Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 21., vasárnap

A HIVATÁSTUDAT TISZTESSÉGE !!

A HIVATÁSTUDAT TISZTESSÉGE !!!-

Ne éljünk vissza az emberek jóhiszeműségével vagy esetleges tájékozatlanságával.

Hivatásunk erkölcsiségének és szolgálati rendjének az egyik meghatározó-mottója-Eötvös Józseftől származik-
Az Ő gondolataival vérteztük fel magunkat akkor,amikor minden nehézség dacára tettük,amit tennünk kellett,és lehetett,közös erdélyi sorsunk útvesztőiben egy megadott társadalmilag elismert hivatáságazatban vagy szakmában.
 Idézem Eötvös Józsefet.-Sorsunkban tőlünk csak egy függ,az hogy a helyet,melyre a végzet által állíttattunk,egészen betöltsük-Ki mást keres,balgatag.-
Nem lehetek se bírája se ítéletmondója azoknak akik a szó kimondott értelmében rangon alulinak tartják hogy közszerepléseik alkalmával –/amik meghaladják a sokévi átlagot/,csak egy akármilyen orvosnak,tanárnak köztisztviselőnek stb  titulálják őket.
Tény az hogy vannak társadalmi,megélhetési kényszerhelyzetek amikor a mindennapi létért az alapképzésétől eltérő munkát kell végezni valakinek. Azokról sem beszélek akik hatalmas erőfeszitéssel és kitartó áldozatkészséggel több szakterületen nyertek képesitést Tehát ez a rövid írás nem ezekről szól.
           A hivatástudat valamikor büszke tisztesség volt,a társadalomban. Mindenki tudta hogy mi a foglalkozása is mi a dolga.
Annak idején amikor egy valaki hivalkodott a kétes értékű titulusaival,vagy felcicomázta az eredetit, megkérdezték tőle-hogy van papírja róla és eddig mit csinált vagy mit alkotott..
          Ma már nem kérdezi senki,s így a titulusok skálája rendkívül széles,hivatalos minősítése ellenőrizhetetlenné vált-szinte nem is tudja az ember átfogni ezt az elképzelhetetlen –titulus- kavalkádot amit a politikai háttérszemélyek és a média  a profán emberek orra alá nyom.
          Általában azokról van szó ,akik már végigbillentyűzték  a lehető összes titulus skálát. Dr.Lükő Béla a múlt század orvos apostola a szatmári kórház sebész főorvosa csak egyszerűen gyógyító orvos volt titulusok nélkül/professzor,akadémikus,géniusz stb.
Antal Péter,Ligeti Zoltán magyar nyelv és irodalom tanárok-Tóth László és Szabó Elemér egyszerűen csak feledhetetlen matematika tanárok voltak akik nagy tisztességű alkotó embereket neveltek az emberi társadalomnak. Deutscheschmidt mérnök az UNIÓ vagon és gépgyár alapítója és egyben tulajdonosa  egyszerűen csak – a mérnök úr titulust kapta- A történelmi tisztesség az megmarad generációkon át mindaddig amig az emberi gyarlóság ki nem oltja .
Még valamit nem tudok  megemészteni,mint egyszerű szaki, hogy miért nem elégit ki valakit –egy tisztességgel megszerzett képesítés társadalmi értéke, amire meg nincs papír az pedig maradjon egy sikeres vagy sikertelen –HOBBY- 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése