Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 28., vasárnap

LEHET HOGY LEUKÉMIÁS A GYERMEKE ??

Lehet, hogy leukémiás a gyermeke?

Nincs rosszabb, mint amikor az ember gyermeke betegszik meg. Ilyenkor egy szülő mindent megtenne azért, hogy minél hamarabb diagnosztizálják és meggyógyítsák szeretett szeme fényét. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy időben orvoshoz forduljunk!
A leukémiás gyerekeknél fellépő tünetek egyike sem tipikusan jellemző a leukémiára. Ahhoz, hogy megállapítsák, valóban leukémia áll-e a panaszok hátterében, igen alapos kivizsgálására van szükség.
-A leukémia tünete lehet a vérszegénység. Ez a vörösvértestek elégtelen termelődésének következménye, ilyenkor a gyermek sápadt, fáradékony, légzése felgyorsulhat.
-További jel lehet a vérzések, véraláfutások kialakulása a gyermek testén, ami a vérlemezkék elégtelen termelődésének a következménye.
-A bőrön minimális erőbehatásra is véraláfutások jelennek meg, gyakoriak a spontán nyálkahártyavérzések (pl. orrban, szájban).
-Fokozottan figyeljünk, ha a gyermek nem tudja leküzdeni a fertőzéseket.
-A leukémia diagnózisának felállításával egy időben gyakran észlelhető tünet a felső légúti hurutos megbetegedés, de ezenkívül a mandulagyulladástól a szájfekélyen és a hasmenésen át egészen az életveszélyes tüdőgyulladásig számos fertőzéses tünet is felléphet.
-Jelentkezhetnek csont- és ízületi fájdalmak, ami a csontvelő „érintettségének” a következménye.
-Jellemző még a hasi fájdalom: a leukémiás sejtek gyakran összegyűlnek a vesében, a májban vagy a lépben, aminek következtében ezek a szervek megnagyobbodnak, s ez hasi fájdalommal jár.
-A nyirokcsomókban is felhalmozódhatnak a kóros sejtek, így azok megduzzadhatnak.
- Egyes leukémiás gyerekeknél a leukémia jelei között lehetnek a hányinger, láz, meghűlés, éjjeli verejtékezés, kimerültség és más influenzaszerű tünetek.
Nem kell azonban rögtön megijedni, ha ehhez hasonló tüneteket tapasztalunk
 –Biztosat mondani csak szakorvos tud a részletes vizsgálatok után. De fontos, hogy ha felmerülnek a tünetek, mielőbb forduljunk szakemberhez, mivel a gyógyulás esélye korai diagnózis esetén sokkal jobb. Ma már több mint 75%-ban gyógyítható ez a súlyos betegség.
IKONOGRÁFIA 
Leukémiás véralaáfutások
1-

2-3-#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése