Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 28., vasárnap

A GYERMEKNEVELÉSRŐL ÁLTALÁBAN

A gyermeknevelésről  általában
A jó szülő kezdettől fogva tiszteletben tartja gyermekei bontakozó egyéniségét. Felfedezi és támogatja a szülőktől is különböző személyiségeket, segíti őket önismeretük fejlesztésében. Feltétlenül elfogadja gyermekét, őt magát szereti, nem pedig a teljesítményét, hogy hasznát vegye, vagy büszkélkedjék vele. Magáénak vallja akkor is, ha fogyatékosságai vannak. A gyermek nevelése másképpen feladat, mint a rutinszerű házi munka, a főzés, takarítás, mosás, bevásárlás és így tovább.
Sokrétű, mélyreható társadalmilag elismert családi tevékenység.
A nevelésben legkevesebb ketten vesznek részt: nevelő és nevelt, akik kölcsönhatásban vannak egymással, kiegészítik egymást. Kölcsönhatás nélkül a nevelés semmire sem megy, mert az egyoldalú kapcsolat nem nevelés, hanem ún. idomítás. Mindenféle együttélés alkalmazkodást jelent. Alkalmazkodik a szülő, ha gyermekét neveli, és alkalmazkodik a gyerek, ha nevelik.
 Ismételten hangsúlyozandó: a gyermeknevelés nem áldozatvállalás!
A nevelés egyik alapvető követelménye: a gyermeket nem szabad megfosztani gyermekkorától, hiszen még fejlődésre van szüksége  fizikailag és szellemileg. Ő a maga védett világában tud leginkább fejlődni. Káros lehet rá, ha túl becsüljük magatartását, s felnőttnek tekintjük a szellemileg koraérett gyermeket.
A korához képest értelmileg feltűnően érett gyermekből se neveljünk ún. koravén gyermeket.
Ha a gyermek olyan szülők szárnyai alatt nevelődik, akik odaadóan gondoskodnak gyermekük testi-lelki fejlődéséről, akkor az erősíteni fogja a társadalmat. De ha nem ilyen család veszi körül a gyermeket, akkor annak személyisége fejletlen maradhat vagy eltorzul, s idővel súlyos kockázatot jelenthet a közösségnek, embertársainak.
Olyan közösséghez csapódhat, amelyben a normák elsajátítása és megtartása megtörik, illetve közösségellenes, konfliktusokat keltő, erőszakos normák érvénysülnek.
Mára már a család természetes nevelő szerepe csökkent, hiszen a kisgyermekek igen hamar bölcsődébe, óvodába, napközibe kerülnek, így napjuk jelentős részét a szülői otthonon kívül töltik. De ezek legyenek bármilyen szintűek is, az intézményi ellátás nem tudja pótolni még a pedagógiában kevésbé jártas szülők gondoskodását sem. Egyébként egyetlen szülő sincs elzárva attól a lehetőségtől, hogy valóban együtt neveljen a pedagógusokkal. Csak sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy akik legjobban rá lennének szorulva a nevelési tanácsadásra, azok nem, vagy alig vesznek rajta részt.
Véleményem szerint a szülő számára legjobb példatár, nevelési útmutató, saját élete lehet. Nem szabad lenne sem felnagyítani, sem lebecsülni hibáinkat, s erényeinket.
Ami nekünk jó, arra kell törekedni, hogy gyermekeink is elérjék  legalább azt.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése