Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 28., kedd

AZ EMLŐ FÁJDALOM

AZ EMLŐFÁJDALOM

Az emlőfájdalom orvosi megnevezése nem egységes. Használják a mastalgia és a mastodynia kifejezést is.
 Gyakran a mastopathiával együtt leírva látható, ám ez nem magát a fájdalmat mint tünetet jelenti, hanem az emlő funkciójának megváltozására utal, valamilyen olyan kórállapotra, amikor az emlő szerkezete és/vagy működése megváltozik, és ez hozza létre a fájdalmat.
Az emlő szerkezetét zsír- és kötőszövet, illetve az abba ágyazott mirigyállomány alkotja. A mirigyállomány tejtermelő mirigyekből, és elvezető csatornácskákból áll, melyek a mellbimbó területén végződnek. A mell mirigyes szerkezete reagál a női nemi hormonok szintjének a változására. Az ösztrogén a mirigyek megnagyobbodását, a csatornácskák kitágulását eredményezi. A progeszteron a zsírszövet vizenyős duzzadását hozza létre. A terhesség során a mirigyállomány duzzadása, menopausa után sorvadása figyelhető meg. A változókor közeledtével, illetve azt követően az emlők zsír- és kötőszöveti állományának relatív felszaporodása figyelhető meg.
Az emlőfájdalom gyakori tünet, amely főleg a fogamzóképes korú nőket érinti.
Két formája van attól függően, hogy a fájdalom jelentkezése összefügg-e a menstruációs ciklus állapotával, vagy sem.
A ciklikus fájdalom a menstruációs ciklus során bekövetkező hormonszint-ingadozás miatt alakul ki, a már említett mechanizmus alapján. Arra érzékenyeknél a hormonális ingadozások okozta méretnövekedés, illetve az egyes szöveti alkotórészek arányának folyamatos változása fájdalmat okozhat. Jellemzően a ciklikus fájdalom mindkét emlőben diffúzan jelenik meg, és feszítő érzésként írható le, mely a karok felső részébe sugározhat.
Gyakran az emlők csomósodása, kötegezettsége kíséri. A tünetek a menstruáció jelentkezése körül kezdődnek, majd annak végén elmúlnak. A rosszul beállított hormonális kezelés (fogamzásgátló tabletták, termékenységet előidéző hormonkezelések, menopausát követő hormonpótlás) mind okozhatnak emlőfájdalmat.
A nem ciklikus fájdalom 30 és 50 év közötti nőknél gyakori. Inkább egy oldalon jelentkezik, és a hátterében általában a mellben kialakult ciszta (folyadéktartalmú üreg) vagy fibroadenoma (jóindulatú kötőszövetes csomó) áll.
Az emlőfájdalom ritkán, az esetek 5%-ában rosszindulatú emlődaganat tünete is lehet. Ilyenkor általában egyoldali a fájdalom, és kísérő tünetként a fájdalmas terület fölött kipirosodás, az emlő bőrének behúzódása, illetve a mellbimbó véres váladékozása is tapasztalható.
Az emlőfájdalom egyik kezelési lehetősége a hormonális kezelés, ami oki terápiát jelent. Ennek során a szervezet hormonháztartása egyensúlyának a beállítása a cél, legtöbbször fogamzásgátló tabletták rendelésén keresztül. Emellett a menstruációs ciklus második felében alkalmazott magnézium-pótlás pezsgőtabletták vagy tabletták formájában, több tanulmány szerint is jó hatású. Egy közlemény szerint a táplálkozás során 15%-nál kevesebb mennyiségű zsiradékot tartalmazó diéta szintén csökkenti az emlőfájdalom panaszt.
Az emlőfájdalom banális okok esetén acetaminophen hatóanyagú, vagy nem-szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozó fájdalomcsillapító gyógyszerekkel kezelhető. A fájdalomcsillapítók tartós szedését azonban mindenképpen kerülni kell a mellékhatások miatt, így nem múló vagy hosszú időn keresztül ismétlődő panaszokkal mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulni.
A szoptatás során fellépő emlőfájdalom speciális megítélés alá esik. Az emlő tejjel való telítődése feszítő fájdalmat okoz, amellyel párhuzamosan az emlő megkeményedik, és fájdalmas csomók tapinthatók benne. Amennyiben a csecsemő hamar nem kerül mellre, a tejcsatornácskák elzáródhatnak, és az elzáródás mögött kórokozók telepedhetnek meg, gyulladást kialakítva. A tünetek között a rendkívüli emlőfájdalom, a gyulladt terület fölötti bőrpír, és láz, hidegrázás is szerepel.
A szoptatás alatt fellépő gyulladás korai fázisban a csecsemő gyakori szoptatásával, a mell rendszeres fejésével kezelhető. A lényeg, hogy a lehető legtöbb tej eltávozzon az emlőből, ideális esetben maradék nélkül. Ez jó hatású a tej termelődésére, és a betegség lefolyására is, így végső soron a mama és a baba egészségét is szolgálja. Láz kialakulásakor antibiotikum alkalmazása és ágynyugalom szükséges. A gyógyszerszedés miatt a szoptatás folytatását a kezelőorvossal meg kell beszélni. A szoptatás természetesen továbbra is javallott, a csecsemő életkorától és a rendelt antibiotikum típusától függően.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése