb forduljanak orvoshoz.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése