Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 8., hétfő

LEVÉL HELMECZY JÓZSEF BARÁTOMNAK

LEVÉL HELMECZY JÓZSEF BARÁTOMNAK



Kedves barátom Döme-
Azoknak a napoknak az eseményeit nem lehet elfelejteni.Jellem és erőtformáló évek voltak,magyarságtudatunk kőbevésett erkölcsi értékei.
Ime az írásom !!



AZ UTOLSÓ TABAK TAGOK EMLÉKEZÉSE                                              JOGÁN......


                   Azoknak szeretném néhány gondolatomat leirni, akik a 1965-ös évektől kezdődően a Szatmárnémeti magyar értelmiség egy csoportját vagy rétegét alkották,gondolkodásban, szellemiségben,alkotókészségben,hasonló értékrendet képviseltek olyan időkben amelyekben az egysikú-fanatizált értelmiségi modeltől eltérni eredendő bűn volt.
                   A fiatal férfinépség a -csontos dobozából-kibuggyanó értelmével nem tudott mit kezdeni a kor nagyon szigoru eszközeivel behatárolt térben.Nem tudott kitörni a kor szoritó markából és hol, zsiványságokkal-hajnalig tartó vitákkal és az azt követő nótaestekkel,a korhoz kötődő –bocsánatos bűnökkel- töltötte az estéit, az árgus-szemü-kopók diszkisérete mellett.Ez a szellem és életmód meghatározóan  vonzott  bennünket és szellemisége emberi értékei tenyerükön hordoztak egész életünk folyamán.Szerettük és tiszteltük egymást és főként el tudtuk nézni egymás emberi gyarlóságait.
                  
                   Sok barátunkat elvesztettük,mások eltávoztak a z országból mert igy hozta a sors,,egyesek közülünk az emberi értékrendszer felső határait érintették,mások az erdélyi magyarság kiválóivá lettek- Mi a –végváriak-akik itt vagyunk és megmaradtunk-roskatag szóvivőknek-Mi- mindannyian eggyüt élünk itt szellemiségünkben,barátságunk emlékét őrizve és mindezt leirva a fiatalok okulására,hogy a szeretet a hit az igaz baráság nem veszhet el az –újra meg újra feltupirozott eszement politikai,társadalmi habrangy elméletek között.
                   Ezek voltunk MI-döntő többségünben szatmári KÖLCSEI-sek.
-KATONA DANI-HELMECZY DÖME-GYÖNGYÖSI GÁBOR_TOMPA PUFI-KÁHÁN GÉZA-BOÉR FERENCZ-BAUER BÉLA-LAPKA TIBOR-
PANEK JÓZSEF-KÖLLŐ BÉLA-TÖRÖK ISTVÁN-és tudatosan hagytam utóljára PÁSKÁNDI GÉZÁT.-meggyötört hitünk és sorsunk szavakba vésett mentorát.
                   Tehát az Erdélyi Magyar szinjátszás kiválóságaitól kezdve,a KOSSUTH dijas drámairóig és a többiek akik hittel és méltósággal szolgálták a maguk szintjén Szatmár társadalmát.A –Tabak –bár volt a találkozási helyünk a Pannónia átjáró mellett.Egyszóval mi voltunk szatmáron a Tabakosok-

Köszönöm a jókivánságaidat-

Béla




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése