Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 29., szerda

RITKA BEREGSÉG-STEVES JOHNSON SZINDÓMA EGY 6 ÉVES GYERMEKNÉL


  • A Steven-Johnson szindróma allergiás (túlérzékeny) eredetű betegség, mely súlyos, szimmetriás, erythemas (enyhén vöröses), oedemas, vagy hólyagos kiütésekkel jár a bőrön és a nyálkahártyákon. Baktériumok, vírusok (Coxsackie,-Echo,-Herpesvírusok), gombák (Histoplasmosis) egyes gyógyszerek (penicillinek, phenytoin, antiepilepticumok), irradiatio válthatja ki a betegséget. Legtöbbször nem sikerül a kiváltó okot megtalálni. 

  • Rendszerint hirtelen kezdődik, láz kíséretében a száj, az ajak, a kötőhártya, a makk, a kisajak valamint a végbélnyílás nyálkahártyáján hólyagok keletkeznek. A bőrön erythemás foltokkal, papulákkal, csalánkiütéssel, kis és nagy hólyagokkal jelentkezik. Elsősorban az arcon, tenyereken, talpon lép fel. Közérzet rossz, viszketés változó. Izületi fájdalmak előfordulnak (arthralgia).

    A folyamat előrehaladtával a hólyagok felszakadnak, a nyáskahártyafelszínek összetapadnak. Az ajkakon és a száj nyálkahártyán vérzéses (haemorrhagiás ) elváltozások is lehetségesek. A hegképződés a szemen symblepharont, valamint a könnymirigy kivezetőcsövének szűkületét vagy elzáródását okozhatja. A húgycső- és végbélnyílás környékén szintén okozhat szűkületet.

    Terápiája: szteroid adása, antiseptikus és hámosító helyi kenőcsök, ritkán antibiotikumok.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése