Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 19., péntek

ELÁLLÓ FÜL

Elálló fül


A fül alaki eltérései igen változatos formát mutathatnak, de ezek közül a leggyakoribb az elálló fül. Akkor beszélünk elálló fülről, ha a fülkagylók a szokványos 10-15 foknál nagyobb szöget zárnak be a fej oldalsíkjával. A fül rendellenes állása lehet egy, vagy mindkét oldalra lokalizált.fülplasztika
Panaszt okozhat, ha a fülkagylók a fejhez viszonyítva túl kicsik, vagy túl nagyok, de előfordulhat hogy a fülkagyló egyes részei közötti aránytalanság áll fent, pl. túl nagy, lelógó fülcimpa. fülplasztika
Minden életkorban fordulnak hozzánk az elálló fül panasszal és kéréssel, hiszen ez a torz fül egyaránt zavarja a gyerekeket, akiket csúfolnak az iskolában, hölgyeket, akik nem tudják hátrafésülni a hajukat, vagy férfiakat, akiknek emiatt előnytelen a megjelenésük.


Az elálló fül született rendellenesség, kialakulásában nem játszik szerepet, hogy valaki "kiskorában elaludta a fülét". Az elálló fület leragasztással nem lehet kiegyenesíteni, mert a fül porcváz megfelelő állását csak fülplasztikai műtéttel lehet megvalósítani.

Az elálló fül Kezelése: , plasztikai sebész

Az elálló fül és egyéb füldeformitás miatt már az általános iskola megkezdése előtt érdemes lplasztikai műtétet, fülplasztikát, fülkorrekciót végezni. 

Elálló fül korrekciója a fülplasztika ,

Az elálló füllel és a fül deformitásokkal feltétlenül foglalkozni kell, mivel már gyermekkorban is, de később még kifejezettebben személyiségfejődési zavarokat okozhat. A füldeformitás és az elálló fül kihathat az ember teljes életére, gátlásossá, szorongóvá, visszahúzódóvá válik a gyermek. A műtéti megoldás, a fülplasztika után az esztétikai javulás mellett látványos a pszichológiai változás is.

A műtéti korrekcióval, a fülplasztikával érdemes megvárni azt az életkort, amikor a gyermek maga kéri, vagy akarja a változtatást a társak csúfolódása miatt. A Fülplasztika ideális időszaka általában 5–7 éves kor. Előtte számára megmagyarázhatatlan kellemetlenségnek tesszük ki a gyermeket. Későbbi életkorban általában a hajviselet megváltoztatásának igénye miatt kérik a korrekciót, hasonlóan érthető okból. A páciensnek őszintén meg kell beszélnie a fülplasztikai műtétet végző orvossal elvárásait, de nem szabad elfelejteni, hogy az elvárt eredmény a jelen állapot javítása, és soha nem a tökéletesen ideális állapot.
A beavatkozás, a fülplasztikai műtét garantáltan fájdalmatlan gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

A fülplasztikai műtét menete

A fülplasztika helyi érzéstelenítésben, valamint altatásban végezhető. A helyi érzéstelenítés, a fülműtéti terület érzéstelenítő oldattal történő beinjekciózását jelenti. Helyi érzéstelenítésben az operáció, a fülplasztika maga teljesen fájdalommentes, az érzéstelenítő hatásának elmúlása után az első éjszaka jár több-kevesebb kellemetlenséggel.  Plasztikai műtét

A fülműtét során a fül mögött vezetett bőrmetszés után a porcos vázat a kívánt irányba beállítjuk, szükség esetén a porcból megfelelő nagyságú kimetszést végzünk, majd rögzítjük. Vérzéscsillapítást követően a bőrmetszést plasztikai varrattal egyesítjük. A plasztikai műtét végén nyomó kötést helyezünk fel.
A metszésvonal kijelölése

A metszés

A varrat


A beavatkozás után kb. 7–10 napig turbánszerű kötésviselése szükséges. Ezt a kötést a műtét utáni első–második napon ellenőrizzük. A kötés eltávolítása után már lehet hajat mosni, és még kb. 2 hétig ajánlatos a fület éjszakára kendővel védeni.

A varratszedés után (mely teljesen fájdalmatlan, nem kell félni tőle) már nem kell semmiféle kötés napközben, de kérni szoktam, hogy éjszakára még két hétig védjék a füleket, lazán egy kendővel, vagy kisebb gyermekeknél egy sapkával, hogy ha álmában forgolódik, ne gyűrje meg a füleit.

 

 

A fülplasztika lehetséges szövődményei:

Valamely beavatkozás teljes szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. A leggondosabb orvosi beavatkozás után is kialakulhatnak szövődmények.

A fülplasztika utáni  korai szövődmények – utóvérzés, vérömleny, gyulladás, bőrelhalás, porcelhalás – idejében felismerve jól kezelhetők. Késői szövődmények a túlhegesedés, vagy keloid képződés, de előfordulásakor, a műtétet követő három hónapon belül, injekciós kezelést lehet alkalmazni. Ritka esetben újabb műtéti feltárás is szükséges lehet.
Páros szervről lévén szó, a műtét utáni formai, méretbeli különbség előfordulhat.

Milyen eredmény várható a fülplasztikától?

A fülplasztikai műtét után közvetlenül már jól látható az elért eredmény. Néhány hétig tart a bőr regenerációja, ez az eredeti szín és tapintat visszatérését jelenti.
A fülön fonákérzés jelentkezhet, ami a fül bizonyos érzéstelenségét, egyben érzékenységét jelenti. Ez az állapot szintén magától rendbe jön.
A hölgyek nyugodtan feltűzhetik a hajukat, a férfiak pedig bátran mehetnek uszodába az új fülükkel.

  

Más fülműtétek

Kisebb gyakorisággal fordulnak elő más jellegű füldeformitások. Ilyenek lehetnek a fülkagyló egyéb rendellenességei, mint pl. a légycsapó, vagy a denevérfül. Műtéti megoldásaikat egyedileg tervezzük meg, alapvetően a fentebb leírt körülmények között operálunk.
A fülcimpán előfordulhat hasadék – fülbevaló súlya miatt – , lenövés, amely jó eredménnyel korrigálható.
NAGY ELÁLLÓ FÜL MŰTÉTI MEGOLDÁSA

Műtéti megoldás után
A műtét sematikus ábrázolása




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése