Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 16., kedd

VESZEKEDÉS A GYEREK ELŐTT-MILYEN HATÁSA VAN ??

Veszekedés a gyerek előtt – milyen hatása van?

Olyan párkapcsolat, ahol nincs egy-két hangosabb vita, szinte kizárt, hogy létezik. Akik állítják, hogy sosem veszekednek, ott valami mélyen fortyogó, elfojtott probléma akadhat, ami előbb vagy utóbb vulkánkitöréssel kerül a felszínre.
Az ember természeténél fogva hangulatainak, érzelmeinek befolyása alatt éli az életét, így vannak rossz hangulatú és jó hangulatú napok, minden családban. Ha a gyerek szem- és fültanújává válik a vitának, akkor azt is látnia kell, hogyan kér bocsánatot az egyik fél, és hogyan bocsájt meg a másik. Ugyanis így tanulja meg a normális, emberi viselkedés alapjait.

Élettippek

·                                 Az óriási veszekedést megelőzhetitek azzal, ha udvariasan viselkedtek egymással. Nézeteltérés így is adódhat, de próbáljátok indulatok nélkül tisztázni. A vita történhet kulturált keretek között is.
·                                 A gyerek előtt ügyelj arra, milyen jelzőkkel illeted a párod. Gyermeked önbecsülését rombolod azzal, ha nem tud mindkét szülőre egyforma tisztelettel tekinteni!
·                                 Egyezzetek meg a pároddal abban, hogy mi az elfogadhatatlan stílus és hangnem, és kerüljétek – vagy legalább törekedjetek ennek elkerülésére.
·                                 A múlt felhánytorgatása óriási hiba, ami már megtörtént, azon nem lehet változtatni, ami pedig még nem, arra lehetsz befolyással.
·                                 Ha valamelyikőtök elveszítené a fejét vita közben, és a gyermek is jelen van, legyen annyi önuralmatok, hogy felfüggesztitek és későbbre teszitek a tisztázást.
·                                 Kerüljétek a “soha”, a “mindig”, az “állandóan” általánosításokat, mert az így kezdett mondat olaj a tűzre. Kezdődjön inkább azzal a mondat, hogy “azt szeretném”, vagy “úgy érzem”.

·                                 Szitkokat, sértegetéseket még véletlenül se vessetek be a gyerek előtt, mert megtanulja. Persze úgy is meg fogja tanulni valahol, de törekedjetek arra, hogy az ne otthon történjen, a saját szüleitől.
·                                 Kerüljétek a fenyegetőzést is, mert a gyerekek mindent komolyan tudnak venni.
·                                 Ha a gyerek rákérdez, van-e valami bajotok egymással, ne hazudj neki! Higgadtan, a párod szidalmazása nélkül próbáld elmagyarázni, hogy anya és apa néha nem érti meg egymást, de aztán közös nevezőre tud kerülni, ne aggódjon.
·                                 Próbálj egyszerű magyarázatot adni a vitára, mert ha nem tudja a gyerek, mi a valódi ok, önmagát kezdi el hibáztatni.
·                                 Törekedjetek arra, hogy legyen egy közös napotok, amikor valaki vigyáz délután és este a gyerekre. Ilyenkor figyeljetek egymásra és kedveskedjetek, randizzatok. Jót tesz a kapcsolatnak.
A vita és a veszekedés jó tanulás lehet a gyermek számára, hogy negatív konfliktust hogyan kezeljen, de csak akkor, ha ezt ti is helyesen kezelitek! Ne feledd, minden mintát tőletek vesz!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése