Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 21., kedd

AZ ORRNYÁLKAHÁRTYA ALLERGIÁS GYULLADÁSA/RHINITIS ALLERGICA

Az orrnyálkahártya allergiás gyulladása (Rhinitis allergica)



A rhinitis allergica a lakosság közel 20%-át érintő igen kellemetlen betegség. Sokszor halljuk a szénanátha kifejezést is. Az időben felismert és jól kezelt rhinitis allergica, allergia azonban nem gátolja a beteget sem a munkában, sem a tanulásban, sem a pihenésben.
Az allergiás rhinitis az orrnyálkahártya allergiás reakciója bárminemű légúti allergénnel szemben. Az allergiás reakció során nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel, ami  orrnyálkahártya duzzanatot és fokozott váladéktermelést okoz az orrban (orrfolyás, orváladék), az arcüregekben, illetve a szem nyálkahártyáján. 

Az allergia általában családi halmozódást mutat, azaz öröklődő betegség (a családban többen is szenvednek tőle). A gyermekek kb. 20%-a, a felnőttek 15-30%-a érintett allergiában. Becslések szerint az asthmás gyermekek 75%-ának allergiás rhinitise is van.

A kiváltó allergéntől és a klinikai képtől függően két allergia alaptípust különböztetünk meg: a szezonális allergia (szénanátha) és a perenniális allergiás nátha.
 Az allergia leggyakoribb formája szénanátha a (pollinosis). A szénanátha egy specifikus allergiás, azonnali reakció, mely a nyálkahártyán a megfelelő évszakban lép fel.
 
A szénanátha kórtörténete különösen a szezonális formánál típusos. Az allergén (meghatározott pollenek) megjelenésével kezdődnek szénanáthás a tünetek. A szánanátha jellegzetes tünetei, hogy az orrban erős viszkető érzés jelentkezik, az orrlégzés gátolttá válik, az orr teljesen eldugul.  Szénanáthában tüsszentési inger, tüsszögési rohamok jelentkeznek. Szénanáthára többnyire vízszerű orrváladékozás, orrfolyás jellemző.
A szénanátha tünete,  hogy átmenetileg csökkent vagy teljes szaglási zavar jelentkezhet. Az esetek egy részében az érzőhám károsodása miatt sokszor maradandó szaglászavar is létrejöhet. Az allergiához kötőhártya gyulladás is társulhat, amit szemviszketés, kipirosodott szem, könnyezés kísér.  Az allergiás beteg az egész fejét nehéznek, tompának érzi, kellemetlen teltségérzés jelentkezik, sokszor fejfájás is kialakulhat..
Allergiában, (szénanátha) általános betegségérzet léphet fel, átmeneti láz, étvágytalanság kíséretében. Különböző neurovegetatív zavarok is jelentkezhetnek. Akár munkaképtelenné is válhat a beteg.
Az orr dugulása miatt igen gyakran jelentkezi horkolás, ami további tünetekhez és betegségekhez vezethet. Az orrdugulás az allergia és a szánanátha vezető tünete. 

Az esetek egy részében allergiánál bakteriális felülfertőzés és szövődmény is kialakulhat, így ezek tünetei is társulhatnak az alap képhez.
Az allergiához sokszor csalánkiütés, és bőrallergia is társulhat. 

 

 Az allergia kórlefolyása

 

Az allergiát (rhinitis allergica)  a  belégzett allergének váltják ki. A már érzékennyé tett egyénben az allergének hatására az orrnyálkahártya, és az orrmelléküregek nyálkahártyáján immunglobulinok által (IgE mediált), azonnali (I. típusú) allergiás reakció zajlik le. 
A sokk szerveken (shock-szervek) az orrnyálkahártyán, kötőhártyán és más nyálkahártyákon egy gyors allergiás gyulladásos reakció indul el.
A gyors reakció során az allergének hatására a szövetekből, az erek falából és egyes véralkotó elemekből gyulladás keltő hisztaminok és hisztamin jellegű anyagokszabadulnak fel. 
Ezek az anyagok értágulatot, vérbőséget, duzzanatot és az erekből folyadék kiáramlást hoznak létre. Ennek hatására kezd az orrunk dugulni (orrdugulás), folyni (orrfolyás)  ill. viszketni(orrviszketés). 

 Szezonális allergiás reakciót pollenek idézik elő (pollennaptár). A pollenek, virágporszemek (méretük 15-30 mikrométer), valójában hím csírasejtek, amelyek a növények szaporodásához szükségesek.
A legtöbb allergiás panaszt, érthető módon, a szélbeporzású növények okozzák, megjelenésük szezonális.  Légköbméterenként 15-20 pollen már tüneteket okozhat. A színes, pompás rovarbeporzású virágok ritkán okoznak allergiát. 

A legaktívabb allergén a parIagfű (Ambrosia elatior) vadkender, amely az Egyesült Államok nagy síkságain volt honos és az 1900-as évek elején került hazánkba fertőzött gabonaszállítmányokkal.
Hazánkban, kezdetben csak körülírt területeken jelent meg a parlagfű, de ma már az ország egész területén megtalálható. 
A parlagfű gyomnövény csak júliusra érik be, és a pollenkiszóródás az időjárástól függően csak július végén, augusztusban válik intenzívvé. A pollen, mérete miatt, a felső légutakban, orrnyálkahártyán, a szem kötőhártyáján csapódik le és okoz szénanáthát.
A parlagfű és a parlagfű-allergia a nyugat-európai országokban gyakorlatilag ismeretlen. Feltételezik, hogy ott a hűvösebb késő nyári időben nem érik be a növény, vagy kevesebb a parlagon hagyott terület.
A fekete üröm (Artemisia vulgaris) csaknem a parlagfűhöz hasonló mértékben elterjedt gyomnövény, erős allergén, virágzási ideje is azonos a parlagfűével, gyakori a keresztérzékenység. a fekete üröm is erős allergiát és allergiás tüneteket okoz. 
A nyírfa (Betula varicosa) pollenje is igen gyakori allergén. Egyes tavaszi és nyári fűfélék pollenjei ugyancsak szerepelnek a fő allergének között.
A leggyakrabban allergiát és allergás reakcót okozó füvek az útifű (Plantago), a perjék (Poa), angolperje (Lolium), tarackbúza (Agropyron).
A fű és a többi növényi pollen szénanáthát okoz, aházipor-, a csótány-, a macskaszőr- éskutyaszőr-allergia asztmához vezet, a parlagfű szenzitáció esetén mind szénanátha, mind asztma előfordulhat.

Perenniális allergiás reakció: Perennális allergiát az évszaktól függetlenül előforduló belégzett allergének okozzák, mint pl. penészgombák, állati szőr, házipor, atkák, de létrehozhatják az ételekben előfoduló allergének is, mint pl. hal, földieper, dió, tojás, tej, liszt, s lehetnek ún. „foglalkozási” allergének is, mint pl. liszt (pékek), haj, korpa (fodrászok), valamint bakteriális allergének és paraziták is szóbajönnek.

Allergia egyéb kiváltó okai

 Az allergia kialakulásának egyik oka a szervezet túlsavasodása. A méreganyagok, amelyek egy túlsavasodott testben termelődnek, nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, amit az allergia tüneteinek hívnak.
A rossz emésztés következtében a meg nem emésztett nagyobb fehérjemolekulák, aminosavak nem tudnak felszívódni. Ezeket szervezetünk idegen anyagként érzékeli, és allergiás reakcióval válaszol. Az emésztőrendszer helyreállításával, savtalanításával sokat tehetünk az allergia ellen. Az allergiás reakció során hisztamin szabadul fel. A hisztamin a gyomorban a konyhasó felbontására és ezzel szódabikarbóna termelésre ösztönzi a gyomor sejtjeit. Ha az allergia tünetei közül valamelyiket tapasztalja magán, akkor az Ön szervezete is valószínűleg savasodik!

Az allergia diagnózisa

Az allergia kórtörténete jellemző a betegségre. 
Allergia laboratóriumi vizsgálata: Nyál-, és sejt- diagnosztika. Intrakutan- bőr teszt, Prick-teszt, epicutan bőr próbák. Az orr nyálkahártyán provokációs teszt orr rhinomanometriás kontroll mellett. Vérsavó antitest-kimutatás (IgE-meghatározás). Radio-allergo-sorbent-test (RAST).
Allergia teszt helyi lelete: Kékes-lila, halvány nyálkahártya jellemzi az allergiát. Akut allergiás stádiumban haragos vörös is lehet. Allergiában az orrkagylók duzzadtak és nagy mennyiségű vízszerű orrváladékozás észlelhető.

 AZ ALLERGIA Differenciál diagnózisa
Az allegiát meg kell különböztetni a  vazomotoros rhinopathia és egyéb nátha formáktól.


Allergia kezelése, gyógyítása

Az allergia oki kezelése javasolt: Specifikus hyposensibilisálás (allergia teszt alapján), lehetőleg szezon előtt (pollinosis esetén ősszel). A deszenzibilizálást több éven keresztül meg kell ismételni.
Az allergia oki kezelésének másik módszere az allergén elvonása, környezet változtatás (magashegységek, tengerpart). - Szükség esetén allergiánál a foglalkozás megváltoztatása is szóba jöhet. 
További allergia kezelés: helyileg vagy általánosan Dinatrium cromoglicicum (Intal), mellyel a H-anyagok (hisztamin, serotonin) felszabadulását gátoljuk meg a hízósejtekből.

Az allergia, allergiás nátha, asthma tüneti kezelése: antihisztaminok, kortikoszteroidok, orrcseppek, orr spray (speciális preparatumok a helyi alkalmazásra).

 Fontos figyelni, hogy a kortikoszeroidoknak nyálkahártya lohasztó orrcseppeknek és a vazokonstriktor orrcseppeknek (érösszehúzó orrcseppek, nyálkahártya lohasztó orrcsepp) mellékhatásaik lehetnek! - Amennyiben orrpolipok képződnek, vagy a nyálkahártya maradandó duzzanata alakul ki: műtéti beavatkozás szükséges (FESS műtét).

Az allergia további oki kezelése

 E téren a test bázikus táplálkozással és bázikus étrend kiegészítőkkelvaló savtalanítása a legfontosabb lépés. 
Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisok és megkötik a felesleges savakat.
Az általunk elsődlegesen javasolt készítmény 49 különböző bio-termesztett zöldséget, zöld fű, levél és csíráztatott gabona egyedülálló keverékét tartalmazza. A készítmény több mint 125 természetes vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, amely lehetővé teszi a bázisok maximális felszívódását. Különlegesen energizál, segítségével a vér könnyebben veszi fel az oxigént a vízből. Erőteljes oxigén-katalizátor, segíti a sejtek optimális működését. Lúgosítja a testet és megszüntetni a túlzottan savas állapotokat.
Az általunk javasolt port tiszta vízben elkeverve a nap folyamán fogyasztjuk. Ha e termékünket fogyasztja, egyéntől függően akár pár hét alatt már igen kiváló eredményeket lehet elérni a savtalanítás, méregtelenítés és energizálás terén.


Az allergia szövődményei és következményei

Az allergia következményeként melléküregek és a mélyebb légutak megbetegedése jöhet létre. Allergia miatt kialakulhatnak orrpolipok és arcüreg polipok (polyp).

Felülfertőződés és allergia

A baktériumok és vírusok allergénként szerepelhetnek, bár gyakorlati szerepüket ma sokan kétségbe vonják. Az allergia ezen típusának kórlefolyás szerint három formáját különböztetjük meg:

a) A baktériumokra és vírusokra jelentkező allergiás reakció klinikai fertőzés nélkül (pl. az orrnyálkahártyán élő élősködők).

b) A bakteriális vagy vírusos fertőzésre jelentkező allergiás reakció (pl.krónikus bakteriális rhinitis vagy krónikus bakteriális arcüreggyulladás, sinusitis, a kórokozóra bekövetkező szenzibilizációval)
c) A már allergiásan elváltozott szövetek felülfertőződése (ahol a kórokozó nem azonos az allergénnel).


Az allergia lefolyás, prognózis
Az allergia lefolyása, kimenetele és prognózisa általában kedvező. Az életkor előrehaladtával az allergiás panaszok csökkennek. Asthma bronchiale-be való átmenet lehetséges (és vice versa), ill. asthma bronchiale is kiegészülehet allergiával. 
  


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése