Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 18., csütörtök

3 KÉRDÉS A MEGRÁZOTT BABA SZINDRÓMÁRÓL

3 kérdés a „megrázott gyermek szindrómáról” (shaken baby syndrome – SBS)
Mi a megrázott gyermek szindróma?
A csecsemők fokozottan sérülékenyek, mivel a nyaki izmaik még gyengék viszonylag nagy, nehéz fejecskéjük megtartásához. Az SBS egy agysérülés, ami akkor keletkezik, ha valaki olyan erősen megrázza a kisbabát, hogy az agya elmozdul a koponyaüregében. Az ilyenfajta sérülés nagyon komoly következményekkel járhat, köztük vaksággal, szemsérüléssel, fejlődésbeli visszamaradással, különböző rohamokkal, bénulással, és maradandó agykárosodással. Akár halálos is lehet.
A durvább játék okozhat SBS-t?
Elméletileg lehetséges, ám ehhez már nagyon durvának kell lennie a játéknak. A szerető csikizés, ringatás, babapaskolás nem okoz SBS-t. Ugyanígy a hintázás, vagy a rázós úton autózás se. Ahhoz, hogy megrázott gyermek szindróma alakuljon ki, szándékos és erőszakos bánásmódra van szükség. A legtöbb esetben az az ok, hogy az elkövető elveszti a fejét a gondjaira bízott gyermek társaságában.
Mit tegyek, ha SBS-t sejtek?
Az SBS-ben szenvedő gyermek erős hasi fájdalomra utaló tüneteket mutathat, vagy túl sokat alszik, hányhat, és étkezési rendellenességek léphetnek fel nála. Emellett légzési nehézségekkel küzdhet, ingerlékeny, hisztis lehet. Ha megrázott gyermek szindrómára gyanakszunk és a fenti tünetek akármelyike jelentkezik, azonnal vigyük a picit orvoshoz! Azonnali beavatkozás nélkül a gyermek állapota rosszabbodhat, és maradandó agykárosodás léphet fel nála. A lehető legpontosabb diagnózis és leghatékonyabb kezelés érdekében semmit se titkoljunk el az orvos elől.
A baba gondozása megerőltető és frusztráló lehet. Mindenkinek, aki kisgyermekeket gondoz, meg kell tanulnia, hogyan győzze le elkeseredését, dühét. Ez történhet mély légzéssel, egyedül töltött idővel, barátoktól, családtagoktól, az orvostól kapott segítséggel, támogatással.

-Ha úgy érzed, kezd elszakadni a cérna, rakd le gyermeked biztonságos helyre, mondjuk a kiságyába, menj ki a szobából, és hívj fel valakit, aki segítséget tud nyújtani, és ne foglalkozz vele, ha a baba mindeközben elkeseredetten bömböl.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése