Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 2., csütörtök

FÁJDALMAS MENSTRUÁCIÓ

Fájdalmas menstruáció

A lányok első menstruációja általában 10–14 éves kor között jelentkezik. A vérzések néhány hónapig rendszertelenek (ilyenkor még nincs peteérés), majd beáll a normális (általában kb. 28 napos) ciklus. Ez időtől kezdve a nők többségénél a menstruáció több-kevesebb fájdalommal, alhasi görccsel jár.
A nők egy részénél a menstruáció semmilyen panaszt nem okoz, többségük azonban valamilyen mértékben „szenved” menzesze alatt.
A panaszok mértéke az alig észrevehetőtől a hányással, ájulással járó, munka-, illetve iskolalátogatási képtelenséget okozó igen erős görcsökig terjedhet.
A panaszok kialakulásának hátterében a szakemberek számos okot feltételeznek (hormonális, idegrendszeri), azonban biztos okot még nem sikerült igazolni. A pszichés tényező sem elhanyagolható. Gyakran látjuk a görcsös menstruáció anyáról leánygyermekre való „öröklődését”. Annál a lánynál, akinek gyermekkorában édesanyja havonta különösen nagy fájdalmakról panaszkodik, ha azt látja, a mama szenved a menstruációja során, szinte biztosan fixálódik a menstruáció és a görcsös fájdalom együtt járása. Ezért miután  menstruálni kezd, nagy valószínűséggel hasonlóan fogja megélni menzeszeit.
A fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoea) kezelésére fájdalomcsillapítók, görcsoldók és az ún. nem szteroid gyulladásgátlók alkalmazhatók. Ez ugyan csak tüneti terápia, de az esetek legnagyobb részében megfelelő hatás érhető el.
Azok, akiknek menstruációjuk fájdalommal jár, de nem akarják a görcsöket gyógyszerrel csillapítani, ajánlható a cickafarkfűből készített tea fogyasztása, mely sokaknál hatékonyan csillapítja a havivérzés idején jelentkező alhasi fájdalmakat.
Ha a fenti gyógymódok sem nyújtanak kielégítő fájdalomcsillapítást, akkor felírható fogamzásgátló tabletta. Gyakorlati tapasztalat, hogy fájdalmas menstruáció csak peteérés mellett fordul elő, ezért a fogamzásgátlók (mint peteérésgátlók) igen jó hatásfokkal csökkentik a fájdalmakat.

Másik érdekes megfigyelés, hogy gyakran az első szülés után jelentősen mérséklődnek a menstruáció körüli panaszok.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése