Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 6., szombat

SZÜLŐI BALFOGÁSOK A GYERMEKKORI EVÉSZAVAROK HÁTTERÉBEN

Szülői-balfogások-az-evészavar-hátterében




Nem érti miért nem eszik gyermeke? Folyamatosan a haját tépi? Már szinte mindig csak a gyerek kedvenc ételét eszi az egész család? Netán külön főz a gyereknek? Van megoldás az evési zavarra! Csak az okokat kell megérteni!

Az evés és viselkedési zavarok oka a felborult családi hatalmi viszony. (Természetesen ételallergia, anatómiai elváltozások és anyagcserezavarok is okozhatnak evési zavarokat, azonban ezek kivizsgálása után bizonyosak lehetünk a fenti állításban.)

Hogy mit is jelent ez?
Gyermekünk érzi fokozott szorongásunkat, amennyiben ő nem eszik (a szülő szerint) eleget. Bár tegyük hozzá a szülők legritkább esetben elégedettek az elfogyasztott étel mennyiségével…. A gyermek étkezése fokozott figyelmet kap, amit a gyermek érzékel és rájön arra, hogy sakkban tudja tartani anyát-apát azzal, ha nem eszik. És elkezdődnek a csatározások.. a rohangálások a gyerek után egy-egy falat étellel a szobában… Na ez az amibe nem szabad belemenni!

Mindig a szülő határozza meg, mit, mikor és hol egyen a gyerek! A jó étkezési szokások kialakítása az élelmiszerboltban kezdődik!
Ezért ha gyermekünk „vackokkal” tömi magát a TV vagy számítógép előtt, arról nem a gyerek tehet!!!!
A jó étkezési szokások kialakítása a szülőktől függenek. Például a hűtő tartalmát nem a gyerek határozza meg. Így (elvileg) nem lehet benne a gyerek egészségére ártalmas étel. Ha mégis, akkor nem szabad a gyereket hibáztatni a rossz étkezési szokások kialakulásáért. 

Gyakori szülői balfogások az evészavar hátterében:
  • Felügyelik, hogy mit eszik a gyerek
  • Számolják a falatokat
  • Elkészítik, és személyesen helybe szállítják az ételt
  • Érvelnek, kecsegtetnek, könyörögnek, fenyegetnek, ordítoznak


Ne engedjünk a gyerekek hatalmi harcainak! Ha nem éhes, a következő étkezésre bizonyára az lesz! Legyen erőnk és kitartásunk kivárni, amíg megéhezik! Nassolgatás viszont nem engedélyezett a kihagyott főétkezés után!
Az esti evést próbáljuk meg lehetőleg este hét óráig lebonyolítani. Ez nem lehessen az esi lefekvés időhúzó tényezője. „A konyha hétkor zár!” felkiáltás hatékony megoldás lehet. Természetesen előtte egy fél órával érdemes az illetékeseket erről tájékoztatni. Viszont 7 óra után éa lefekvésig nincs már vacsora! Próbálják ki!

Étkezés közben elvárható, hogy gyermekeink helyesen viselkedjenek. Nincs rohangálás, rugdosás, netán böfögés…  Még a rossz étvágyú gyermeket is nyugodt szívvel el lehet küldeni a szobájába „pihenni”, ha a fentiektől nem tud tartózkodni. Nem szabad tűrni az effajta bohóckodást pusztán jószívűségből. Gyermekünknek nem teszünk vele jót! Étkezés közben viszont beszélgessünk másról! Teljen kellemesen az étkezési idő!



Mit tegyünk ha kényeskedő, válogatós a gyermekünk?
Ha sikerült kialakítani a válogatás szokását gyermekünkben, a továbbiakban ne szenteljünk túl nagy figyelmet neki. A kínálatban szerepeljen olyan is, amit ő is megeszik, de nem hangsúlyozzuk túl, hogy ezt csak az ő kedvéért készítettük stb.

Az elfogyasztott mennyiséggel ne foglalkozzunk, azonban ha megjegyzéseket tesz az ételre, azt ne tűrjük! ÉS NE KÖNYÖRÖGJÜNK!!! MEG FOG ÉHEZNI!


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése