Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2013. július 7., vasárnap

KICSI NEKEM A JÁRDA... A RÉSZEGSÉG HAT FOKOZATA

Kicsi nekem a járda,a lábam nem találja……

-A részegség 6 fokozata


Az alkohol úgy hat az elmédre, mint egy mindent elsöprő ár. A „viccesen” részegtől a nagyon részeg szintig eljutva, már az sincs messze, hogy kórházban köss ki, vagy esetleg alkoholmérgezésed legyen, és meghalj a túl sok alkohol miatt!

Az alkohol elnyomja az agyad normál működését.
- Hatása körülbelül olyan, mintha egy hullám átmosná az elmédet.
-A véralkoholszint függvényében az elfogyasztott ital az agy más-más területein fejti ki hatását erőteljesebben: először a homloklebenyi tünetek, majd a növekvő mennyiség hatására a falcsonti lebenyiérintettség dominál. Ezzel párhuzamosan jelentkezik a kisagyi érintettségre jellegzetes tünetegyüttes. Ezt követi, már a mélyebb részegség stádiumában a nyakszirti lebeny bizonyos részein kifejtett hatások,legvégül az agy belsőbb régiójában elhelyezkedő köztiagyi, középagyi, agytörzsi tünetek fellépte.
-A folyamat folytonos, de bizonyos funkciók, mint például a periférikus látás, már egy korábbi szakaszban érintetté válnak.

I. A jókedv fázisa A homloklebeny számos funkció irányításáért felelős: a gátlás, az önkontroll, az akaraterő, az ítélőképesség és a figyelemösszpontosítás. Az alkohol ezekre gyakorolt hatására megnő az önbizalmad, egyre jobb a kedved, egyre bőkezűbb vagy és egyre többet beszélsz. Ezért tartják az alkoholt a jó hangulat okozójának.

Már ekkor elkezdődnek a kisagyi érintettségre jellemző tünetek fellépte: bizonytalan járás, enyhe koordinációs zavarok – melyek minden egyes elfogyasztott pohárka után egyre súlyosbodnak.
Ebben a fázisban a véralkoholszinted 0,01/100ml, vagyis 0,1 ezrelék körüli. A probléma az, hogy még ezen a szinten belül is a módosult ítélőképességed és személyiséged fokozza az esélyét annak, hogy valami bajba (például verekedésbe) keveredj. A jó önkontroll és a kellő intelligencia segíthet, hogy vigyázz magadra. Így az alkohol talán nem száll a fejedbe olyan nagyon.

 

 

 

II. Az akadozó beszéd fázisa

A részegség következő szintjén a falcsonti lebenyérintettsége dominál. A véralkoholszinted ekkor körülbelül 1 ezrelék körüli.
Ezen fázis alatt problémáid akadnak a beszédkészségeddel. Érthetetlenül beszélsz, és nem jól hallod saját magad. Elkezdesz remegni, és abonyolultabb mozdulatokat képtelen vagy végrehajtani. Például, a kabát begombolása - egy teljesen hétköznapi tevékenység – hirtelen olyan nehézzé válik, mint befűzni egy tűbe a cérnát. Ugyanakkor azérzékszerveid is tompulnak.

III. A „minden összemosódik” fázis

Mikor a véralkoholszint elér egy bizonyos szintet (0,15g/100ml  1,5 ezrelék), megjelennek a nyakszirti lebeny bizonyos területeinek érintettségét jelző tünetek.
A látásod korlátozottá válik. Nehézségeid támadnak a mozgással és a térérzékeléssel. A mélységérzékelésed is csökken, és a periférikus látásod is romlik. Könnyen lehet, hogy még az ivócimborádat se veszed észre, ahogy melléd támolyog.

IV. Az összeesés fázisa

A 2 ezrelék körüli véralkoholszintnél az alkohol okozta hatások együttes fellépte miatt már elég rosszul érezheti magát az ember. Kis szerencsével a barátainak ekkorra már sikerül biztonságos helyre vinnie.

V. Az ájulás fázisa

Ekkor már biztonságos helyen kell feküdni, mert ebben az állapotban az alkohol már a köztiagyat és a középagyat mossa, a véralkoholszint eléri a 2,5 ezreléket.
Az ilyen ember már nagyon fáradt és ingatag – valószínűleg már nincs beszámítható állapotban. Remegés, öklendezés és hányás jellemző már ilyenkor. A reflexek még nem olyan rosszak, hogy ne tudd szabaddá tenni a légutakat, máskülönben megfulladhatnál a saját hányásodtól. Az ember ilyenkor már gyakran nincs öntudatodánál, könnyen el is ájulhat.

 

 

 

VI. Halál közeli állapot

Ha az alkohol eléri az agytörzset, a véralkoholszint pedig a 3,5-4 ezrelék körüli, életveszélybe kerülhet az ember! Ha a légzésért és a vérkeringésért felelős központok sérülnek, halál közeli állapotba juthat!
A leírt értékek és tünetek természetesen nem egységesen vonatkoznak mindenkire: vannak, akik már jóval a megadott véralkoholszint alatt tapasztalják az adott tüneteket. Sok függ a szervezet alkoholbontó képességétől is, és számos egyéb tényezőtől.
Ha már mindenképpen alkoholfogyasztásra adod a fejed, azt mértékkel tedd! Az elfogyasztott poharak közttarts szünetet, egyél, és SOHA ne igyál hirtelen nagyobb mennyiséget! Ez utóbbi esetben ugyanis az elfogyasztott szesz egyszerre szívódik fel, esetlegesen akkora véralkoholszintet produkálva, ami akár életveszélyes állapotot is okozhat. (Nem egy tinédzser kötött már ki az intenzív osztályon, mert egyszerre ledöntött több rövidet.)
Az alkohol általunk felsorolt hatásai a társasági ivókra vonatkoznak, nem a rendszeres alkoholfogyasztókra.
- A rendszeres ivás hatására a szervezet hozzászokik az alkoholhoz, így a probléma látható jelei olyan későn jelentkeznek, amikor a krónikus ivó szervezetében már a fent említetteknél jóval magasabb az alkohol szintje.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése