Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 12., vasárnap

IFJUSÁGI ITALOZÁS

Ifjúsági italozás 
Köztudott, hogy az orvosi kezelést igénylő alkoholisták száma az utóbbi időben országszerte emelkedik. Tekintettel arra, hogy ezen belül a fiatal korosztályhoz tartozók részaránya megnőtt, indokolt mind többet foglalkozni az ő alkoholfogyasztásukkal is.
Új jelenség, hogy az alkoholfogyasztás ma már a serdülőkorú ifjakra is kiterjedt, noha az ő alkoholfogyasztásuk egyelőre alkalmi jellegű, így a jelenség nem tűnik alkohológiai problémának. A felszínen ez nem láttat mást, mint egy-egy rendzavarást, duhajkodást, melyet még neveléssel, fegyelmezéssel kezelni lehet. Nem így a felnőtt számba menő fiataloknál. Náluk már különböző fokú alkoholfüggőségről van szó, amely évek során alakul ki bennük.
Az alkoholizmus folyamata többnyire már azokban az években kezdetét veszi, amikor még van szülői és iskolai kontroll, az ifjú még nem önállósult. Nos, ekkor kellene a túlzott italfogyasztással járó problémákat megelőzni.
Ennek a prevenciónak azonban vannak akadályai.
Mindenekelőtt az, hogy egy ifjú alkoholhoz való viszonyának alakulását meglehetősen nehéz prognosztizálni.
 Az is bizonyos, hogy az esetek többségében az alkoholizmus leggyakoribb oka a lelki betegség nem nagyon látszik, rejtve marad, akárcsak a mérsékelt drogfogyasztás.
 Nehézséget jelent az is, hogy vannak ún. zugivók, akik egyedül, titokban isznak korlátozott mértékben, így mikrokörnyezetük fel sem figyel rájuk. Azokra sem figyel, akik a szórakozóhelyeken rendszeresen fogyasztanak némi alkoholt.
Nagy hiba azonban, ha az ilyenfajta italfogyasztást a szülő szó nélkül hagyja, s nem gondol a lehetséges következményekre, főleg akkor, ha az alkoholizmus örökletes hajlama sem zárható ki. (Ebben az esetben talán lehetne prognosztizálni.) A szülők tehát akárcsak a drogot, az alkoholfogyasztást sem tekinthetik csemetéjüknél bocsánatos bűnnek  egy bizonyos szint után!
Szólnunk kell a serdülőkori italozás lélektani hátteréről is. Az alkohol mind többször jelenti a felnőtté válás kezdetét. Ez főképp akkor szembetűnő, ha a felnőttkorba lépő fiatal érzelmi bizonytalansággal küzd, és a biztonság illúziójának megszerzése érdekében a felnőttek viselkedését utánozza, beleértve az italozást is.
Többnyire a bátortalan, gátlásos fiataloknál ajánlják a felnőttek az italfogyasztást, nem sejtve,(?) hogy ezzel egy káros folyamatot indíthatnak el bennük, az ifjú cimborákban
Tudjuk nagyon jól, hogy a nevelésre legfogékonyabb korosztálynak, a tinédzsernek sok megoldásra váró problémája van: szülői támogatással is el kell indulnia az önállósodás útján. Megjelennek első partnerkapcsolatai, gondolkodnia kell a pályaválasztáson. Ez a krízisekkel tarkított korszak  éppen ezek miatt  meglehetősen labilis érzelmi állapotot teremt náluk, még egészségesen és alkoholmentesen is. Ennek alkohollal történő megoldása csak elodázza a nehézségeket, és újabb gondokat idéz elő. Gyógykezelésére szakszerű tanácsot orvos pszichológus adhat.
Végezetül jól jegyezze meg az ifjú: azok a fiatalok, akik a tanulásban, az alkotó munkában, maguk körüli elfoglaltságban, a kultúra területén és a meghitt párkapcsolatban örömöket szereznek maguknak, védettek lehetnek az alkoholizmussal szemben. Az italokat csak alkalmasint, mértékletesen fogyaszthatják.
 Minden korlátozó tiltó szónál azonban többet érhet az érettebb korosztály példaadása, intelme. Össznépi ügyként küzdjünk érte minden lehetséges módon.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése