Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 22., szerda

RITKA BETEGSÉGEK-BEHCET SZINDRÓMA

RITKA BETEGSÉG-Behçet-szindróma-
AJAK NYÁLKAHÁRTYA FEKÉLY-BEHCET SZINDRÓMA

A Behçet-szindróma idült, visszatérő gyulladásos betegség, mely kiújuló, fájdalmas szájsebeket, bőrhólyagokat, a nemi szerveken sebeket és ízületi duzzanatot okoz; a szemek, a vérerek, az idegrendszer és az emésztőrendszer gyulladása is előfordul.
A betegség kétszer gyakoribb férfiakban. Általában 20-30 éves kor között jelentkezik, de előfordulhat gyermekkorban is. Az Egyesült Államokban viszonylag ritka. Leginkább a mediterrán országok, Japán, Korea, és Kínában a selyemút mentén fekvő területek lakosságát érinti. Oka ismeretlen, de keletkezésében valószínűleg szerepet játszanak bizonyos vírusok és autoimmun betegségek.

Panaszok, tünetek 

Csaknem minden betegben visszatérő, fájdalmas, aftákhoz hasonló szájsebek alakulnak ki. A hímveszszőn, a herezacskón, és nőkön a szeméremajkakon kifejlődő sebek rendszerint szintén fájdalmasak; a hüvelyben lévők lehetnek fájdalmatlanok.
A többi tünet napokkal vagy akár évekkel később jelentkezik. A szem bizonyos részének visszatérő gyulladása (visszatérő iridociklitisz) fájdalmat, fényérzékenységet és homályos látást okoz. Számos egyéb szembetegség is előfordulhat; az egyik az uveitisz, Lásd még mely kezelés nélkül vakságot okozhat.
A betegek 80%-ában bőrhólyagok és gennyes pattanások észlelhetők. A legapróbb sérülések, például egy injekciós tű szúrásának hatására is megduzzad és begyullad a bőr. Körülbelül a betegek felében viszonylag enyhe, nem romló ízületi gyulladás (artritisz) lép fel a térdben és más nagy ízületekben. Az erek gyulladása (vaszkulitisz) testszerte előfordul, szövődményeként vérrög, aneurizma (a meggyengült érfal kiboltosulása), szélütés és vesekárosodás keletkezhet. A gyomor-bélrendszer megbetegedése esetén a tünetek az enyhe hasi panaszoktól a súlyos görcsökig és hasmenésig terjednek.
A Behçet-szindróma visszatérő tünetei nagy ingadozásokat mutatnak. A tünetes és tünetmentes (remisszió) időszakok hetekig, évekig vagy akár évtizedekig is tarthatnak. Olykor az idegrendszer, az emésztőrendszer vagy a vérerek károsodása halálos is lehet.

Kórisme és kezelés 

A diagnózis a fizikális vizsgálaton alapszik, mert nincs olyan laboratóriumi módszer, mely a Behçet-szindrómát kimutatná. A tünetek azonban számos más betegségre is jellemzőek, például a Reiter-szindrómára (reaktív artritiszre), a Stevens-Johnson- szindrómára, a szisztémás lupusz eritematózuszra, a Chron-betegségre, a herpesz fertőzésre és a kólitisz ulcerózára.
Bár a betegséget nem lehet meggyógyítani, az egyes tünetek általában enyhíthetők. Például a kortikoszteroidok helyi (nem szájon át) alkalmazásával gyógyítható a szem gyulladása és a bőrkiütések. Azokat a betegeket, akikben súlyos szem- vagy idegrendszeri gyulladás alakul ki, prednizonnal vagy más kortikoszteroiddal kell kezelni. Ciklosporint, egy immunszupresszív szert adnak, ha a szem megbetegedése súlyos, vagy a prednizon nem megfelelően hatékony. A kisdózisban, szájon át alkalmazott kolhicinnel megelőzhetők a száj és a nemi szervek fekélyei. A talidomid hatásosságát még vizsgálják. Kerülni kell a tűszúrásokat a bőrgyulladás megelőzésére.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése