Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 11., szombat

VÁLTOZTASSA MEG GYERMEKE HÁZIMUNKÁHOZ VALÓ HOZZÁÁLLÁSÁT

Változtassa meg gyermeke házimunkához való hozzáállását

Amennyiben az ön gyermeke folyton lázadozik az otthon végzendő házimunkák ellen, vagy ami még rosszabb, egyáltalán nem csinál semmit, és semmiben sem segít, akkor be kell vezetnie valamilyen újítást, ha nem akarja, hogy önre maradjon minden feladat.

 
Ugyan nem kevés időt és türelmet fog igénybe venni bármilyen változtatás bevezetése a házirend menetében, de higgye el, megéri a ráfordított idő és energia. Próbálja ki következő tippeinket annak érdekében, hogy tini gyermekét könnyebben rá tudja venni a házimunka rá eső részének elvégzésére.     

Legyen érthető és világos

Nagyon fontos, hogy milyen formában mondja el gyermekének mit vár tőle, mert nem biztos, hogy mindketten ugyanarra a dologra gondolnak. A zavaros és látszólag egymásnak ellentmondó üzenetek még a legtürelmesebb tinit is kiborítják idegileg, és inkább nem csinál semmit. Adja érthető és világos formában gyermeke tudtára, hogy mit is szeretne elvégeztetni vele, mit vár el tőle a feladattal kapcsolatban, és hogy azt miért neki kell megtennie. Nem árt némi önállóságra és felelősségtudatra történő rászoktatás.

Legyen példamutató

Figyeljen oda arra, hogy amit mond, és amit tesz, azok egyezzenek. Előfordulhat, hogy a gyermeke egyszerűen átveszi az ön által mutatott feladatokkal szembeni hozzáállást. A jó példamutató magatartás elengedhetetlen, ha azt szeretné, hogy a gyermeke megtegye azt, amire kéri, és ne vegye félvállról a dolgokat. Ha azt látja a gyerek, hogy ön tisztességesen elvégzi a feladatait, a házimunkákat, a takarítást, a főzést és nem halogatja, nem akarja másra hárítani azokat, akkor ő is szívesebben fog besegíteni önnek, valamint így az ön által támasztott elvárások is jogosak lesznek.

Alkalmazza a jutalmazás-büntetés rendszerét

Ne feledje, nem kell semmi átlagon felülire gondolnia. Egy kiváltság kiérdemlését lehet egy feladat felelősségteljes elvégzéséhez is kötni. Például, elmehet hétvégén a barátaivalszórakozni, ha előtte kitakarította a szobáját. Tehát ha péntek este szórakozni szeretne, akkor aznap délutánig el kell végeznie a rá kiszabott feladatot, ahhoz hogy mehessen, máskülönben marad otthon.
A kiszabott feladatokat megfelelő, előre rögzített időközönként kelljen elvégeznie a gyermeknek. Így a rendszeresség és a gyakori ismétlés kialakít egyfajta megszokást és rutint a feladatok elvégzésében. A napi, a heti, a havi munkát meghatározott időre végeztessük el a gyerekkel, hiszen ez is egyfajta felelősségre, és rendre tanítja őt. Ehhez nem árt némi emlékeztetés is a szülő részéről. A jutalomnak vagy a negatív következménynek azonnali hatásúnak kell lennie a munka elvégzése, vagy el nem végzése szerint.
Amint megszokja a gyerek, hogy neki feladatai vannak, és azokat időben el kell végeznie, akkor könnyen megszokássá válhat a számára, így azt fogja egyszer csak észrevenni, hogy nem kell többé emlékeztetnie gyermekét a dolgok elvégzésére.

Az adott feladat elvégzése csak a gyermekére tartozzon

Ne segítsen be neki, ha ő elvégezte így vagy úgy, akkor ne javítsa ki a hibáit, ne vegye ki a kezéből. Minél jobban saját magára kell hagyatkoznia a gyereknek egy-egy feladat elvégzése során - annak helyes kivitelezése csak rajta múlik -, annál jobban kialakul bene egyfajta felelősségtudat, valamint egyre megbízhatóbbá válik.
Amennyiben ezeket a tanácsokat megfogadja és alkalmazza, valamint kitartó lesz álláspontja mellet, akkor gyermeke idővel saját magától fogja elvégezni a rászabott feladatokat, minimális erőbefektetéssel és megfelelő hozzáállással. A tiszta lakás és a dolgos gyermek dupla haszon.    

Femina
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése