Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 10., szerda

SETTENKEDŐ TÖRTÉNELMI LOVAGI TORNA ERDŐDÖN ??

SETTENKEDŐ TÖRTÉNELMI LOVAGI TORNA ERDŐDÖN ?? AVAGY MEDIEVAL TURISZTIKAI LÁVÁNYOSSÁGNAK ÁLCÁZOTT TÖTÉNELEMI TRÜKK.??

Az első reakcióm az volt a hír hallatára  hogy ezeknek az anyaországba visszavándorolt vörös nyakú sváboknak, jó dolgukban olyan kedvük szottyant, hogy vissza jönnek bohóckodni a szülőföldjükre. Megfordult az is a fejemben hogy a helység nagy ünnepét a –Kirbáj-/Kirchtag/t
egy gyenge pillanatukban felcserélték egy kétes értékű történelmi –turisztikai  úgymond-Medievál-rendezvényre ahogyan ez Erdély más német lakta helységeiben történt. Felötlött bennem a kérdés hogy miért is szaporodik ilyen léptékben az ilyen jellegű rendezvény minden jogos történelmi alapot nélkülözve, és miért éppen csak Erdélyben.. Lesz tudományos értekezés is a helység történelméről bukaresti és kolozsvári történészek részvételével ahová nemcsak a magyar szakembereket de még egy kockafejü svábot sem invitáltak meg. Pedig Erdőd nekik századokon keresztül alkotókészségük és élő imádságuk helye volt.
Ahogyan a sorokat olvasom más helybéli eredetű lovagok is részt vesznek a tornán kicihelődve mindenféle maskarába,mondván az illetékesek, ez emelni fogja a rendezvény kulturális szintjét. Ezek után aztán mindenki bele fog dögleni a kulturáltságba.
A századokon  át szegény földet túró szorgalmas sváb őseink akiknek nem jutott idejük a turisztikai látványosságokra vagy elálmélkodnának vagy elmenekülnének szeretett kis városukból..
De honnan ez a sok kipampucált győztesnek  mutatkozó  lovag. Vajon hány sváb vagy más nemzetalja mutatja be délceg erényeit.
Személy szerint engem azért érint az esemény történelmi háttere mert én és az enyéim ezen helység történelmi átélői voltunk századokon keresztül.
Andreas Bauert 1736-ban fogadta be Gróf Károlyi és adott neki birtokot hogy felnevelje a 6 magával hozott gyermekét. Azóta a generációs történéseit ennek a családnak vissza tudom pergetni történelmi dokumentek alapján. Nagyapám hegybíró volt kiserdődön- Apámmal minden évben elmentünk a templomi búcsúra a –Kirbáj-ra. Úgy tűnik hogy a hosszú századokon keresztül istenbe vetett hitének megnyilvánulását az –Erdődi Kirbájt-felcseréli a nemzeti történelmi hetvenkedés középkori mesevilága.
A történelmi tisztesség,a helység tisztességének a számvetője is. Őrizzük meg méltóságában és hűségében a századok eseményeit mert mindannyiunk mély szív ügye és emberi méltányossága.
Különben felőlem most már vívhatnak ingbe gatyába,palástba vagy buggyos nadrágba, dárdákkal vagy légpuskákal,csak a végén nehogy izomlázat kapjanak.!!
Bauer Béla


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése