Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 9., kedd

A CSECSEMŐSZÉKLET HATALMA ÉS TUDOMÁNYOS JÁRANDÓSÁGA

A CSECSEMŐSZÉKLET HATALMA ÉS TUDOMÁNYOS JÁRANDÓSÁGA.


Annyi kínzó okoskodás után az orvosi tanulmányaim és kutatásaim egyik legeredményesebb fejezete a kisbabák kakijával kapcsolatos. Ezt is megéltem, Okoskodó,féltudományos,vagy a tudománytól teljesen távolálló rendezvényeken ücsörögtem sokszor és éppen olyan üres fejjel jöttem el mint ahogy bementem.  Ahogyan az rendszerint történni szokott az ember az egyszerű de nagyszerű kézzelfogható dolgok mellett sokszor elmegy anélkül hogy felmérje ezeknek gyakorlati szükségességét, jelentőségét.
Ilyen természetű dolog az én sztorim a csecsemőszéklettel.
Egyetemista korunkban állandó gúny tárgyai voltunk –mint lökött gyermekgyógyászok-a csecsemők székletének a szagolgatásáért. De arról hogy a csecsemőszékletnek még számos más  jellemzője is van azt még mint fiatal orvos koromban nehezen vettem figyelembe.
Amikor hozzá kezdtem a –Gyermekgondozási Enciklopédia-szerkesztéséhez,,végig gügyürésztem az összes gyermekgyógyászati szakkönyveket a célból hogy találjak valami képes illusztratív anyagot a csecsemő széklet jellegeiről./kezdve a klasszikus német szakirodalomtól a mai napig a legmodernebb anglo-szaxon irodalomig. Mindezeket azért hogy az anyukák képes anyagból tudják rögzíteni és utána elmondani a gyermekorvosnak hogy hogyan néz  ki az ő picijük kakija. Vonatkozik ez a fiatal anyákra, védőnővérekre,akár egyetemistákra,fiatal orvosokra sőt megreszkíroznám az agglegény egyetemi oktatókra is.
Sikerült összeállítani egy képes dokumentumot,megfelelő kísérő szöveggel azzal kapcsolatban hogy milyen a baba széklete-anyatejes táplálásnál,mesterségesen táplált csecseménél,milyen a hasmenéses széklet,a véres széklet vagy a zsírfényű széklet stb
Ez a dokument a 8123 oldal terjedelmű Gyermekgondozási Enciklopédiám leglátogatottabb  dokumentje lett és a nemzetközi látogatottság élvonalában szerepel.
Sajnos a csecsemő kakiból nehezen lehet pénzt csinálni de hozzáférhetőbbé tenni egy képes dokument erejéig az nagy segítséget jelenthet a tapasztalatlan fiatal anyukáknak és megjegyzem sok esetben nem csak nekik.

Nem csak világot rengető tudományos felfedezésekről szólnak mindennapjaink,hanem olyan jelenktételennek tűnő de szükséges ismeretekről is amikre évezredekre visszamenően mindennap szükségünk van.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése