Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 22., hétfő

A KÖVÉR GYEREK FOGYÓKÚRÁJA

A kövér gyerek fogyókúrája


Bármennyire is szomorú, de léteznek kövér gyerekek. Akik nem hormonzavarosak, hanem egyszerűen sokat és/vagy nem megfelelő módon táplálkoznak, keveset mozognak, vagyis gyűjtik a zsírkilókat.
Ennek hátterében ma már igazolt a genetikai adottság, hiszen köztudott, hogy ha az egyik szülő elhízott, akkor a gyermek esélye az elhízásra 40%, ha mindkét szülő kövér, akkor a gyermekkori elhízás esélye már 80%. Az ideális testsúlyú szülők gyermekeiből is 7%-ban kövér gyerek válhat.
A kövér gyerek számára a táplálkozási problémát legnagyobb részt a gyorsan felszívódó szénhidrátok túlzott mértékű fogyasztása jelenti, amit részben cukor, részben finomított élelmiszerek, például fehér lisztből készült termékek (kenyér, tészta, zsemle) formájában fogyaszt.
 Mennyivel jobb lenne, ha szép fokozatosan szoktatva igen magas rosttartalmú ZSÍRÉGETŐ pékárut ehetne minden lurkó, hiszen ráadásul az alacsony rosttartalmú étkezés szinte népbetegségnek számít. Persze nem csak a szilárd ételek a bűnösek. A szomjoltásra alkalmazott cukros üdítők éppen olyan elősegítői az elhízásnak, mint amilyen nehéz tőlük eltiltani a kövér gyereket.
Sokkal jobb lenne a folyadékpótlásra az ásványvíz. Persze ezeknek az ismerete utólag csak annyit ér, mint halottnak a csók.
Na, de mit lehet tenni, ha már baj van? Azaz a gyermek orvosilag igazoltan elhízott, és fogynia kellene.
- A kövér gyerekek többsége a 7-12 éves korúak közül kerül ki. Ennek többféle oka van, amelyet a szülő egyedül biztos nem tud megoldani. Nagyon fontos ilyenkor a hozzáértő szakmai segítség. Itt nem csak orvosra kell gondolni, hanem a kövér gyerek fogyókúrájába mindenképp bele kell vonni dietetikust, pszichológust, gyógytornászt. A kövér gyermek diétájának feltétlenül az egyéni igényekhez kell igazodnia, hogy azt az ifjonc el is fogyassza, ne legyen éhes, és ne kezdjen el „bűnözni”, vagyis titokban a kerülendő listán lévő ételeket fogyasztani. A dietetikus ebben biztosan tud segíteni.
- Az alapelvek, pedig amire az egészet fel kell építeni, a következők:
  • Kövér gyermek fogyókúrája ne legyen szigorú.
  • Az életkornak megfelelő energiaszükségletet csak 10-15%-kal lehet csökkenteni naponta. A túlzottan nagyétkű gyermekek esetében először a normál energiaszintre való átállás a feladat.
  • Rendszeresen kell étkezni, lehetőleg 4-5 óránként. Nem szabad, hogy a kövér gyermek, úgy érezze, hogy éheztetik.
  • Kezdetben a kedvenc ételeit kell elkészíteni, korszerűsített – rosttal dúsított, zsiradékban szegényebb, cukortól mentes – változatban. Ebben egy dietetikus sokat tud segíteni.
  • Rá kell szoktatni új ízekre, ételekre, amelyek az egészséges táplálkozás alapjait képezik.
  • A kövér gyermekek szeretnek enni – ezért is a túlsúlytehát olyan ételeket kell választani, aminek látványa is azt sugallja, hogy itt mennyiségeket lehet elfogyasztani. Erre kiválóak a zöldségfélékből készült saláták.
  • A gyümölcsökből is sokat lehet enni. Ez alól csak néhány kivétel van, mint a banán, a szőlő, az aszalt gyümölcsök.
  • Szoktassuk rá a kövér gyereket a zsírszegény és cukormentes termékek fogyasztására. Sovány felvágottak, sovány húsok, sovány sajtok, light joghurtok, light üdítők kerüljenek a kövér gyerek asztalára.
  • Szoktassuk hozzá a kulturált étkezésre, hiszen a gyorsan bekapott falatokból többet lehet enni, és általában egészségkárosítóbb alapanyagból is készülnek.
  • Tanítsuk meg a vízfogyasztás, vagy a natúr tea fogyasztás élvezetére. Ez lehet gyümölcstea is. Ne adjunk cukros üdítőket, és amennyire lehet, kerüljük a mesterséges édesítőszereket is.

A táplálkozáson kívül nagyon fontos, hogy a kövér gyerek kezdjen el sportolni. Olyan mozgásformát kell választani, amit szívesen csinál, sőt amit a szülővel együtt szívesen csinál. A kövér gyerekből akkor lesz igazán nem kövér gyerek, ha a táplálkozását és mozgáskultúráját is sikerül gyökeresen és tartósan megváltoztatni. Erre kiváló kezdő lökést jelenthet egy kövér gyerekeknek indított fogyókúrás tábor. Ma már a legtöbb gyermekkorház szervez ilyet.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése