Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. január 4., szombat

MI A MEGFÁZÁS ÉS AZ INFLUENZA ??

Mi a megfázás és az influenza?

Influenza alkalmával az az ember érzése, hogy “halálosan beteg“. Magas lázzal és fájdalmakkal jár. Továbbá hirtelen fellépő hidegrázás, izomfájdalom, torokfájás, fejfájás, eldugult orr és tüsszögés lehetnek a tünetek.
Egyszerű megfázásnál nincs az az érzése, hogy “halálosan beteg“. Az orr eldugul, vagy folyik, torokfájás, hőemelkedés, fejfájás vagy köhögés jellemző a megfázásra. A megfázás, főleg gyermekeknél fülfájáshoz vezethet.
A megfázást és az influenzát vírusok okozzák. Cseppfertőzéssel terjed a levegőn keresztül. A vírusok a tüsszentés, vagy köhögés alkalmával kerülnek a levegőbe.
Természetesen érintkezés útján is elkapható, például egy egyszerű kézfogás alkalmával, ha a fertőzött ember a kezébe köhögött, vagy tüsszentett.
Az egyszerű megfázás egy héten belül elmúlik. A köhögés tovább megmaradhat, főleg, ha valaki dohányzik. Az influenza tünetei legtöbbször 3-5 napon belül elmúlnak. Egy igazi influenza után még kb. 10 napig gyengének, vagy kedvetlennek érezheti magát.

Mit tehet ön?

Influenza
Az influenzának súlyos következményei lehetnek, az arra veszélyeztetett embereknél, mint például tüdőgyulladás. Ezek a kockázati tényezők lehetnek pl. a tüdő megbetegedései, szív- és érrendszeri betegségek, vagy cukorbetegség, idős kor és csökkent ellenálló képesség. Ezekben az esetekben tanácsos november első felében influenza elleni védőoltást adni. A védőoltást évente meg kell ismételni, mert az influenzavírus évente változik.
Köhögés
Különböző féle köhögés lehetséges. A köhögést egy kiskanál méz elszopogatásával enyhítheti.
Torokfájás
Torokfájás általában egy durva, és reszelős érzéssel jár a torokban. A panaszok enyhítéséhez a torkot nedvesen kell tartani:
 • Kb. négyszer naponta gargalizáljon fiziológiás sóoldattal. Ezt ön saját maga is elkészítheti, egy csapott teáskanál konyhasó, egy pohár vízben (250 ml) való feloldásával. Alkalmanként használjon 20-30 ml oldatot.
 • Cukorka szopogatásával is enyhítheti a torokfájást. Vannak speciálisan torokfájást enyhítő cukorkák. Válassza a cukormentes változatot.
 • Igyon hideg folyadékot, vagy fogyasszon vízalapú jégkrémet.
Eldugult orr
Forró víz feletti inhalálással elősegítheti, hogy jobban kapjon levegőt az oron keresztül. A hatást fokozhatja, ha egy törölköző alatt inhalál. Külön, erre a célra gyártott inhaláló készülékek is léteznek. A vízhez adhat kamilla virágot, vagy inhaláló cseppeket. Inhalálás forró víz felett nem alkalmas gyermekek esetén a balesetveszély miatt.

Mit tehet önért a gyógyszerésze?

A megfázás és az influenza a legtöbb esetben magától elmúlik. Ha a megfázás köhögéssel, torokfájással, fejfájással vagy az orr eldugulásával jár akkor, a gyógyszertárban kaphat néhány jó tanácsot, hogy miként enyhítse a panaszokat.
Láz és fájdalom
Lázról beszélünk, ha a végbélben mért testhőmérséklet meghaladja a 38 °C–ot. A láz a szervezet egyik reakciója a fertőzésre. Éppen ezért nem mindig szükséges a láz csillapítása. Általában a gyermekek jobban viselik a lázat, mint a felnőttek. Ha egy gyermek, akinek láza van, eleget iszik és van kedve a játékhoz, akkor nem kell, hogy aggódjon a láza miatt. Ebben az esetben nem szükséges, hogy lázcsillapítót adjunk neki.
Magas láz, izomfájdalom és fejfájás esetén vehet be paracetamolt. Paracetamol általában nem okoz mellékhatásokat, még azoknál sem, akiknek gyomor panaszai vannak. Probléma nélkül szedhető együtt más gyógyszerekkel – mint pl. vérhígítókkal- és alkalmanként használható terhesség és szoptatás alatt is.
Paracetamol használható 3 hónapos életkortól. A gyógyszerésze tud tanácsot adni a megfelelő adagolásról. Felnőttek adagolása, egy vagy két 500mg tabletta alkalmanként. Két vagy három tabletta naponta, általában elegendő. Minden esetre ne használjon hat tablettánál többet naponta.
Az eldugult orr okozhat fejfájást. Ebben az esetben használhat xylometazolint, vagy oxymetazolint. Ezek az orrcseppek az orrnyálkahártya duzzadását csökkentik. Így könnyebben veheti a levegőt, az orrán keresztül, és a fejfájás is megszűnik.
Köhögés
A különböző féle köhögést csillapíthatja
 • köptető sziruppal
 • vagy száraz köhögés esetén dextromethorphannal
Eldugult orr
Xylometazoline, vagy oxymetazoline orrcseppektől csökken az orr nyálkahártya duzzadtsága, és így jobban kap levegőt az orron keresztül. Pár percen belül hat, és a hatása eltart 5-8 órán keresztül. Ha tudja, akkor fújja ki az orrát, mielőtt a spray-t, vagy orrcseppet használja.
Soha ne használja ezeket a szereket 5 napnál tovább, egyfolytában. Hosszútávú használat esetén, mint mellékhatás felléphet az orr idült eldugulása.
Orrcsepp, vagy orrspray fiziológiás sóoldattal. Ez az oldat felhígítja a sűrű váladékot az orrüregben, így az könnyebben távozik, és könnyebben kap levegőt az orrán keresztül. Felnőttek és gyermekek egyaránt használhatják. Ezt a készítményt használhatja hosszabb időn keresztül.
Fülfájás (gyermekeknél)
A megfázás, főleg gyermekeknél, együtt járhat fülfájással. Ha gyermeke beteg, és sír ha lefekszik, akkor szinte biztos, hogy fülfájása van. Ebben az esetben használhatja a gyermek xylometazolin, vagy oxymetazolin orrcseppet, vagy orrspray-t. Ezek csökkentik a fülben a nyomást, és ettől csökken a fájdalom. A fájdalom ellen használhat paracetamol rágótablettát, vagy kúpot. Figyeljen az adagolásra. Gyógyszerésze tud ebben tanácsot adni.

Milyen esetekben jobb, ha az orvoshoz fordul?

Gyermekek esetén
 • Betegnek tetsző, vagy kedvetlen gyermekek esetén
 • 3 hónapnál fiatalabb csecsemők esetén, akiknek egy napnál hosszabb ideig 38 °C-nál magasabb láza van.
 • Ha egy 6 hónapnál fiatalabb csecsemő köhög.
 • Gyermekek 40 °C-os, vagy magasabb lázzal.
 • Egy hirtelen megjelenő, 38 °C-nál magasabb láz esetén, amelyik egy trópusi országból való visszatérés után lép fel. A láz oka lehet ugyanis malária. A láz még egy évvel a hazatérés után is megjelenhet.
Felnőttek esetén
 • 75 évnél idősebbek esetén, akik elesettnek és betegnek tűnnek.
 • Ha a következő tünetek 5 napnál tovább tartanak: fájdalmas felső állkapocs vagy fogfájás, rágás közben fellépő fájdalom, amelyik előrehajoláskor erősödik.
 • 38 °C-nál magasabb láz esetén, amelyik 5 napnál tovább tart.
 • Hetekig tartó hőemelkedés esetén.
 • Egy hirtelen megjelenő, 38 °C-nál magasabb láz esetén, amelyik egy trópusi országból való visszatérés után lép fel.
Influenza esetén a következő esetekben keresse fel háziorvosát:
 • Súlyos szív- és érrendszeri betegségek esetén.
 • Láz és köpetürítéssel járó köhögés esetén, amelyben a láz nem csillapodik, és 3 napnál hosszabb ideig tart.
 • Félrebeszélés esetén.
 • Ha a láz elmúlt, majd pár nap után ismét visszatért.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése