Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 1., szerda

TINIK ÉS A SZÜZESSÉG

Tinik és a szüzesség


Míg a "szűz" szóval gyakran azokra utalnak, akiknek még nem volt szexuális kapcsolatuk, nincs önálló, egyértelmű definíciója annak, hogy mi is a szüzesség. A legtöbb tini számára a szüzesség egy személyes téma, amiről kellemetlen beszélgetni.
Ez a cikk rá szeretne világítani az összezavaró „szüzesség” megállapításokra és megmagyarázná a szó mögött rejlő „tartalmat”, amik akár saját gondolataid és érzéseid lehetnek ezzel a témával kapcsolatban.

 Mit jelent a szüzesség?

A szüzesség megmagyarázása összezavaró lehet. A nőknél ez a sértetlen szűzhártyát takarja. A szűzhártya körülbelül másfél centire a vagina belsejében található. Nem minden lány születik szűzhártyával, ami a szüzességnek ezt a definícióját némileg félrevezetővé teszi.
A másik meghatározása egy szűz lánynak az, akinek a vaginájába még nem hatoltak szexuálisan. Ezzel csak az a baj, hogy a behatolásnak különböző módjai vannak.

Mi is az a szex valójában?

Először azt kellene kitalálnod, hogy definiálod a „szexet”, mielőtt a „szüzességet” definiálnád. Például egy ember lehet, hogy úgy gondolja, hogy bármilyen behatolás a vaginába egyenlő egy szexuális aktussal. Más emberek a pénisz behatolásához kötik a „szex” meghatározását. Néhányan úgy hiszik, hogy az orális szex is „szex”, mások nem értenek egyet.
Ezek az elgondolások mind érzelmi, mind pedig fizikai tényezőktől függnek. Saját magad számára kell meghatározni, hogy a szüzesség mit jelent neked. Két másik szó is hasonló jelentéssel bír, az „absztinencia” és a „cölibátus”.

Mi az absztinencia és a cölibátus?

Absztinencia (az "absztinens" szón alapszik) arra utal, hogy önként feladsz mindent, beleértve az evést és ivást. A szüzesség értelmében az absztinencia szexmentességet jelent. Cölibátus különösen a szexuális absztinenciára utal. A "szűziesség" majdnem ugyanazt jelenti, mint a "szüzesség" és az absztinencia, de más szövegkörnyezetben haszálják.

Szüzesség, Vallás és Erkölcs

Különböző vallású férfiak és nők a szüzesség általános szabályát követik, a hitrendszerük szerint. Számos keresztény felekezet arra buzdítja a nőket, hogy gyakoroljanak absztinenciát, míg férjhez nem mennek, az Újszövetségben írottakra alapozva. Hasonlóan, az iszlám vallás is megköveteli, hogy a nők tartózkodjanak a szextől a házasságig. Az ortodox és konzervatív zsidó szokás is hasonló hangsúlyt fektet a szüzességre.
Ha többet szeretnél tudni arról, hogyan kezeli a saját vallásod a szüzesség témát, beszélj a szüleiddel, egy vallási képviselővel, vagy mással, akiben bízol! Mivel minden vallás másként foglalkozik a témával, fontos, hogy tudd, hogy a nézeteid a szüzességről a sajátjaid és nem más erőszakolta őket rád. Ugyanakkor fontos, hogy beszélj róla, és megkönnyebbülj, és így tudni fogod, mikor leszel elég érett egy szexuális kapcsolatra.

A szüzesség és a haverok

Néhány tini a szüzesség szót sértésként használja, különösen a tinédzser fiúk, akik menőnek akarnak látszani. A lányok is szivathatják, csúfolhatják szűz barátnőjüket. Az ellentéte is igaz lehet: néhány lány csúfolódhat a nem-szűz barátnőjével, olcsónak nevezve őket.
Bunkónak lenni valakivel, csak azért, amit képvisel a szexualitással kapcsolatban, mélyen sértheti a másikat, mert ezek nagyon személyes döntések. Egy olyan barátnak, aki az első szexuális élménye előtt áll, lehet, hogy szüksége van egy barátra, akivel beszélhet az előnyeiről és a hátrányáról.
Mert ez a fajta döntés annyira személyes, és hatásos módja a téma kezelésének barátok között, hogy megbeszéljétek saját tapasztalataitokat, és miért döntöttetek úgy hogy szexeltek, vagy nem.

Tinik, szüzesség és ... Szülők

Számtalan tanácsot hallhatsz, olvashatsz arról, hogy kérdezd szüleidet a szexről. Legyünk őszinték: Nem mindig egyszerű egy tininek, hogy csak úgy odamenjen a szüleihez és megkérdezze őket, hogy milyen lesz az első!
De ha jobban meggondolod: te hogy kerültél ide? Elég nagy az esély arra, hogy a régi-módi szerint jöttél világra: a szüleid szeretkeztek és a mamád megszült. És mielőtt mindez megtörtént, mind a ketten szüzek voltak. Néhány résznél valószínű, hogy mindkét szülőd ugyanezeket a kérdéseket tehette fel, és ugyanezt a zavarodottságot és idegességet érezhette, mint te.
Mégha ideges is vagy a téma érintése miatt a szüleiddel, meg leszel lepve, milyen könnyű beszélgetni a szüzességről és a szexről. Lehet, hogy eleinte egy picit kellemetlen lesz. De ez egy jó mód arra, hogy dűlőre juss a saját gondolataiddal, érzéseiddel a szüzességről. Ha a beszélgetés a szüleiddel nem jön össze, próbálj meg egy olyan felnőttet találni, aki segít választ találni a kérdéseidre, és további információkat adhat. Egy tapasztaltabb haver, tesó, unokatesó, nagynéni, vagy nagybácsi jó kezdet lehet.
Biztos hogy jól meggondoltad ??
A döntés, hogy elveszíted a szüzességedet, egy csomó felelősségteljes dolgot vonz maga után. Két dolog, amit mindenképpen meg kell fontolnod, a szexuális utón terjedő betegségek, és a fogamzásgátlás. Nagyon sok infót találhatsz a szexuális úton terjedő betegségekről, hogy tisztában legyél a kockázatokkal, a fertőzésekkel, amiket elkaphatsz, és ezek megelőzésének módjaival.
terhesség egy másik nagyon fontos kérdés - nem lehet könnyen kezelni, vagy egyszerűen csak elvetni a lehetőségét. Végezz kutatást a neten a nemi betegségekről és a terhességről is, mielőtt eldöntenéd, hogy szexelsz-e.
A társaság húzó ereje, az erkölcsiség, a vallás, és a saját értékrended, mind döntő szerepet játszanak a döntésben. De ez a döntés a tiéd, és nem haveroké. Ezeket tisztázd magadban, mielőtt véglegesen választanál.
Végül, mielőtt eldöntenéd, hogy lefekszel-e valakivel életedben először, vegyél figyelembe, néhány lehetséges következményt:
Mit fogtok te és a szüleid csinálni, a szex következtében elkapsz valamit, vagy terhes leszel? Ha nem tudod a választ, vagy nem vagy biztos benne, hogyan kell ezeket a dolgokat megelőzni, akkor még nem vagy kész a szexuális kapcsolatra
A terhesség egy másik nagyon fontos kérdés - nem lehet könnyen kezelni, vagy egyszerűen csak elvetni a lehetőségét. Végezz kutatást a neten a nemi betegségekről és a terhességről is, mielőtt eldöntenéd, hogy szexelsz-e.
A társaság húzó ereje, az erkölcsiség, a vallás, és a saját értékrended, mind döntő szerepet játszanak a döntésben. De ez a döntés a tiéd, és nem haveroké. Ezeket tisztázd magadban, mielőtt véglegesen választanál.
Végül, mielőtt eldöntenéd, hogy lefekszel-e valakivel életedben először, vegyél figyelembe, néhány lehetséges következményt:

Terhesség vagy nemi betegség

Mit fogtok te és a szüleid csinálni, a szex következtében elkapsz valamit, vagy terhes leszel? Ha nem tudod a választ, vagy nem vagy biztos benne, hogyan kell ezeket a dolgokat megelőzni, akkor még nem vagy kész a szexuális kapcsolatra.

Az értékrend és a vallás

Hogyan fogod érezni magad, miután megtetted? Az érzelmek nagyon kiszámíthatatlanok. De lelkileg felkészítheted magadat, hogy tejesen magabiztos legyél a döntésedben mindenekelőtt. Ha bármennyire is aggódsz vagy ideges vagy az érzelmeid, a lelki békéd miatt, nem vagy még kész a szexre.

Elvárások

Gyakran az első élmény nem olyan lenyűgöző és romantikus, mint a filmeken. Lehet, hogy kellemetlen lesz, vagy fájni fog. Vagy lehet, hogy a partnered nem tudja majd, hogyan tegye számodra is élvezetessé. Ha az első alkalom egy kocsi hátsóülésén esik meg, holtbiztos, hogy kellemetlen élmény marad. Ha te és a partnered nem vagytok biztosak, hogyan érintsétek meg egymást, hogy az jó legyen mindkettőtöknek, és ha nincs kényelmes hely, ahol ellazulhattok, akkor valószínűleg még nem álltok készen.

Kapcsolat

Néha az emberek furán viselkednek egymással, miután megtörtént az első alkalom. A változás a lelki kapcsolatukban érthető- most osztották meg egymással a legintimebb dolgot, amit ember tehet. Ezért is fontos megbizonyosodnod róla, hogy te és a partnered egyenlően készek vagytok arra, hogy ezt megosszátok egymással.
Beszéljetek az érzéseitekről egymás iránt. Legyetek nyíltak és őszinték. Ha gátlásosnak érzed magad ahhoz, hogy beszélj a partnereddel, vagy azt érzed, hogy a partnered lehet, hogy jobban szeretné ezt, mint te, várj addig, amíg teljesen meg nem barátkozol a helyzettel.

Ne kapkodd el a döntést!


Az első alkalom eldöntése, nagyon sok önismeretet és felelősséget igényel. Amíg te és a partnered nem érzitek 100%-ig  biztosnak s nyugodtak magatokat az imént felsoroltaktól, folytatnotok kell a megismerést és tájékozódást a szexről és szüzességről olvasással és beszélgetésekkel más felnőttekkel, vagy tapasztaltabb barátokkal.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése