Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 9., kedd

HÓFEHÉRKÉK


Hófehérkék


Olyan sápadt ez a gyerek - nem beteg, doktor úr? Hányszor hallottam aggódó szülőktől ezt a mondatot. És szerencsére - az esetek túlnyomó többségében - alaptalanul szorongtak. Azonban mi, gyermekorvosok soha nem vesszük félvállról a kérdést.
Kezdjük a gyakoribb esetekkel, amikor könnyen megy a hozzátartozó megnyugtatása - mert nincs nagyobb baj. Sőt, kisebb gond sem akad. Azaz az orvosnak nem kell közbeavatkoznia. 

Igaziak


A bőrnek számtalan árnyalata van. Az úgynevezett kaukázusi, azaz fehérbőrűek között is rengeteg fajta létezik: latinos kreol, elegáns szőke "svéd" típus vagy éppen pulykavörös brit, aki a szeplős bőrével lesülésre nem, csak leégésre alkalmas.

A gyerekek is különbözőek. Az egyik "vérbő" vöröses, a másik viszont "Hófehérke", márványfehér bőrén jól látszó, áttűnő érrajzolattal. Magyarán, a gyermek nem sápadt - csak fehér bőrű! Az olyan gyermek, aki vidám, kiegyensúlyozott, "röhencs", jól eszik, és egész éjjel békésen húzza a lóbőrt, egyenletesen gyarapodik - az nem beteg, bármennyire is beleolvad a fehérre meszelt háttérbe.
h i r d e t é s

Átmenetiek


- Doktorn úr, a gyermek időnként úgy elsápad, hogy a frászt hozza rám. A múltkor is, elindult az iskolába, de ott az iskolaorvosnál kötött ki, mert teljesen elfehéredett.
- Nem dolgozatírás előtt zajlott mindez?
- Honnan tetszik tudni? 

Az izgulós, túlérzékeny, szakkifejezéssel: vegetatív disztóniás gyerekek, különösen kamaszkorban, minden izgalomra testi tünetekkel reagálnak. Leizzadnak, remegnek, leesik a vérnyomásuk - és ezért elsápadnak. 

Persze sok, nem izgulós, egészséges gyereknek is veleszületetten alacsonyabb a vérnyomása, amely ha kritikus érték alá esik, betegesen sápadtnak tűnhet.

 

Időszakosak


Beszéljünk most az igazi vérszegénységről (latin eredetű szakkifejezéssel, anémiáról).
-De még mindig annak korspecifikus fajtájáról, tehát arról, amely többé-kevésbé fiziológiás.
A koraszülöttek például köztudottan számos okból egészségügyileg veszélyeztetettek. A többi között vérképzőrendszerük fejletlensége, gyengesége miatt is, melynek egyik velejárója a gyakori és korán jelentkező vérszegénység. Tehát az idő előtt világra jött gyerekekre ilyen szempontból is fokozottan kell ügyelni, és ha szükséges, beavatkozni: gyógyszerrel, vaskészítményekkel, amennyiben elkerülhetetlen, akár transzfúzióval, tehát vérátömlesztéssel is.
 Az időre született gyereknek is van egy olyan életszakasza, amikor az anyaméhen belül kapott vér már nem, a saját szervezete által termelt vére pedig még nem teljesen elégséges. Ez a három-hat hónapos korban fellépő, többnyire enyhe fokú vérszegénység, az esetek túlnyomó többségében magától megoldódik, és a szervezet fokozatosan elegendő vért termel.

 

Vérzőek


Nem igazi balesetre gondolok, bár kétségtelenül ebből is ki és el lehet vérezni, hanem a lappangó, alattomos vérezgetésekre, amelyek hosszabb idő után vezetnek vérszegénységgel, sápadtsággal járó tünetekhez.
-Olyan kellemetlenségekre, amelyekre az ember nem is gondol vagy már el is felejtett: a túl erős és hosszas menstruációs vérzésre. Sok fiatal szégyelli vagy egyszerűen nem foglalkozik ezzel a problémával, sorsszerű tényezőnek tartva, belenyugodva abba. Holott, ha elmenne orvoshoz, ő könnyen segíthetne rajta.
Csak most jutottunk el az igazi betegségekhez, vagyis a primer és szekunder anémiákhoz a más betegségekhez társuló átmeneti sápadtsággal és vérszegénységgel.Ezeknek a most már valódi vérszegénységek okainak a megállapitása orvosi feladat-következményképpen kötelezően kérjük ki az orvos véleményét


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése