Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 26., péntek

HA A SZÜLŐ KÉPES KIKAPCSOLNI A TV-ÉT

Ha a szülő képes kikapcsolni a tévét...


akkor a gyerek is könnyebben megtanulja mennyi az elég a tévénézésből. Egy amerikai tanulmány szerint kevesebbet ülnek a képernyő előtt a gyerekek azokban a családokban, ahol előre lefektetett szabályok korlátozzák ennek időtartamát.

 Bár a gyermekorvosok javaslata szerint kétéves kor előtt semmi szükség a tévénézésre, és később is napi két órában célszerű meghúzni az erre fordított idő felső határát, egy amerikai felmérés szerint a gyerekek jelentős része ennél jóval többet ül a készülék előtt.
- A Pediatrics című lap júliusi számában megjelent felmérésben 7415, 9 és 15 év közötti gyereket kérdeztek meg arról, szabnak-e a szülők határt a tévénézésnek, számítógépezésnek és videójátékoknak, naponta hány óra megy el erre egy átlagos napon, illetve mennyit mozognak a gyerekek.
Az adatok alapján e korosztály 27 százaléka rendszeresen túllépi a gyermekorvosok által még megengedhetőnek tekintett napi két órát, és ezen belül is különösen a fiúk és rosszabb anyagi helyzetben lévő családok gyerekei körében népszerű az időtöltés e formája.
- Úgy tűnik, hogy a szülői következetesség e téren is kamatozik: kevésbé ragadnak a kelleténél hosszabb időre a képernyő előtt azok a gyerekek, akik előre megállapodnak a szülőkkel abban, meddig lehet a tévét nézni, a számítógépet vagy a videójátékot nyomkodni.
A kutatást vezető Susan A. Carlson fontosnak tartja, hogy ne találomra nyomják be a gyerekek a készülék gombját, hanem csak előzetesen gondosan kiválasztott programokat nézzenek.

- Ő is kiemeli ugyanakkor, hogy kétévesnél fiatalabb gyereknek semmi keresnivalója nincs a tévé előtt. E téren alapvető jelentősége van a szülői példamutatásnak, hiszen aligha várható el pozitív irányú változás akkor, ha a szülő a tévé előtt tespedve, csipszes zacskóval a kezében küldi a gyerekeket sportolni. Ez utóbbi pedig azért is fontos lenne, mert a mostani kutatásból az is kiderült, hogy a sportosabb elfoglaltságokat kedvelő, sokat mozgó gyerekeknek kevesebb időt töltenek tévézéssel – már csak annak okán is, hogy kevesebb idejük marad rá az aktív kikapcsolódás mellett.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése