Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 29., szerda

GYÓGYSZEREK ÉS A GYERMEKKOR

Gyógyszerek és a gyermekkor


Miért sajátos a gyermekkor gyógyszer-szempontból?


A 0-18 éves korosztály, tehát a gyermek- és serdülőkorúak igen heterogének: orvosi szempontból korántsem egy alacsony születési súlyú csecsemő és a felnőttkor küszöbén álló serdülő között igen nagy a különbség.
·                  A gyermekkori betegségek egy része felnőttben is előfordul, lezajlásuk eltér;
·                  Számos "ritka" betegség (pl. enzimopátia), fejlődési rendellenesség kiskorban mutatkozik meg, leküzdésükre kizárólag "árva gyógyszerek" alkalmasak.
·                  A gyógyszerek sorsa a gyermek szervezetében a felnőttekétől eltér: a gyógyszermellékhatások, toxicitás fenyegetőbb.
·                  A gyermekgyógyászati gyógyszerkutatás-fejlesztés eléggé problematikus, komoly fejlesztésre szorul még.

Hogyan különíthetjük el az életkorokat "gyógyszertanilag"?


·                  újszülöttkor (0 – 27. nap)
·                  csecsemő- és kisgyermekkor (28. nap – 23. hónap)
·                  gyermekkor (2 – 11. év)
·                  serdülőkor (12 – 18. év)
·  Ez írja le nagyjából, hogyan változik a gyógyszerek sorsa a szervezetben: az ún farmakokinetika. Lássuk a korcsoportok sajátságait!

Újszülöttkor

Itt a legproblematikusabb bármiféle gyógyszervizsgálat végzése. Egyes betegségekre nagyobb a hajlam (pl. Botall-vezeték rendellenesség, tüdőartéria eredetű magas vérnyomás). A gyógyszerhasznosulás nehezen megjósolható, az ún vér-agy gát fejletlen, több gyógyszer jut át, a bőrön át is könnyebb a felszívódás. 
Magas a testfelszín-testsúly arány, több a víztér az újszülöttben. A máj és vese méregtelenítő funkciója éretlen.
Csecsemő- és kisgyermekkor

A korosztályt a gyors növekedés, az immunrendszer és a központi idegrendszer érése jellemzi. A máj- és veseműködés fejlődése miatt az 1-2. életévre sok gyógyszer "kiválasztási" értéke meghaladhatja a felnőttkori értéket (!)
Gyermekkor

A máj és vese méregtelenítő folyamatai érettek. A pszichomotoros fejlődés előremenetele miatt a központi idegrendszerben ható vagy "mellékhatást adó" gyógyszerek adagolásánál körültekintés indokolt.

Serdülőkor

A nemi érés kezdete nagy ingadozást mutat, leányokban akár 8-9 éves korban elindulhat a menstruáció. Fiúkban a külső nemi szervek fejlődése stb. A lényeg: a szexuálhormonok hatását és a kognitív folyamatok fejlődését kedvezőtlenül befolyásolhatják a gyógyszerek. Egyes kórképek aktivitása fokozódhat: pl. az asztma fellángolása, cukorbetegségben az inzulinrezisztencia fokozódása, epilepsziás görcsrohamok, migrén romlása.


A gyógyszerek sorsának változásai…


A testsúly a születés utáni első öt hónapban kb. 2x-, az első életév végére 3x-ára nő. A testfelszín 200%-kal nő, az energiaforgalom 3-4x-ére emelkedik. A későbbiekben, a növekedés lelassul, újabb lendületet a serdülőkorban nyer. Érdekes adat: többnyire kisdedkorban a legnagyobb a gyógyszer clearance (kiválasztás a vérből).
Lássunk néhány beadási módot!
Helyi készítmény

Felszívódásuk gyermekekben magasabb fokú, mert nagyobb a testfelszín-testsúly arány, tehát nagyobb a felszívó felület, a bőr. Pl. a szteroidos helyi készítmények használata ezért nem javasolt.

Izomba adott (i.m.) injekció
Kényszermegoldásnak tekinthető, a fájdalmon túl a csökkent felszívódás a legfőbb korlátja.
Bevitel légúton (tüdőn) át 

Magasabb hasznosulás: a tüdő fejlődéstani sajátosságai, és a belégzett gyógyszer lenyeléséből fakadó fokozott gyomor-bélrendszeri felszívódás miatt. Szteroidoknál pl. kiemelt szempont, mert a vázrendszer fejlődésére kedvezőtlen hatásúak.

Kúpban történő beadás
"Idősebb" csecsemőn és gyermekkorban értékes beviteli út, pl. hányás esetén. A végbélből felszívódó gyógyszer megkerüli a májat, felszívódása biztosabb.

A test zsírtartalmának alakulása


A test zsírtartalma a gyermekkorban az életkor előrehaladásával nő: a test víztartalma csökken - a zsírszövet felszaporodik. A gyógyszerek adagolását ez jelentős mértékben módosíthatja.

A gyógyszerválasz változásai


Érdemileg befolyásolhatja a kezelt beteg életkora, pl. warfarin: fokozott véralvadásgátló hatás, cyclosporin: fokozott immun-elnyomó hatás.

Gyógyszerbiztonság, nemkívánatos gyógyszerhatások


A gyógyszermellékhatások jelentkezése az ún. metabolikus, vagy eliminációs utak érése révén életkorfüggő, pl.
·                  thalidomid csak a végtagok kifejlődésének periódusában okoz végtaghiányt,
·                  tetracyclinek csak a zománcfejlődés szakaszában okoznak fogelszíneződést;
·                  kloramfenikol „szürke bébi” szindrómát csak újszülöttben okoz.

A legnagyobb hibalahetőség – tévedés a dózissal!


Az adagolás a felnőttkorinál jóval személyre szabottabb kell legyen: az optimális dózis, az adagolási rend akár betegről betegre változhat. A gyógyszeradag megválasztásánál figyelembe kell venni az életkort, testsúlyt, testfelszínt és a klinikai állapotot.

Gyógyszeradagolás


A gyermekkori gyógyszerelés legnehezebb kérdése a dózis kialakítása. A növekedés nem lineáris folyamat: a szervezet összetétele és a szervek funkciói nem párhuzamosan változnak. A testfelszínhez illeszkedő (mg/m2) dózis elvben jobb. A szilárd gyógyszereket célszerű folyékonnyá alakítani. A szájon át adott folyadékokat háztartási kanállal, speciális, henger alakú kanállal, fecskendővel stb. is be lehet adni. A kimért dózist mindig a lehető legnagyobb pontossággal, az előírás alapján kell megállapítani!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése