Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 24., szerda

A KŐPERNYŐ ELŐTTI BAMBULÁS SOK BAJ FORRÁSA LEHET

A képernyő előtti bambulás sok baj forrása lehet


Az átlagosnál jóval gyakrabban kínozza hátfájás és fejfájás azokat a tinédzsereket, akik szabadidejük java részét a számítógép vagy a televízió előtt töltik - számoltak be róla norvég kutatók a közelmúltban.



A Torbjørn Torsheim által vezetett nemzetközi kutatócsoport arra a jelenségre kereste a választ, miért jelentkeznek mostanában egyre gyakrabban olyan mozgásszervi panaszok (elsősorban nyaki, háti és vállfájdalom), valamint a fejfájás már a tizenévesek között, melyeket eddig elsősorban az idősebb kor nyavalyáiként tartottunk számon. 
Több mint 31 ezer dán, svéd, norvég, finn, izlandi és grönlandi serdülő adatai alapján továbbra sem állíthatjuk ugyan, hogy a felsorolt tünetek jelentkezéséért kizárólag vagy legalább nagy részben a képernyős időtöltések lennének a ludasak gyermekkorban, mindenesetre hozzájárulnak kialakulásukhoz.
- A BMC Public Health című lapban nyilvánosságra hozott eredmények szerint a fej- vagy hátfájás gyakoriságát nem befolyásolta jelentősen, hogy pontosan milyen tevékenységről volt szó (tévénézésről, számítógépes szörfölésről vagy videójátékról), mely azt jelzi, hogy a tünetekért nem elsősorban a képernyő, hanem a mozgás hiánya, illetve az a - sokszor ergonómiai szempontból korántsem ideális - testhelyzet felelős, melyet a gyerek tévénézés vagy számítógépezés közben felvesz, hogy aztán akár hosszú órákon át ne is változtasson rajta. Ez alól egyedül a lányoknál jelentkező fejfájás képez kivételt, mely gyakoribb volt azoknál, akik hosszasan ülnek a számítógép vagy a tévé előtt, a videójátékkal töltött idő ugyanakkor nem befolyásolta.

Gyermekévek Medical Tribune
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése